Вторник , 19 Март 2024
Политика

Європейські політики, які протистояли політпроцесам Януковича, попередили Зеленського й Ко

Експрезидент Польщі Александр Квасневський і колишній президент Європарламенту Пет Кокс оприлюднили спільну заяву, у якій застерігають українську владу від політично вмотивованих справ

Відповідний документ опубліковано на офіційному сайті Квасневського, повідомляє “Європейська правда”.

Кваснєвський і Кокс нагадують, що у 2012-2014 роках були членами моніторингової місії Європарламенту щодо неоднозначних кримінальних проваджень тодішньої влади проти політичних опонентів і були свідками вибіркової роботи судової системи.

Вони зазначають, що в суспільній думці сформувалося очікування “посадок” високопосадовців, які нібито скоїли злочини, але такі очікування не мають заміняти собою верховенство права.

Читайте також: У день суду на Порошенком США зробили недвозначну заяву

“Інформація, якою ми володіємо, свідчить про те, що починається тривожне сповзання стандартів, крок назад, що може перерости в перегляд досягнень Майдану. Політична боротьба має відбуватися, але на виборах, а в парламенті – шляхом дебатів. Політичні опоненти повинні сходитися в боротьбі на цих аренах, а не в суді. Наближення виборів посилює нашу стурбованість, оскільки ми бачимо, що з політичними опонентами борються через судову систему, а не виборчий бюлетень”, – наголошують Кваснєвський і Кокс.

Якщо такий розвиток подій продовжиться, додають вони, першими його жертвами стануть українська демократія та верховенства права – ключові елементи в цінностях, які підкріплюють європейські та євроатлантичні прагнення України.

Квасневський і Кокс наголошують, що Україні потрібно посилювати, а не підривати свої антикорупційні органи, судова та правоохоронна система мають залишатися незалежними, а вибіркове політично вмотивоване правосуддя “має залишитися явищем із минулого, а не інструментом для майбутнього”.

Читайте також: Зеленський коїть убивчі дурниці, на таке не пішли б навіть Янукович і Путін – Портников

“Ми висловлюємо свою думку з почуття дружби, стурбованості й поваги. Мовчання в таких обставинах може сприйматися як згода, тож ми не можемо мовчати”, – підсумовують вони.

Раніше Європейський парламент оприлюднив заяву, в якій обіцяє пильно стежити за справою п’ятого президента України та застерігає від переслідування Петра Порошенка з метою політичної боротьби.

Посольство США заявило, що система правосуддя не повинна використовуватися для зведення політичних рахунків, а пані посол Німеччини в Україні заявила, що не хотіла би повторення сценарію справи Тимошенко.

Раніше від політичного переслідування Порошенка застерегли провідні члени Європарламенту.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.