Вторник , 19 Март 2024
Политика

Олег Постернак: «Треба зважати на думку народу. Бо це і є демократія»

Кандидат історичних наук, політтехнолог, керівник «Центру політичної розвідки» Олег Постернак в коментарі «ВВ» зазначив, що команда президента Володимира Зеленського не дуже хоче вносити проект закону про референдум. І на це є декілька причин. Перш за все унормування процесу проведення плебісцитів буде містити певні ризики для влади.

«Окрім того, в команді глави держави відсутнє стратегічне бачення ситуації. Вони пропонують якісь превентивні чи навіть лобістські законопроекти, ініціативи, пов’язані з інтересами певних промислово-фінансових груп. Та цілого бачення немає. Якби воно було, ми б побачили інший варіант держбюджету та той самий закон про народовладдя. Ми б навіть побачили цілісну реформу Конституції.

Звісно, що законопроект, який регулює правила проведення референдуму, може з’явитися найближчим часом. Та зараз на порядку денному інші інтереси та інші закони. Наприклад, законопроект «Про столицю».

Хоча владу, яка не хоче поспішати із впровадженням прямих механізмів народовладдя, можна зрозуміти. Логічно, що вони чекають, доки з порядку денного зникнуть деякі критично важливі теми. Але якщо пообіцяли, то виконуйте. Не треба кидати слів на вітер.

До речі, ось одна з надважливих тем… Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко неодноразово говорила, що на всеукраїнський референдум треба винести питання щодо ринку землі. Нині згідно даних соціологічних досліджень тільки 19% українців виступають за його відкриття. І треба зважати на думку народу. Бо це і є демократія. Не можна швидко відкривати ринок землі, не враховувати думки операторів ринку, сільськогосподарських виробників, потенційних інвесторів, банківської сфери, яка має надавати кредити… Однак Офіс президента прийняв інше рішення…

Та повернімося до власне референдумів. Парламент зобов’язаний унормувати цей інститут народовладдя й проголосувати відповідний законодавчий акт. От тільки ми маємо сумну практику, коли ухвалений у 2012 році закон був визнаний неконституційним. Тож треба розробити такий документ, щоб у майбутньому ні у кого не було можливостей його оскаржити в Конституційному суді. Паралельно треба вносити зміни до Конституції і підвищувати значимість плебісцитів.

Між іншим, поки президент не поспішає виконувати обіцянки, Юлія Тимошенко разом із кількома народними депутатами від фракції «Батьківщина» зареєструвала законопроект «Про всеукраїнський референдум». Тут є одна важлива річ: мова йде про те, щоб результати плебісциту були обов’язковими. Це дуже справедлива норма.

Натомість фракція Тимошенко не входить до більшості, а нардепи з монокоаліції зосереджені зовсім на інших питаннях… Тож може так статися, що цей документ лежатиме на полиці. Але зважаючи на авторитет Юлії Тимошенко, маю надію, що влада прислухається до її ініціативи. І законопроект про всеукраїнський референдум буде прийнятий», – завершив політтехнолог.

 

«Вечірні Вісті»

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.