Вторник , 19 Март 2024
Мир

Німеччина ініціює в ЄС аналіз загроз із боку Росії

Одним із пріоритетів Німеччини під час головування в Раді ЄС буде аналіз військових і гібридних загроз для блоку, зокрема з боку Росії

Про це під час виступу на засіданні комітету із закордонних справ і підкомітету з питань оборони та безпеки Європарламенту вчора, 14 липня, заявила Аннеґрет Крамп-Карренбауер, повідомляє Deutsche Welle.

Міністерка оборони Німеччини зазначила, що всередині ЄС є дуже різне сприйняття як самої Росії, так і загроз, які вона створює. Високопосадовиця вже обговорювала це питання з колегами із країн Північної Європи, Балтії та порушить його під час поїздки цього тижня до держав Вишеградської четвірки.

Читайте також: Голова німецького МЗС сказав, що потрібно для відновлення стратегічних відносин ЄС із РФ

“Йтиметься про питання, як ми сприймаємо Росію не лише у світлі нового військового потенціалу, який вона розробляє, причому в області неконвенційних озброєнь, що вже є новим викликом для Європи та НАТО, але також і в питанні поведінки Росії”, – розповіла Крамп-Карренбауер.

При цьому обговорюватимуть поведінку Москви не лише в Лівії чи Сирії, але й в Україні, “де досі йдуть бої та де зберігається ситуація, за якої на території Європи вперше після Другої світової війни кордони змінили за допомогою військової сили”.

У ЄС аналізуватимуть як звичайні та ядерні військові загрози, так і гібридні загрози. Росія буде не єдиною темою цього аналізу, але німецька міністерка під час виступу в комітеті Європарламенту говорила передусім про неї.

Аналіз здійснюватиме Розвідувальний і ситуаційний центр ЄС (EU INTCEN), держави – членкині ЄС і їхні розвідки надаватимуть свої пропозиції та дані для аналізу.

Читайте також: Портников: Донбас – це Карабах, а не Придністров’я

Крамп-Карренбауер сподівається, що аналіз загроз завершать до кінця головування Німеччини в Раді ЄС, тобто до кінця цього року. На основі спільного аналізу в об’єднанні вироблять “стратегічний компас”. Це – новий інструмент, в якому “окремі підходи, які ми вже маємо сьогодні, об’єднають в одну справжню стратегію”, підкреслила високопосадовиця.

Окремо очільниця німецього Міноборони прокоментувала перемовини в нормандському форматі. “Це – складний процес. Він просувається повільніше та складніше, ніж ми собі уявляли. Але “нормандський формат” уже діє, і це формат, який може привести до розв’язання конфлікту”, – зазначила міністерка.

“Якщо ми не хочемо просто знизати плечима та сказати: ну що ж, міжнародне право порушили, але за деякий час ми це приймемо, то я бачу зараз мало альтернатив політиці, яку ми проводимо”, – додала Крамп-Карренбауер.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Чехии предлагают ввести запрет на импорт российского и белорусского зерна

В качестве отягощения санкционных ограничений против РФ Чехия готовится к запрету на...

США отреагировали на возможное размещение войск других стран в Украине

Советник Белого дома Джон Кирби сделал заявление о том, что США не...

Как война в Украине сказалась на оборонной промышленности Финляндии?

Война в Украине значительно усилила финскую оборонную промышленность.

На какой срок перенесли суд над Дональдом Трампом?

Судебный процесс над бывшим лидером США Дональдом Трампом перенесён.