Вторник , 19 Март 2024
Мир

У ГРУ є спецпідрозділ «по дестабілізації Європи»

Cпочатку почалася кампанія по дестабілізації в Молдові, потім сталося отруєння торговця зброєю в Болгарії, а далі – невдалий державний переворот у Чорногорії. Минулого року у Великій Британії було скоєно замах на колишнього агента російської розвідки з використанням нервово-паралітичної речовини. Влада спочатку вважала ці напади не пов’язаними між собою. Але тепер співробітники західних спецслужб дійшли висновку, що ці операції, а можливо й багато інших проводилися в рамках скоординованої і постійної кампанії з дестабілізації ситуації в Європі, що проводиться елітним підрозділом у складі російської розвідувальної системи, який має навички здійснення підривної діяльності, саботажу і скоєння вбивств.

Група, відома як «військова частина 29155», діє щонайменше десять років, але західні спецслужби виявили її лише нещодавно. Військова частина, прихована за бетонними стінами 161-го Центру підготовки фахівців на сході Москви, перебуває у віданні Головного розвідувального управління.

За словами представників розвідки чотирьох західних країн, невідомо, як часто мобілізуються оперативники цієї частини, і вони попереджають, що дізнатися, коли і де її оперативники завдадуть удару, неможливо…

Хоча багато що в операціях ГРУ залишається загадкою, західні спецслужби почали отримувати більш чітке уявлення про внутрішню організацію цієї структури…

Що стосується військовослужбовців в/ч 29155, вони здійснюють поїздки в європейські країни і назад. Деякі з них мають нагороди як ветерани найбільш кровопролитних воєн, які вела Росія, в тому числі в Афганістані, Чечні і в Україні. Операції, що проводяться військовослужбовцями цієї частини, настільки засекречені, що, за оцінками західних спецслужб, про існування частини, ймовірно, не знають навіть інші оперативники ГРУ.

Ця військова частина, очевидно, являє собою згуртоване співтовариство. На фотографії, зробленій у 2017 році, можна побачити командира цієї військової частини генерал-майора Андрія Авер’янова на весіллі дочки, на ньому сірий костюм і краватка-метелик. Він позує з полковником Анатолієм Чепігою, одним із двох офіцерів, яких Велика Британія звинувачує в отруєнні колишнього агента розвідки Сергія Скрипаля.

«Це підрозділ ГРУ, який активно діє протягом багатьох років по всій Європі, – сказав співробітник служби безпеки з Європи, який погодився обговорювати питання, які є секретною інформацією, на умовах анонімності. – Було несподіванкою те, що росіяни, ГРУ, оперативники цієї військової частини відчули себе безкарними настільки, що почали здійснювати цю вкрай ворожу діяльність у дружніх країнах. Це стало шоком».

Кожна з чотирьох операцій, пов’язаних з цією військовою частиною, тією чи іншою мірою привернула увагу громадськості, хоча влада не відразу переконалася в тому, що вони пов’язані між собою. Західні спецслужби вперше вирахували діяльність оперативників цієї частини в 2016 році після невдалого перевороту в Чорногорії, під час якого планувалося вбити прем’єр-міністра країни і захопити будівлю парламенту.

Але те, що конкретним завданням оперативників цієї частини є дестабілізація обстановки, спецслужби почали розуміти тільки після отруєння в березні 2018 року колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля… Отруєння призвело до геополітичного протистояння, коли понад 20 країн, включаючи США, на знак солідарності з Великою Британією вислали 150 російських дипломатів.

Зрештою британська влада викрила двох підозрюваних, які приїхали в країну під вигаданими іменами, але особи яких пізніше були встановлені журналістами-розслідувачами сайту Bellingcat. Ними виявилися полковник Чепіга і Олександр Мишкін. Через півроку після отруєння британська прокуратура пред’явила обом чоловікам звинувачення в тому, що вони привезли нервово-паралітичну речовину до будинку Скрипаля в Солсбері і обробили нею ручку вхідних дверей.

Але операція була складнішою, ніж тоді повідомила влада. За словами європейських співробітників спецслужб, рівно за рік до отруєння троє оперативників в/ч 29155 їздили до Великої Британії, можливо, для відпрацювання операції. Одним із них був Олександр Мишкін. Друга людина приїхала під вигаданим іменем Сергій Павлов. Співробітники розвідки вважають, що третій оперативник – «Сергій Федотов» – керував операцією.

Незабаром спецслужби встановили, що двоє з цих оперативників – під прізвищами Федотов і Павлов – входили до складу групи, яка в 2015 році намагалася отруїти болгарського торговця зброєю Еміліана Гебрева…

У лютому, виступаючи перед журналістами під час Мюнхенської конференції з безпеки, Алекс Янгер, глава британської служби зовнішньої розвідки МІ-6, висловився про зростаючу російську загрозу і натякнув на взаємозв’язок між операціями, не назвавши конкретного військового підрозділу.

«Ви ж бачите, що це скоординована кампанія – і, так, у ній завжди беруть участь одні й ті ж люди», – сказав Янгер…

У листопаді минулого року, на урочистому заході, присвяченому 100-річчю ГУ Генштабу Збройних сил (ГРУ), Путін стояв під емблемою військової розвідки (на ній зображена червона гвоздика і граната, що вибухає). Він назвав ГРУ «легендарним». Як колишній розвідник Путін провів пряму лінію між розвідниками Червоної армії, які допомогли перемогти нацистів у Другій світовій війні, і офіцерами ГРУ, чиї «унікальні можливості» зараз використовуються під час проведення операцій проти різних ворогів.

«Конфліктний потенціал у світі, на жаль, зростає, – сказав Путін у своєму виступі. – У хід йдуть провокації і відверта брехня, робляться спроби зламати стратегічний паритет».

Нагадаємо, що в 2006 році Путін підписав закон, що легалізував цілеспрямовані вбивства за кордоном, у тому ж році в Лондоні група російських вбивць використала радіоактивний ізотоп для фізичного знищення Олександра Литвиненка, ще одного колишнього російського агента…

Але працівників європейських спецслужб дивує й очевидна недбалість, з якою оперативники цієї військової частини здійснювали операції. Скрипаль після замаху вижив, як і болгарський торговець зброєю Гебрев. Спроба державного перевороту в Чорногорії привернула величезну увагу, але зрештою виявилася невдалою. За рік Чорногорія вступила в НАТО. За словами представників спецслужб, цілком можливо, що їм ще належить розкрити інші, більш успішні операції.

Важко сказати, чи непокоїть Кремль ця недбалість. Як кажуть працівники спецслужб, можливо, в цьому почасти й полягає суть справи.

«Такого роду розвідувальні операції стали частиною психологічної війни, – каже Еерік-Нійлес Крос, колишній директор координаційного бюро спецслужб в Естонії. – Справа не в тому, що вони стали набагато агресивнішими. Вони хочуть, щоб їх «відчували». Це частина гри».

Майкл ШВІРЦ

The New York Times, США

(Матеріал публікується зі скороченнями)

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Чехии предлагают ввести запрет на импорт российского и белорусского зерна

В качестве отягощения санкционных ограничений против РФ Чехия готовится к запрету на...

США отреагировали на возможное размещение войск других стран в Украине

Советник Белого дома Джон Кирби сделал заявление о том, что США не...

Как война в Украине сказалась на оборонной промышленности Финляндии?

Война в Украине значительно усилила финскую оборонную промышленность.

На какой срок перенесли суд над Дональдом Трампом?

Судебный процесс над бывшим лидером США Дональдом Трампом перенесён.