Вторник , 19 Март 2024
Политика

Чим закінчиться регламентний трилер?

Ще на старті роботи Верховної Ради дев’ятого скликання депутати від монобільшості говорили, мовляв, неодмінно треба прийняти новий Регламент ВР. Втім, вносити зміни ніхто не поспішав: депутати від «Слуги народу» зареєстрували відповідний законопроект №2691 лише під ялиночку. Та нехай би нічого не подавали взагалі. Втім, чи не краще було б хоча б норми вже існуючого Регламенту виконувати?

Ще у вересні минулого року перший заступник спікера Руслан Стефанчук заявив, що розробка нового Регламенту є завданням номер один для парламенту дев’ятого скликання. Скільки ж цих першочергових завдань було?

«Наше завдання номер один – ми його вже обговорили на рівні керівництва ВР, з головами і заступниками голови нашої фракції, з головами комітетів – розробити абсолютно новий Регламент, який би був сукупністю процедур, які б надали можливість при збереженні прав більшості і опозиції забезпечувати швидкий і динамічний розгляд питань. Тому що інакше ми перетворимося, знову-таки, на правовий джем, де буде процес заради процесу, де вноситься кодекс будь-який і «вмирає» під п’ятьма тисячами правок. Такого не повинно бути», – заявив декілька місяців тому Стефанчук.

До того ж він додав, що чинний Регламент ВР – це фактично тромб для будь-яких питань.

«Якщо потрапляє будь-яка ініціатива і є бажання, то ви ніколи в житті швидше ніж за рік-два її не проведете», – зазначив перший віце-спікер. Серйозно?

Ну і от настав час ознайомитися з тими змінами, які запропонували «Слуги народу». Та виявилося, що ця законодавча ініціатива може ще більше дезорганізувати роботу парламенту, розставити десятки капканів, надати президенту неабиякі привілеї, а от опозицію навпаки – скувати.

Так, було запропоновано визначити, що ВР на своєму засіданні одноразово може прийняти рішення про зміну його тривалості. Нині продовжити роботу після вісімнадцятої години можна лише на ранковому засіданні того ж дня (щоправда, здається, що на цю норму не завжди зважали).

Також запропонували закріпити норму, згідно з якою до порядку денного сесії позачергово без голосування ВР включаються законопроекти президента, визначені як невідкладні. Та з якого дива?

Більш того, невідкладний законопроект після завершення його попереднього розгляду чи доопрацювання має включатися до порядку денного найближчого пленарного засідання і розглядається позачергово за скороченою процедурою!

Перекроюється й увесь робочий графік парламентарів. У вівторок та середу мають відбуватися обговорення законів. А голосування проходитимуть лише по четвергах. То що, турборежиму прийшов кінець?

Також передбачені зміни подання альтернативних законопроектів. Альтернативу невідкладним законопроектам можна подавати протягом семи днів (раніше було чотирнадцять). Для чого ж такий поспіх?

Внесення ідентичних пропозицій і поправок до законопроекту не допускається. От тільки самого визначення ідентичності немає… Також не зазначається й те, хто робитиме звірку. Окрім того, в сесійній залі будуть обговорюватися правки, які попередньо підтримали 150 депутатів…

Окрім того, проект постанови про скасування рішення ВР про прийняття закону, постанови чи іншого акту в цілому зможуть внести не менш як 45 народних депутатів. Нині таке право має один народний депутат.

Незважаючи на явно суперечливі й навіть шкідливі норми, Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи ВР порекомендував прийняти документ за основу. В той же час на засіданні парламентського Комітету з питань антикорупційної політики цей законопроект був визнаний таким, що несе значні корупційні ризики у разі його ухвалення… Головне науково-експертне управління ВР своєю чергою також розкритикувало законопроект.

За іронією долі голосувати за зміни до Регламенту мали 16 січня… Однак зовсім несподівано голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія відкликав законопроект у зв’язку… з невідповідністю деяких його норм Конституції! Цікаво…

«Я відкликав цю версію Регламенту, тому що було багато питань щодо конституційності деяких норм. Зокрема обмеження щодо 45 депутатів, коли йдеться про скасування постанови. Це може бути розцінено як порушення конституційних прав. Ми вирішили взяти по два представники з кожної фракції і допрацювати законопроект, щоб не було звинувачень, що монобільшість змінює Регламент під себе», – зазначив Арахамія.

Та чи цей окремий момент найголовніший та найбільш суперечливий? Звісно, що ні… Тож хай там як, але таке відкликання є дуже підозрілим, особливо на тлі численних скандалів навколо влади.

Звісно, що дочекаємось нового варіанту законопроекту. Та якось не віриться, що ситуація значно покращиться. Бо ж не для цього так ретельно виписувався новий Регламент. Разом із тим, якщо більшість небезпечних норм залишиться, то це фактично означатиме смерть парламентаризму в Україні. Бо ж Регламент – основоположний документ, який регулює роботу Верховної Ради. І якщо для парламентарів виписуватимуть одні обмеження, а президенту надаватимуть привілеї, то можна в принципі згортати діяльність.

Микола БИКОВ 

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.