Четверг , 28 Март 2024
Мир

Суд скасував вирок засудженим за державний переворот у Чорногорії

Апеляційний суд Чорногорії скасував вирок за звинуваченням у терористичному нападі в день парламентських виборів 2016 року

Як зазначає UAINFO.org із посиланням на “Балканський оглядач”, колегія скасувала вирок першої інстанції через процесуальні порушення.

Процесувальні порушення Апеляційний суд убачає як у процедурі винесення вироку, так і в ньому самому.

Справу про спробу державного перевороту знову направили на розгляд суду першої інстанції. Як мовиться в рішенні – “до повністю оновленої Судової палати”.

Читайте також: Politico: Настав час Байденові об’єднати Європу проти Путіна

Позаторік 9 травня 2019 року Вищий суд у Подгориці, який розглядав відповідну справу, засудив 14 осіб. Серед них – і двох громадян РФ, яких пов’язують із російською військовою розвідкою, а також двох лідерів чорногорської проросійської опозиції.

У вироку йдеться, що зловмисники створили злочинну організацію та діяли в міжнародному масштабі – на території Росії, Сербії та Чорногорії – задля повалення конституційного ладу Чорногорії насильницьким шляхом з метою запобігання вступу країни до НАТО.

Згідно з обвинувальним висновком, злочинну групу організували двоє росіян, які мали на меті повалення влади та проголошення перемоги проросійського “Демократичного фронту” на виборах, абине дозволити Чорногорії приєднатися до Північноатлантичного альянсу.

Два лідери опозиційного блоку “Демократичний фронт” Андрія Мандич і Мілан Кнежевич дістали по п’ять років ув’язнення. Водієві Мандича Михайлові Чаденовічу дали півтора року.

Читайте також: Із приходом Байдена Європі треба не повторювати помилок, яких вона припустилася за Обами

Визнані винними і дев’ятеро громадян Сербії, що брали участь у підготовці до насильницької зміни влади в Чорногорії. Колишнього керівника сербської жандармерії Братислава Дікіча засудили до восьми років ув’язнення. Інші серби одержали від семи років тюрми до одного року умовного засудження.

Так, три роки ув’язнення дістала сербська громадянка Бранка Міліч, яка з листопада минулого року ховається від чорногорського правосуддя в посольстві Сербії в Подгориці.

Російського громадянина Едуарда Шишмакова (який брав участь в операції під прізвищем Широков) і Володимира Попова (справжнє прізвище якого, за даними Bellingcat, Моїсеєв) засуджено до 15 і 12 років в’язниці за тероризм і створення злочинної організації. Обидва вони наразі перебувають у Росії, яка відмовляється видавати своїх громадян іноземному судові.

Від часу проголошення рішення суду першої інстанції в Чорногорії змінилася влада після парламентських виборів 30 серпня 2020 року. Перемогу здобула коаліція, до якої входить “Демократичний фронт”, лідери якого були серед засуджених за спробу державного перевороту.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...

Почему Европейский Союз продолжает склоняться к политике победы над Россией?

Лидеры Европейского Союза всё больше соглашаются с политикой победы.

Как Европейский Союз планирует перевести экономику на военные рельсы?

Европейский Союз выразил намерение поставить свою экономику на "военные рельсы".