Понедельник , 18 Март 2024
Общество

Пів року листопада, пилові бурі та третій врожай: чого чекати від змін клімату в Україні

Перше, до чого варто готуватися Україні та українцям у зв’язку зі змінами клімату – підвищення температури повітря

Тенденції, які бачимо протягом останніх десятиліть, і які набули найзагрозливіших значень протягом останніх 5-10 років, збережуться: температура зростатиме протягом усього року. На відміну від попередніх років, коли найбільше зростання температури в нас було взимку й улітку, а весною та особливо восени особливих змін не було, тепер суттєво теплішатимуть і наші осені.

Отже, в Україні скорочуватиметься холодний період і збільшуватиметься тривалість теплого. Досі літо збільшувалося переважно за рахунок того, що починалося раніше, а зараз воно і триватиме довше, охоплюючи й осінні місяці. У принципі вже зараз у вересні все частіше фіксують високі температури, зокрема, торік вони сягали 30 градусів і вище, та й жовтень був досить теплим, а температура, характерна для листопада, була з листопада й до майже квітня (по суті листопад у нас тривав майже пів року).

До того ж, підвищується не лише денна температура, але й нічна. Часто нічна температура влітку в нас сягає вище 20 градусів, а це вже тропічні ночі. Таких тропічних ночей, навіть на півночі України, стає дедалі більше.

Підвищення температури суттєво впливає на структуру опадів. Так, у холодний період тепер опади в Україні в основному у вигляді дощу, а не снігу. Як наслідок, зникає стійкий сніговий покрив, що своєю чергою суттєво впливає на водний баланс і живлення річок. Річки в Україні мають переважно снігове живлення, відповідно, якщо немає снігу, річки втрачають джерело постачання вологи, зникають весняні повені.

Якщо ж випадає сніг, то здебільшого він мокрий, що призводить до ожеледиці та налипання мокрого снігу. Кількість таких паморозово-ожеледних явищ також зростатиме в майбутньому. Особливо це буде характерним для січня-лютого. Налипання мокрого снігу – це великий виклик для енергетики, житлово-комунального, сільського та лісового господарств, адже його налипання на деревах, дротах, лініях електропередач і дахах призводить часто до їхнього руйнування. Так, через налипання снігу в лісах більше ламаються дерева, і вони потім, у посушливий період, стають джерелом для загорання.

Читайте також: Руйнівні повені: що змінити, аби втрати ставали меншими

Підвищення температури в теплий сезон також сприяє збільшенню інтенсивності конвекції, тобто утворюються потужніші хмари, з яких потім випадають сильні зливи та град, їх часто супроводжують шквали та смерчі. Отже, частота перелічених явищ і їхня інтенсивність зростатимуть і в майбутньому.

Протягом останніх років ми бачили таке явище як смог, наприклад, у Києві. Підвищення температури влітку часто відбувається в області високого тиску. За таких синоптичних процесів має місце безхмарна погода, і є всі умови для того, щоб достатньо прогрілася земна поверхня, а від неї нагрівається також і повітря. Якщо до цього додається й інший чинник – прихід теплої повітряної маси з південних широт, виникають екстремально високі температури. І все це – на тлі високого тиску. Як правило, в антициклонах утворюються затримувальні шари атмосфери, які не дозволяють забруднювальним речовинам піднятися далі й поширитися, у результаті їх ніби притискає до землі. Тоді ми й бачимо смог.

Пилові бурі – також стають українськими реаліями, тому що циркуляція атмосфери змінюється таким чином, що умови для виникнення такого явища стають сприятливішими. Виникненню пилових бурь сприяє і те, що в холодний період температура стає значно вищою. Якщо немає снігу, ґрунт підсихає, але рослинності ще немає, і якщо в цей час виникають досить сильні вітри, то складаються необхідні умови для виникнення пилових бурь. І такі сприятливі для пилових бурь умови складаються дедалі частіше…

Великий внесок тут, на жаль, зробили й самі українці, які протягом останніх років ви́рубали майже всі лісосмуги у країні. Це величезна катастрофа, масштаби якої ми ще не усвідомлюємо. Саме захисні лісосмуги дозволяли зберігати вологу взимку: вони затримували сніг, який випадав, тому на полях зберігалася волога. Також ці лісосмуги слугують перепоною для вітру, суттєво зменшуючи його швидкість. Поля й лісосмуги організовані за продуманою схемою, яка була розроблена так, щоб максимально захистити поля від вітрів і зберегти вологу. Тепер, знищивши лісосмуги, ми відкриваємо простір для вітру. У результаті сильні вітри просто покладуть і поламають все те, що виросте на полях. Плюс – значно частішими ставатимуть шквали, які також будуть пошкоджуватимуть урожаї. Плюс – дефіцит вологи також зіграє тут свою негативну роль.

Одночасне збільшення посушливості та зростання інтенсивності опадів. Водночас слід зауважити, що разом із зростанням проблеми дефіциту вологи, опади стають інтенсивнішими. Нерідко за декілька годин у нас може випасти місячна норма опадів, але при цьому сума опадів за сезон чи за рік змінюється несуттєво. Тобто змінюється характер випадіння опадів: вони стають локальнішими, зменшується кількість днів із дощами, зростає тривалість бездощового періоду. На тлі високих температур це призводить до зростання посушливості.

У деяких регіонах України фіксують таку тенденцію, коли одночасно і збільшується кількість опадів, і зростає посушливість. Хоча, здавалося б, це взаємовиключні речі. Це пов’язано з тим, що опади стають інтенсивнішими, але тривалість бездощового періоду може сягати місяця-двох. Так, наприклад, торік улітку в Черкаській області період без суттєвих опадів тривав більше 75 днів. І це не південний регіон і не зона ризикованого землеробства! Із таким у майбутньому ми зіштовхуватимемося дедалі частіше.

Читайте також: Військовики допомагають із ліквідацією пожежі на Луганщині. ФОТО

Що означатимуть для України такі зміни клімату? Протягом останніх років на Півночі України стали частіше вирощувати ті культури, які раніше були притаманні тільки для південних областей. Підвищення температури призводить до зростання тривалості вегетаційного періоду та до збільшення теплозабезпеченості цього періоду. Це створює можливості для вирощування тих культур, які раніше не були характерними для нас. Якщо раніше, наприклад, на Київщині не вирощували баклажани, перець, кавуни, виноград і персики, то зараз усе це тут росте, і росте добре. Також дедалі частіше ми бачимо хурму чи магнолію в садочках українців…

Отже, ми отримуємо сприятливі умови для вирощування багатьох інших культур, але – за умови достатньої вологи. Без вологи буде важко отримати стійкі врожаї: у нас може бути один рік надзвичайно врожайний, коли ми не знаємо, куди все це дівати, а потім неврожайний рік.

Крім того, збільшення тривалості вегетаційного періоду призводить до того, що з’являється можливість вирощувати додаткові врожаї, так званий “третій урожай”, післяжнивний. Ті самі озимі зараз значно раніше достигають, їх збирають раніше на два-три тижні, а осінь стає теплішою – у нас виникає змога виростити після того додаткові врожаї: тепер після збору озимих культур ми можемо висіяти гречку, яка встигне визріти до осені.

Чомусь, говорячи про зміну клімату, ми частіше зосереджуємося на негативі. Та насправді ці зміни несуть і позитив для України. Все-таки ми перебуваємо в помірних широтах, і попри те, що збільшується кількість екстремальних явищ, у нас з’являються й нові можливості. По-перше, збільшується рекреаційний сезон, тобто коли можна відпочивати. По-друге, вищі температури взимку й у перехідні сезони стають комфортнішими для нас. По-третє, зменшується тривалість опалювального сезону. По-четверте, коли немає дуже низьких температур, у нас краще зберігаються дороги.

Тобто фактично немає жодної галузі, на яку б не впливали зміни клімату. Просто потрібно вміти використати можливості, які відкриваються. Слід учитися цьому. Тому що океан накопичив таку колосальну енергію, що зміни клімату неминуче відбуватимуться й надалі. Навіть якби людство раптом припинило викидати в атмосферу парникові гази, підвищення температури все одно не зупинилося б. Тому що товща океанів, зокрема, Атлантики, прогрілася до 2 км, а це – колосальний резервуар тепла, яке надходитиме в атмосферу й упливатиме на всі процеси. Тому ми повинні адаптуватися до змін клімату та використовувати нові можливості.

Віра БАЛАБУХ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Список возможных убежищ для донецких беженцев расширился на две области

Жителей Донецкой области, которые прошли через эвакуацию могут найти убежище в ещё...

“Дія” опубликовала свой исходный код, где и как его получить?

Теперь государства, которым интересен опыт украинской цифровизации могут понять логику основного в...

Как назначить дату из “Дії” в календарь не выходя из приложения?

Получить государственные услуги так же просто, как заказать доставку, либо записаться на...

Единый номер спасения: принцип работы линии 112

Начиная с июля прошлого года в украинском государстве постепенно начали внедрять единый...