Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Портников: Це вже навіть не “багатовекторність”, це – хаос

Суд відправляє під домашній арешт Сергія Стерненка – і це викликає закономірні протести патріотичних сил, які вбачають у ставленні до акивіста продовження повзучого реваншу антимайдану

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Того ж дня російське зовнішньополітичне відомство висловлює Україні протест із приводу дій СБУ – того самого СБУ, яке висунуло проти Стерненка підозру в убивстві. СБУ вирішило розмістити поруч із російськими дипломатичними представництвами патріотичні білборди. Привітати таким чином росіян із головним протокольним святом їхньої країни – Днем Росії.

Читайте також: Били за тролінґ каналу Медведчука й вивозили дворами: нардеп розповів про затриманих під судом

СБУ, як відомо, очолює друг президента Володимира Зеленського Іван Баканов. Очевидно, що дії відомства у принципових питаннях не можуть не узгоджувати з ним. А сам керівник СБУ розуміє, якою буде реакція глави держави щодо чутливих питань.

Але річ, звичайно ж, не у СБУ. І не в Баканові. Проблема – у Зеленському. Я розумів би, якби український президент намагався сподобатися проукраїнській частині свого електорату та “тролив” би Росію прямо біля її дипломатичних відомств, викликаючи сказ у Путіна та Лаврова. Я розумів би, якби президент хотів сподобатися проросійській частині свого електорату – а водночас і Кремлеві – і демонстрував би переслідування проукраїнських активістів і політиків. Але робити те й інше одночасно? Навіщо?

За часів Леоніда Кучми це божевілля на державному рівні називалося “багатовекторністю”. Кучма втім гадав, буцімто знає, що робить і ретельно розраховував кожен свій крок у той або інший бік. І все одно вся ця продумана “багатовекторність” завершилася “Кольчугами”, Тузлою, Єдиним економічним простором із Росією, повною дестабілізацією країни та першим Майданом.

Читайте також: Зеленському не варто перетворюватися на Януковича у блазенському ковпаку – Портников

А зараз це вже навіть не “багатовекторність”. Це – хаос. Зеленський нагадує мені хлопчика, який намагається лоскотати підпаленою палицею то одного, то іншого тигра – і щоразу регоче, коли тигр починає загрозливо гарчати й бити лапою.

Але якщо ти вирішив, що ти тепер великий приборкувач – так приборкай спочатку хоч одного! Домовся бодай із кимось! Не перетворюй себе на об’єкт загального роздратування! Не провокуй одночасно конфлікт суспільства та влади і зовнішню агресію! Ти чого?

А нічого. По приколу.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...