Вторник , 19 Март 2024
Культура

Від «Шерлока» до «Дракули»: Марк Гетісс та Стівен Моффат презентували новий шедевр

Культовий герой Брема Стокера граф Дракула з’являється в багатьох творах масової культури. Перший фільм про моторошного вампіра був знятий ще у 1921 році! Відтоді вийшло понад шістдесят стрічок, серіалів та мультфільмів, в яких так чи інакше згадувався цей персонаж. Здавалося, можна й зробити паузу. Втім телесервіс ВВС One та платформа Netflix так не вважали і випустили свій трьохсерійний міні-серіал «Дракула». І дуже несподівано телефільм став справжнім хітом!

Дія серіалу розпочинається у 1897 році. У жіночому монастирі знайшов прихисток знесилений та дуже хворий Джонатан Харкер (Джон Хеффернан), якому вдалося втекти із замка графа Дракули (Клас Банг). Сестра Агата Ван Хельсінг (так-так, культовим персонажем стала жінка) виявляє великий інтерес до розповіді Харкера. І детально розпитує його про усі подробиці цієї втечі…

Тут нам розповідають майже класичну історію: молодий британець прибув у замок румунського аристократа, щоб той підписав папери про купівлю нерухомості в Лондоні. Джонатан вже наступного дня хотів повертатися додому, бо його чекала наречена на ім’я Міна (Морвед Кларк). Але він став в’язнем Дракули. Та Харкеру все ж якимось дивом вдалося втекти. От він і опинився у монастирі… Однак чи не вистежив його вампір? І тут починається таке…

У другій серії нам розповідають про те, як граф Дракула вирушив у морську подорож зі Східної Європи до Великої Британії. Ця серія перетворилась на справжній і дуже вишуканий детектив. Такий собі мікс Брема Стокера, Агати Крісті та Артура Конан Дойла. А в третій (і заключній) серії персонаж Класа Банга опиняється в нашому часі…

Протягом перегляду «Дракули» не полишало відчуття, що цей серіал має якийсь зв’язок із «Шерлоком», головні ролі в якому зіграли Бенедикт Камбербетч та Мартін Фріман. Настрій, стилістика, побудова сценарію – усе це давало якусь відсилку… І виявляється, зв’язок дійсно є. Так, творцями телефільму стали Марк Гетісс та Стівен Моффат, які саме і працювали над сучасною версією пригод легендарного приватного детектива.

Так от, перші дві серії нового «Дракули» просто шедевральні. Єдине зауважимо: дивитися їх краще окремо, бо серіал хоча дійсно дуже цікавий, та трохи заважкий. Тож краще розтягувати задоволення, щоб жахи уночі не наснилися.

А от третя серія, дія якої відбувається в наш час, несподівано виявилася майже пустою і фінал по-справжньому розчарував. Творці серіалу для чогось дали відповіді на одвічні питання, які б мали залишитися таємницею. Наприклад, чому вампіри бояться розп’яття… При цьому скотилися до якогось примітиву. Втім, навіть це не змогло зіпсувати загальне враження від перегляду. Як і деякі модні гендерно-орієнтаційні мотиви.

Новий «Дракула» – дуже вишуканий, саркастичний та трохи філософський. До речі, дуже цікаво порівнювати цю екранізацію з культовим фільмом Френсіса Форда Копполи 1992 року, який раніше вважався ледь не еталоном. Та виявилося, що серіал Марка Гетісса та Стівена Моффата набагато моторошніший і більш атмосферний. Та й акторський склад пречудовий. При цьому зауважимо, що в новій версії головні ролі виконували не голлівудські зірки, а маловідомі нам європейські актори.

У кіноверсії 1992 року роль Дракули виконав оскароносний Гері Олдмен. Здавалося, що переграти його абсолютно нереально. Втім датський актор Клас Банг впорався. Більш того, його харизмі сам Олдмен може тільки позаздрити.

Цікаво, що роль одвічного мисливця за вампіром Ван Хельсінга нині зіграла жінка – британська актриса та письменниця Доллі Велс (у фільмі Копполи цього персонажа грав Ентоні Хопкінс). Вона просто неймовірна!

Цікавим виявився вибір на роль Джонатана Харкера: британський актор Джон Хеффернан філігранно переграв красунчика Кіану Рівза, який перевтілювався у цього персонажа в 1992 році.

А ось Морвед Кларк в образі Міни була не настільки переконлива, як свого часу Вайнона Райдер. Шарм та внутрішня сила Райдер беззаперечні. Порівняно з нею нова Міна трохи заслабка.

Поміж тим подейкують, що це ще не кінець історії. З одного боку, дійсно хотілося, щоб ця історія закінчилась якось більш логічно та яскраво. А з іншого – зовсім не хочеться, щоб цей досить гідний серіал зіпсували. Та поживемо – побачимо…

 

Євгенія ПРОРИВАЙ

“Вечірні Вісті”

 

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...