Пятница , 29 Март 2024
Политика

Скандал зі “слугою” Верещук. Ось такий вигляд має гібридна війна

У цій історії прекрасно все. На ній мають учитися студенти. Бо це історія про маніпуляцію, медійну безграмотність та елементи гібридної війни

Отже, що ж відбулося?

Уже багато хто звернув увагу на ефір “Свободи слова” на ICTV, де “слуга народу” Ірина Верещук закидала Порошенкові, що той у 2014-му привітав Путіна із Днем Росії.

А за кілька хвилин виявилося, що таку інтерпретацію телефонної розмови двох президентів того року озвучив Путінів прессекретар Пєсков. Українська сторона під час розмови висловила протест через російські танки на Донбасі.

Саме 12 червня 2014-го проросійські бойовики вперше застосували російські танки.

Але погляньмо на історію з Верещук ширше.

Ця розмова в ефірі почалася із запитання “Як реагувати на гібридні загрози?”. На інформаційні та політичні загрози, які росіяни використовують всередині України. І з якогось дива Верещук почала говорити про Порошенка та його партію, нібито це вони реалізують гібридну загрозу.

Ну не знаю. Багато хто в таких випадках почав би з Медведчука та Шарія, з ОПЗЖ і “консерв” усередині “Зе!команди”. Але у Верещук виявилися свої “герої”.

“Ми між собою не можемо домовитися, чи є Путін ворогом? І чи можна його вітати, як пан Порошенко привітав із Днем Росії… Я абсолютно впевнена, це можна перевірити”, – почала “скандал із привітанням” Верещук.

За кілька хвилин перевірка встановила, що ось те “Порошенко привітав” – це заява Пєскова. І тут би “слузі народу” вибачитися, помилилася, щось призабула за шість років і вже не “абсолютно впевнена”. Ну от як у гібридній війні можна бути “абсолютно впевненим” у тому, що заявляють вороги? Ба більше, видавати їхні заяви як факт, у якому “абсолютно впевнена”…

Читайте також: Зеленський коїть убивчі дурниці, на таке не пішли б навіть Янукович і Путін – Портников

Позиція Верещук непохитна: якщо Пєскова цитуют зокрема українські медіа, значить так це і було. І це прояв тієї медійної безграмотності, яку й використовують у гібридній війни. Щонайменше.

Бо в цьому випадку може йти мова і про свідому маніпуляцію.

Я не знаю, із ким там Верещук “не може домовитися, чи є Путін ворогом”. Але ми точно знаємо, хто з українських президентів вітав Путіна зі святом під час війни. І це – Зеленський. Про це у грудні 2019-го повідомила пресслужба українського президента.

Верещук не закидає Зеленському реалізації гібридної загрози за це привітання Путінові. І навіть не згадує цього привітання. Лише “поганця” Порошенка. Хіба це не маніпуляція?

Але на хвильку скористаймося логікою Верещук: ось українські медіа поширили заяву росіянина, ніхто з української сторони цю заяву не спростував, то так воно і є, “абсолютно впевнена”.

Із такою логікою прочитаймо кілька заяв росіян про те, що керівник Офісу президента пан Єрмак є російським агентом із псевдонімом “Козир”. Про це у травні 2020-го повідомили франківський і львівський сайти, тоді ж цю версію озвучив росіянин в ефірі у Шустера.

Єрмак цього не спростовував. Отже, за логікою Верещук, можна бути “абсолютно впевненим”, що Єрмак – агент РФ.

Як-то кажуть, “у розслідувані важливо не вийти на самих себе”…

Читайте також: Блогерка окреслила найбільший комунікаційний провал влади на найвищому рівні

Був в ефірі ще один цікавий момент. Ведучий поцікавився у Верещук, що робити з каналами Медведчука. Ось, як це звучало:

– В Україні є купа телеканалів, які сповідують російський стиль інформації та є проросійськими за своїм духом. Що конкретно ваш комітет (парламентський коментіт нацбезпеки) у зв’язку з цим планує робити?

На жаль, на це запитання Верещук не відповіла. Хоча от тут було б цікаво почути її відповідь. Як там “слуга народу” бореться з гібридними загрозами в інформаційному полі?

А погляньмо на саму Верещук, щоби зрозуміти відповідь.

Що робити із проросійськими телеканалами? Ходити на них, брати участь в ефірах? Викладати в соцмережі анонси своїх ефірів, ну, щоби більше глядачів залучати для проросійських телеканалів? Саме такий метод боротьби з гібридними загрозами демонструє Верещук.

Тут варто нагадати, що в листопаді парламентський комітет нацбезпеки створив робочу групу із протидії гібридним загрозам. Керівниця групи – Верещук.

Й ось ця керівниця та борчиня з гібридними загрозами:

а) піарить телеканали Медведчука;

б) є шанованою гостею на медведчуківських телеканалах;

в) жодним чином не попереджає українців про загрози від російських “гібридів” Медведчука та Шарія, проросійських партій.

І при всьому цьому вона закидає Порошенку, що той “привітав” Путіна.

То хіба не такий вигляд має гібридна війна?

Олексій БРАТУЩАК

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...