Четверг , 28 Март 2024
Политика

Справа Стерненка – це пастка для Зеленського

Я не вдаватимусь у деталі справи, оскільки вважаю їх абсолютно не важливими. Довести чиюсь правоту судовим процесом – безперспективно, коли все вирішується не в суді, і коли справа не про самозахист, а про геополітику

Від самого початку ця справа не була про самозахист. Якби слідство ще у 2018 році встановило замовників і мотиви нападів передовсім, то, можливо, тоді б удалося уникнути такого резонансу й дійсно залишити її на рівні місцевих конфліктів і питання права на самозахист. Однак підключення до цієї справи шаріїв, портнових та інших проросійських постригівських представників і їхніх шавок – перевело справу на геополітичний рівень.

Читайте також: Зеленському не варто перетворюватися на Януковича у блазенському ковпаку – Портников

Я дуже довго не міг зрозуміти надмірного інтересу до цієї справи у проросійської шобли. Тобто зрозуміло, що мова йшла про “правосека”, учасника подій 2 травня й таке інше. Але надмірність інтересу зашкалює. Проросійські сили поставили справу Стерненка в центр своєї боротьби. Вони використовують усі можливі інструменти для тиску на Зеленського, прокурорів, суспільство. Медведчукмедіа приділяють цьому стільки уваги, що “святкування 9 травня” вже заздрить. Й очевидно, що їхній інтерес не може зводитися до банального покарання “правосека” за місцеві розбірки.

Суть їхнього інтересу в такому. Справа Стерненка повинна дестабілізувати ситуацію у країні та змусити Зеленського прибитися до проросійського вектора. Це відбуватиметься таким чином. Для представників праворадикальних і націонал-демократичних сил справа Стерненка – це протидія “рускому міру”. Тому спробу його ув’язнити вони розцінюватимуть як перемогу й реванш російських сил. Це мобілізує їх, зробить агресивними, і вони перейдуть до радикальних дій. Очевидно, що вже найближчим часом вони спробують розгорнути Майдан і провокуватимуть владу на подальше протистояння.

Це поставить перед вибором не тільки суспільство, але й саму владу, яка колотиметься по лінії за та проти в парламенті, Кабміні й навіть у самому ОП, де на сьогодні є хиткий баланс інтересів. Це все може спровокувати дострокові вибори в Раду, за фактом яких Зеленський буде змушений вибирати між коаліцією з Порошенком або Медведчуком. Однак, оскільки Порошенко сьогодні також є об’єктом переслідування влади, і він точно буде одним зі стовпів потенційного Майдану – Зеленський буде змушений вибирати Медведчука. Отримати ще раз монобільшість – нереально. Не виключаю, що додатковими бонусами будуть якісь поступки Путіна щодо Донбасу, як додаткові аргументи за співпрацю з ОПЗЖ.

Читайте також: Портников: Це вже навіть не “багатовекторність”, це – хаос

Тому справа Стерненка – це пастка для Зеленського, спроба загнати його в коаліцію із Путіновим кумом Путіна. І зрозуміло, що цю спецоперацію проводять люди з його близького оточення.

Як уникнути цієї пастки? Найголовніше – це зменшити важливість цієї справи як питання реваншу чи перемоги “руского міра”. Це можливо лише після встановлення замовників, організаторів і мотивів нападників. До того ж усіх трьох замахів. Саме фокус на цьому, а не на вбивстві нападника має стати пріоритетом у справі на даному етапі. Якщо вдасться встановити замовників й організаторів, затримати їх – сама справа отримає зовсім інше трактування. Несправедливість у цій справі, яку бачать багато патріотів – значно зменшиться, і думаю, сама справа піде в об’єктивніше русло.

Влада має зрозуміти, що суд не може вставновити справедливість у цій справі без віднайдення замовників-організаторів. Без цього суспільство не прийме жодних судових рішень – а це підриває саму систему й матиме наслідком чергову кризу, наслідки якої завжди були поганими для тих, хто вибирав “рускій мір”.

Віктор АНДРУСІВ

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...