Четверг , 25 Апрель 2024
Мир

Доля 5G у вирі глобальних трансформацій поєднала політику та конспірологію

У вівторок, 14 липня, стало відомо, що уряд Великої Британії ухвалив рішення, відповідно до якого до 2027-го всі технологічні компоненти компанії Huawei вилучать із британських комунікаційних мереж 5G у рамках політики “усунення постачальників високого ризику”. Це рішення базується на рекомендаціях Національного центру кібербезпеки та відповідає політиці американських санкцій

Водночас воно скасовує попереднє рішення від січня 2020-го, яке надавало Huawei приблизно 35% британського ринку 5G. Це рішення на три-п’ять років затримає розвиток національних комунікацій і ринку технологій, а також коштуватиме британським споживачам від двох до трьох мільярдів фунтів у найближчі три роки, але, на думку експертів, безпека є важливішою.

При цьому консервативна частина політиків наполягає, що ухвалені рішення не є достатніми, і задля підтримки необхідного рівня безпеки слід ужити рішучіших заходів, зокрема, за прикладом США й Австралії, повністю заборонити використання технологій Huawei. У цьому їх підтримують радикали, що вони вже більш як чотири місяці влаштовують акти вандалізму щодо інфраструктури 5G не лише у Великій Британії, але й по всій Європі.

Порівняння стихійних нападів на комунікаційну інфраструктуру цієї весни з рухом луддитів початку ХІХ століття вже стало загальником. У цьому, безперечно, є сенс, із погляду кризової антропології.

Читайте також: Китайське свавілля в Гонконгу мало би спонукати до нової холодної війни

У добу соціальних трансформацій загострюються кризові суперечності, зростає нерівність, вибухають протести й конфлікти. Розпач дезорієнтованої та позбавленої звичного місця в житті людини каналізується в агресії, спрямованої проти того, що, на її думку, стало причиною її маргіналізації. У часи індустріальної революції це були промислові машини й устаткування, у часи революції цифрової – комунікаційні мережі.

Тому лише протягом березня-квітня 2020-го у Великій Британії сталося більше 50 актів вандалізму проти об’єктів комунікаційної інфраструктури 5G, ще більше 20 – у Нідерландах, Ірландії, Бельгії та на Кіпрі, більше 80 робітників та інженерів зазнали нападів із боку представників праворадикальних угруповань.

Гасла, що під ними здійснюють акти вандалізму й насильства, насправді віддзеркалюють не стільки справжні причини, скільки безпосередні рушії радикальних дій. Ці гасла вказують на найвразливіщі щодо поточних трансформацій спільноти та слугують вибуховою сумішшю радикальних протестів, експлуатуючи найактуальніші страхи людей.

Тому, по-перше, не варто дивуватися, що проти 5G виступають представники тих самих спільнот, що протестують проти вакцинації, електронних документів, відкидають кліматичні зміни й теорію еволюції, тобто представники партикуляристських консервативних ієрархічних спільнот.

А по-друге, саме тому найдієвішими для мобілізації радикальних дій під час епідемії виявилися конспірологічні гасла про те, що “зв’язок 5G сприяє розповсюдженню коронавірусу”, “хвилі 5G розривають легені людини”, “5G знищує імунітет” тощо.

Саме на висміюванні цих безглуздих конспірологічних гасел концентрувалася преса, тим самим несвідомо сприяючи їхньому поширенню у відповідному середовищі.

Читайте також: “Велюр” великих масштабів: ось чому лишаємося “за червоною лінією”

Втім якщо говорити не лише про причини та рушії, але і про чинники радикалізації, то слід зазначити, що мова знову має йти про безпеку. Саме на цьому концентрувалася європейська праворадикальна пропаганда: “технології 5G є фатально небезпечними, позаяк роблять нас беззахисними перед неконтрольованим відслідковуванням з боку урядів, неурядових агентів, корумпованих політиків і продажних журналістів” – писали у квітні праворадикальні британські телеґрам-канали. І це вже видається цілком зрозумілим і чітко артикульованим політичним запитом.

І саме на цьому питанні збіглися поточні інтереси консервативних політиків і бізнесу, що претендує на частку Huawei на ринку комунікацій, зокрема, компаній BT і Vodafone. Ми вже звикли до того, що “безпека” – це напрочуд зручне слово для маніпуляцій громадською думкою, накопичення політичних капіталів, ведення торгових, гібридних чи реальних війн ц перерозподілу ринків.

Одначе, на жаль, експлуатація теми безпеки в політичних інтересах окремих груп не розв’язує основних суперечностей, породжених глобальними соціальними трансформаціями, що стали причинами радикальних протестів, так само, як і не допомагає боротися з безпосередніми рушіями радикалізації на рівні окремих спільнот.

Тому не варто очікувати на закінчення істерії навколо 5G і нових технологій, – зокрема, на нас ця хвиля лише починає накочуватися, і її провідниками виступають ті самі партикуляристські, найвразливіші щодо конспірології спільноти. Але й на “згортання прогресу” чекати теж не варто: попри вдавану різноманітність проявів, соціальні закони мають об’єктивний характер.

Було б дивним, якщо б політики та бізнесовікорпорації не спробували скористатися із кризових проявів поточних глобальних соціальних трансформацій задля власної вигоди. Але марно очікувати, що хвиля глобальних трансформацій омине когось чи залишить якісь “острівець стабільності”. Так, як було – вже не буде, хочемо ми того чи ні…

Юрій КОСТЮЧЕНКО

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...