Четверг , 18 Апрель 2024
Политика

«Зеленим катком» – по українських чорноземах, або Як монобільшість ринок землі відкривала

Минулого тижня парламентська монобільшість продемонструвала, що вона не просто «зелений принтер». Вона «зелений каток», який бездумно за командою «водія» чавить на своєму шляху все. Попри те, що проти продажу землі встала вся Україна, було ухвалено у першому читанні законопроекти, що відкривають дикий ринок, в умовах якого лише іноземці та товстосуми зможуть придбати вітчизняні чорноземи.

Те, що минулого тижня влада вирішила за будь-яку ціну проголосувати законопроекти щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, було зрозуміло ще на погоджувальній раді. Туди прийшов прем’єр Гончарук й у сталій манері «Просила мама, просив тато і ми просимо» закликав парламентарів ухвалити в першому читанні законопроект №2178-10, яким дозволяється перетворити землю сільськогосподарського призначення на товар.

У середу, день ухвалення цього документа, який критикувався аграріями, експертним середовищем та парламентарями з усіх фракцій, напередодні ранкового засідання прибув і сам Зеленський. Гарант Конституції, який обіцяв обговорювати з народом найважливіші для країни питання, наполегливо вмовляв «Слуг» віддати свій голос «за». Адже виявилося, що навіть у президентській фракції є депутати, які не підтримували відкриття ринку землі у такий варварський спосіб.

Вже в сесійній залі натхненна промовою президента монобільшість вишукувалася «тевтонською свинею» перед парламентською трибуною. Стало зрозуміло – голосів за продавлювання відкриття дикого ринку вже вистачить, хоча ще напередодні у влади такої впевненості не було. Тому далі «зеленим» були по цимбалах конструктивні зауваження представників інших фракцій і намагання розтлумачити, до яких наслідків призведе ухвалення цього законопроекту. Більшість не проймало те, що тисячі аграріїв, які на знак протесту раніше блокували українські траси, тепер стоять під Радою. Також їх не турбувало блокування трибуни з боку інших фракцій і навіть те, що, зрештою, 240 голосів за цей дикий ринок віддали виключно «слуги» за підтримки «мажоритарників», які напевне навіть не бачили своїх виборців, тому їм навряд чи соромно буде дивитися їм у очі.

Законопроект, який дозволяє купувати землю іноземцям і особам з подвійним громадянством, який дозволяє придбати до 214 гектарів чорноземів в одні руки на радість олігархам-латифундистам, на жаль, був лише початком роботи «зеленого катка» щодо знищення української землі, фермерства та селянства. Наступного дня майже тим самим складом голосів монобільшість ухвалила законопроект №2194.

Щоб пояснити всю цинічність нової влади, повернімося до 11 листопада. Саме цього дня президент у своєму відеозверненні розказав про переваги ринку землі й пообіцяв: «Між першим та другим читанням у діючий проект закону будуть внесені правки, згідно з якими право продавати та купувати землю матимуть виключно українські громадяни та українські компанії, засновані виключно українськими громадянами. Іноземці та компанії, які мають серед засновників іноземців, отримають право купувати українські землі тільки у разі, якщо на це буде дана згода народу України на всеукраїнському референдумі».

І це, здавалося б, прекрасна теза, яка мала б заспокоїти суспільство й налаштувати політиків на конструктивну працю. Щоправда, незрозуміло, що заважало дослухатися до всіх зауважень та уникнути «підводних каменів» при опрацюванні документа до першого читання, враховуючи те, що з перших засідань аграрного комітету представники всіх фракцій проговорювали всі проблемні місця. Але це вже деталі.

Головним є те, шо попри райдужні запевнення Зеленського саме законопроект №2194 скасовує ключову статтю Земельного кодексу, де є пряма заборона продавати землі сільськогосподарського призначення іноземцям, особам без громадянства, іноземним юридичним особам та іноземним державам. Красиво? Референдум, кажете?

Щоб остаточно розвіяти міф про «Зробимо разом», процитуємо спікера парламенту Дмитра Разумкова, який в ефірі «Права на владу» визнав, що референдум щодо ринку землі може відбутися не раніше 2024 року. До цього часу буде перехідний етап, коли українці побачать, як працює ринок землі. І лише потім можна буде проводити всенародне опитування, під час якого народ визначиться, чи продавати ділянки іноземцям…

Ще один пункт цього документа прибирає правовий статус «особливо цінних земель». Тобто тепер багатій зможе придбати та знищити заповідні фонди, ліси, тисячолітні кургани, купити собі ріки й озера тощо. Документ також скасовує ряд суттєвих вимог для виконавців геодезичних та картографічних робіт, ліквідує інститут державної експертизи землевпорядної документації, переносить певні повноваження Держгеокадастру на місцеві ради, замінює самоврядний контроль державним, який здійснюватимуть посадовці на місцях.

Законопроект №2194 прибирає і сівозміну й державний контроль за її дотриманням. Це дозволить фактично вбити наші чорноземи, адже якщо сіяти раз за разом соняшник і не давати землі відпочити, за 5-7 років можна буде з нею попрощатися.

Вишенькою на торті є те, що в законопроекті закріплене право власника землі «здійснювати зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок виключно на підставі розробленого у встановленому законом порядку робочого проекту землеустрою». Як у нас затверджують проекти землеустрою, не є секретом. Тому історія щодо вивезення наших чорноземів може повторитися.

Не дивно, що старт «земельної реформи» вітають у Світовому банку. Радо сприймуть її і в МВФ, адже «слуги» поспішали ухвалити ці законопроекти саме напередодні приїзду місії до Києва.

Зрозуміло, що фракції, які не підтримали «зелений каток», готуватимуть до другого читання комплексні пакети правок. Але чи схвалить їх монобільшість, яка навіть не замислюється над тим, що земля є запорукою національної безпеки, велике питання.

Олекса ГОНСЬКИЙ

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...