Вторник , 19 Март 2024
Политика

Був поганий, став ще гірший! Як монобільшість переписала законопроект про ринок землі

Минулого тижня аграрії знов були під парламентом, знов перекривали траси, висловлюючи таким чином протест поспішному й нахабному запровадженню розпродажу українських чорноземів. «Зелені» доклали зусиль, щоб законопроект №2178-10 був якнайшвидше розглянутий у другому читанні та в цілому в сесійній залі. Минулого тижня він вже був у порядку денному сесії. Проте монобільшість вирішила зачаїтися, проголосувати інші антиукраїнські закони, а вже у лютому остаточно встромити ніж у серце України.

Здавалося, наприкінці минулого року на тлі шалених баталій на засіданнях аграрного комітету опозиційним фракціям вдалося повернути монобільшість, яка занадто розперезалася, у правове поле. Було навіть підписано Меморандум про взаєморозуміння між депутатськими фракціями і групами Верховної Ради. Він, зокрема, передбачає роботу над документом без «турборежиму», а також розгляд усіх поправок до початку голосування у сесійній залі. Поіменні результати голосування мали заноситися до протоколу засідання. Засідання профільного комітету мали б проводитися у відкритому режимі.

До законопроекту було запропоновано більше 4,5 тисяч поправок, тож депутати мали плідно працювати 26-28 грудня та з 2 до 10 січня, крім різдвяних свят. Але комітет примудрився вже 28 січня за годину рекомендувати розглянути законопроект №2178-10 у другому читанні.

Магія? На жаль, звичайнісіньке політичне шахрайство! Бо кожну поправку не розглядали й не надали можливості депутатам з опозиційних фракцій захищати свою позицію.

«Представники монобільшості знехтували вимогами депутатів інших фракцій, які наполягали на розгляді правок згідно з підписаним Меморандумом. Згідно з пунктом 6 статті 16 Закону України про парламентські комітети, розгляд має відбуватись за правками кожного з депутатів. Тому дії президентської партії можна кваліфікувати як «політичний кидок»! Шахрайське проштовхування антинародних законів демонструє, якими методами чинна влада позбавлятиме землі українців», – обурився народний депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко.

На переконання парламентаря, маніпуляції монобільшості у протягуванні земельного закону всупереч інтересам людей, регламенту та нормативним документам, мають розглядатися у правоохоронних органах принаймні за статтею 364 Кримінального кодексу України «Зловживання владою та службовим становищем».

За фактом у фінальній редакції враховано «аж» дев’ять поправок з 4,5 тисяч, дві з яких – стосовно назви законопроекту. Також у документі встановлено, що загальна площа земельних ділянок сільгосппризначення у власності громадянина, юрособи (крім банків) не може перевищувати 10 тис. га. Зафіксовано у фінальній версії й те, що продаж землі іноземцям може відбуватися виключно після всеукраїнського референдуму.

Напевне, «слуги» розраховували, що такою «кісткою» вони вгамують українців. Але народ, на відміну від влади, не профан і нормативні акти вивчати вміє. Саме тому минулого тижня, коли монобільшість вже планувала проголосувати законопроект у другому читанні та в цілому, аграрії та активісти вийшли під стіни парламенту, щоб сплутати карти «зелених».

Аграрії обурені, що їхні ключові вимоги, які б дали можливість конкурувати фермерам із великими корпораціями, так і не з’явилися у фінальному тексті законопроекту. Так, монобільшість не дослухалася до порад щодо поетапного запуску ринку землі і щоб на першому етапі наділи могли б купувати виключно фізособи – громадяни України з обмеженням до 500 га в одні руки. Адже одночасний допуск і фізичних, і юридичних осіб загрожує крахом для малих аграріїв. Бо без дешевих кредитів конкурувати з середніми та великими компаніями, які мають доступ до фінансового ресурсу, практично неможливо.

Вдвічі вищою виявилась цифра обмеження концентрації землі – 10 тис. га, у той час як аграрії пропонували до 5 тис. га в одні руки.

На переконання представників АПК, у законопроекті міститься норма про перевідступ першочергового права викупу землі, яка може створити можливості для махінацій. Наприклад, компанія може «перевідступити» своє першочергове право на купівлю землі кільком іншим фірмам, а заодно і «прокредитувати» їх. А ті у свою чергу, придбавши сільгоспугіддя, «здадуть» землю їй «в оренду» на 100 років. У результаті обмеження на кількість гектарів в одні руки перетворюється на фікцію.

Тож влада однією нормою законопроекту нібито встановлює обмеження на купівлю землі, а іншою полегшує реалізацію «законних» схем для її обходу.

На переконання експерта Інституту GROWFORD Вячеслава Ільченка, «перемоги» в лімітуванні сукупного землеволодіння на рівні 10 тис. га немає. В першу чергу через неможливість контролювати цей процес. За його словами, основний інструмент контролю сукупного землеволодіння – Держгеокадастр, який наразі не містить достовірних даних, пропонують перевести на місцевий рівень.

«Врахувуючи законопроект №2110, яким вводиться поняття публічного реєстратора (ним може бути будь-хто, а контролю не передбачено ніякого), то реєстрове рейдерство процвітатиме. Забули уже скандал у Харкові, коли записи в реєстрі робила неіснуюча людина? А виявили це саме завдяки централізації. Якби реєстр був локальним харківським, то цей реєстратор-привид так би і займався своєю чорною діяльністю під «чуйним» керівництвом місцевої влади», – констатував він на своїй сторінці у «Фейсбуці».

На переконання експерта, відсутність лімітів для банків незалежно від форми власності та кінцевих бенефіціарів є найстрашнішим. Адже в Україні кожен агрохолдинг має асоційований спеціальний банк, через який і проводить операції.

«Тепер малюємо простеньку схемку. Підставні особи скуповують землі по 10 тис. га на кредитні кошти банку. Після чого «банкрутують», а їхнє заставне майно опиняється у власності банку, який жодних лімітів не має, а контролюється агрохолдингом та його інвесторами. Ця схема активно використовувалась у приватизації дрібних держпідприємств у дев’яності – і використовується досі. Таким чином, якщо в минулій редакції агрохолдинг міг купити третину області, то зараз він легко купить всю область оптом», – підсумував він.

Розуміючи наміри монобільшості якнайшвидше почати розпродаж української землі, представники українського селянства і фермерства об’єдналися в Штаб захисту рідної землі й вимагають відкликати законопроект, що був проштовхнутий в порушення Регламенту та Конституції. 

«Ми ініціюємо проведення всеукраїнського народного віче, яке стане майданчиком для волевиявлення українського народу, адже згідно з Конституцією народ є єдиним джерелом влади. Мета народного віче – захистити українську землю, зупинити прийняття антиконституційних і антинародних законопроектів, захистити Конституцію», – зазначила співголова Об’єднаного штабу захисту української землі Ольга Ходаківська.

Олекса ГОНСЬКИЙ

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.