Пятница , 26 Апрель 2024
Мир

Німеччина виплатить компенсацію за перший у XX столітті геноцид

Це був перший геноцид століття геноцидів. Цей злочин був скоєний у нікому не відомій тоді Намібії і тому не набув широкого розголосу. Кати не дуже витратилися на знищення 70% народності гереро і 50% народності нама (всього 75 тисяч людей). Вони просто померли від голоду і спраги…

Йшов 1904 рік, світові імперії ділили між собою африканський континент. Південно-Західна Африка дісталася Німеччині. Аж до літа 2019 року, відтоді як минуло 115 років, ніхто не наважувався вимовити страшне слово «геноцид», поки нарешті в липні нинішнього року це не зробив голова верхньої палати парламенту Німеччини Даніель Гюнтер.

Міністр співпраці та розвитку Німеччини Герд Мюллер під час свого візиту в африканську країну констатував: «Очевидно, що злочини і звірства, скоєні в період з 1904 по 1908 рік, являли собою те, що ми сьогодні називаємо геноцидом».

Щоб зрозуміти те, що сталося, необхідно перенестися в 12 січня 1904 року. Берлінська конференція, організована канцлером Бісмарком, визначила розділ континенту (за винятком Ліберії, країни, створеної США для повернення своїх колишніх рабів) між європейськими столицями з метою хижацької експлуатації ресурсів африканської країни, причому не тільки природних, а й людських.

Німеччина в Намібії стала розробляти корисні копалини і відкрила великі родовища алмазів, золота, міді та платини. У 1904 році населення країни становило близько 200 тисяч темношкірих, які працювали на рудниках на положенні рабів. Ними керували близько 2500 німців, 1300 африканерів-поселенців і 400 англійців. Колонізатори вважали місцеве населення не більше ніж робочою силою.

Зрештою, місцеві жителі повстали. Ополченці народності гереро захопили кілька садиб, що належали білим, оточили міста Окаханджа і Віндхук, зупинили рух по залізниці Осона. Тоді Німеччина відправила на придушення повстання 14 тисяч військовослужбовців під командуванням генерала Лотар фон Трота.

Фон Трота відхилив прохання гереро стати підданими Німеччини і наказав покинути країну, якщо вони хочуть залишитися в живих. Після переслідування гереро піщаною місцевістю німецькі військові змусили їх сховатися в області Омахеке, відомій як «піч Бога» і розташованій у західній частині пустелі Калахарі, де мало джерел води і немає ніякої їжі.

Генерал фон Трота віддав наказ виставити озброєну охорону біля кожного колодязя і відкривати вогонь по кожному дорослому гереро, який наблизиться до колодязя, страчувати тих, хто вирішить здатися, і отруювати воду, скидаючи трупи в колодязі.

Коли німецькі війська за кілька місяців просунулися вглиб території, вони побачили людські скелети по всій пустелі. Деякі з них лежали навколо величезних воронок, виритих у землі у відчайдушній надії знайти воду. Вижили лише близько тисячі гереро, яким вдалося дістатися до британських володінь.

Якщо говорити про способи масового знищення людей, то важко знайти більш дешевий і ефективний, ніж штучно викликаний голод, що продемонстрував Сталін в Україні в 1930-ті роки, а зараз практикують польові командири в Ємені та Південному Судані. Тисячі людей померли від голоду і спраги, в них навіть ніхто не стріляв. Це було зроблено навмисно з розрахунком на знищення якнайбільшого числа людей і винищення цієї народності.

Жорстокість німців на цьому не закінчилася. Вони створили перший в історії концтабір під назвою «Акулячий острів», який проіснував з 1904 по 1908 рік. У ньому загинули тисячі гереро і нама.

Британські підприємці, які працювали в Південно-Західній Африці, повідомили про всі ці злочини в Кейптаун, і скандал докотився до європейських дипломатичних відомств. Лише тоді Вільгельм II і фон Трота припинили геноцид. За лічені місяці вони винищили 70% гереро і 50% нама, хоча, найімовірніше, це занижені цифри.

Мужньо вибачившись, міністр Мюллер зобов’язався виплатити компенсації жертвам тих звірств і зараз веде переговори з Намібією про суму репарацій і програми допомоги розвитку.

Альберто РОХАС,

El Mundo (Іспанія)

(Матеріал публікується зі скороченнями)

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...