Вторник , 19 Март 2024
Общество

Тарифна шокотерапія

Наближення опалювального сезону традиційно супроводжується розбурхуванням пристрастей навколо зростання тарифів. Адже в Україні не бувало такого, щоб платіжки за тепло приходили з меншими сумами. Цього року ситуація загострюється через безліч знаків питання. З одного боку, президент обіцяв і продовжує обіцяти, що частка видатків по сплаті тарифів знижатиметься й «людина ніколи не буде платити 50, 70 або 80% свого доходу чи доходу родини за комуналку». З іншого – регіональні теплокомуненерго узгоджують нові, підвищені тарифи на опалення. При цьому уряд доповідає, що темою платіжок поки не займався…

«Космічні» платіжки

Ще наприкінці вересня Держенергоефективності й енергозбереження України опублікувало середньозважені тарифи на теплову енергію, вироблену з використанням газу. Для регіональних теплокомуненерго ці показники є своєрідними маркерами-маячками, на які варто орієнтуватися при формуванні тарифів.

Порівняно з минулорічними розрахунками Держенергоефективності середньостатистична гігакалорія має подорожчати. А ось наскільки, все залежить від регіону. Наприклад, у Чернівецькій області, де найдешевше в Україні централізоване опалення, вартість гігакалорії має вирости з 991,85 грн до 993,91 грн. В Одеській області, у порівнянні із минулим роком, за цю умовну теплову одиницю доведеться платити не 998,38 грн, а вже 1167,88 грн. На Вінниччині замість 1154,91 грн пропонується платити за гігакалорію по 1412,1 грн, на Волині – замість 1249,39 грн – 1527,18 грн, на Рівненщині – замість 1341,56 грн – 1631,36 грн, у Запорізькій області – замість 1060,43 грн аж 1242,27 грн, у Києві – замість 1063,6 грн – 1154,3 гривні і т.д. Всі розрахунки вказані без ПДВ.

Але розрахунки Держенергоефективності не є еталоном, і напередодні опалювального сезону регіональні теплокомуненерго узгоджують із місцевою владою свої розрахунки по тарифах. Наприклад, у Запоріжжі місцева влада запевнила, що тарифи на опалення залишаться на минулорічному рівні. У Львові 22 жовтня обговорюватимуть підвищення вартості гігакалорії для населення орієнтовно на 27% – з 1021,39 грн до 1300,98 грн. У Харкові схвалили два варіанти нових платіжок. Якщо газ коштуватиме як і влітку 5079 грн за 1000 кубометрів (без ПДВ), тариф місцевої ТЕЦ знизиться на 10,7%. Якщо ж його вартість становитиме 7790 грн за тисячу кубів, тариф ТЕЦ-3 виросте на 28,6%. Наразі в першій столиці України гігакалорія коштує 1302,14 грн без ПДВ.

«Шкандаль» у столиці

Минулого тижня спалахнув скандал і в Києві, коли широкого розголосу набув проект тарифів на виробництво теплової енергії ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6, при обговоренні якого були присутні представники КМДА й Київради. За планами «Київтеплоенерго» замість нинішніх 964,1 грн за виробництво гігакалорії мешканці столиці мають сплачувати 1250,01 грн, а з усіма накрутками та податками – 1654,41 грн.

Враховуючи те, що тарифи вже пройшли обговорення й фактично були схвалені місцевою владою, залишалося тільки узгодити їх із НКРЕКП, яка зазвичай не пручається. І за кілька місяців кияни просто б пили корвалол, побачивши нові захмарні суми в платіжках. Але через широкий розголос постачальнику послуг довелося викручуватися.

На сайті «Київтеплоенерго» було опубліковано оголошення, що інформація щодо збільшення тарифів на опалення наразі не відповідає дійсності. Пояснення варто цитувати повністю, що ми, власне, і зробимо.

«Опублікований на сайті «Київтеплоенерго» проект тарифів стосується розрахунків вартості лише однієї зі складових кінцевого тарифу – виробництва теплової енергії на ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6 на 2020 рік. Адже тариф на послугу централізованого опалення та гарячого водопостачання для населення залежить не тільки від цін на виробництво теплової енергії на ТЕЦ, але й від вартості виробництва тепла на котельнях та станціях теплопостачання, а також вартості транспортування та постачання теплової енергії.

Саме тому зазначені розрахунки тарифів не впливають на вартість послуг для кінцевого споживача», – зазначається в повідомленні.

І тут елементарна логіка починає пробуксовувати відразу у декількох напрямках. Бо, зазвичай, чим більше виробництво товарів чи послуг, тим дешевшою є кінцева продукція. Тут же великі ТЕЦ прикриваються невеличкими котельнями й називають їх рятівниками вирівнювання тарифів. І це тільки перша «вишенька».

Виконавчий директор Українського інституту аналізу і менеджменту політики Андрій НИКОНЧУК пояснив, що є три складові тарифу на центральне опалення для споживачів: це вартість виробництва послуги, яка є базовою, транспортування й власне постачання ресурсу.

«У вартості виробництва складова газу сягає 80% й, відповідно, переважно впливає на ціну. Якщо «Київтеплоенерго» пропонувало підвищити ціну базової складової з 964,19 до 1250,01 грн за гігакалорію, не збільшуючи основного тарифу, постає питання: куди підуть гроші від цього підвищення, враховуючи те, що принаймні за останні півроку газ із місяця в місяць дешевшав», – наголосив він у коментарі «ВВ», додавши, що на етапі планування виробник послуги може закласти будь-що і що наразі в Україні не можна казати про прозоре тарифоутворення.

На переконання експерта, головний підступ столичного теплокомуненерго в тому, що у своїх формулюваннях вони вказують на те, що НАРАЗІ тарифи залишаться незмінними.

«Тобто це означає, що це «наразі» сплине. Вірогідно, після того, як НКРЕКП затвердить встановлений постачальником тариф. І тоді через подорожчання базової складової має за принципом доміно збільшитися тариф на опалення для споживачів. Але чомусь «Київтеплоенерго» соромиться в цьому зізнатися», – додав він.

Газ всьому голова

Те, що тариф на опалення формується у залежності від вартості газу, є аксіомою. І тут також виникають запитання.

Перед тим, як піти, попередній «людоцентрист» Володимир Гройсман зі своїм урядом ухвалив постанову №560, згідно якої вартість гігакалорії по Україні не може перевищувати 1,4 грн. Ця постанова наразі ще чинна. При цьому новий уряд поки не горить бажанням заглиблюватись у тарифну тематику. Більше того, на запитання журналістів щодо підвищення вартості опалення для населення на 30%, очільник Кабміну, цитуючи булгаківського професора Преображенського, порадив «не читать советских газет».

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Валентин ЗЕМЛЯНСЬКИЙ констатував, що через відсутність прогнозованої політики та невизначеності щодо вартості газу, ТКЕ не можуть чітко визначити, яким має бути тариф на опалення. Але ніхто не хоче працювати собі в збиток. Тому, за його словами, теплоенерго у багатьох містах України переглядали тарифи, виходячи з ціни на газ у 8,5 тис. грн за тисячу кубометрів.

«М’яко кажучи, з їхнього боку не дуже коректно казати про підвищення тарифів, хоч, зрозуміло, їм цього дуже хочеться. Якою буде ціна газу в цьому опалювальному сезоні, поки ніхто сказати не може, в тому числі й «Нафтогаз», який тільки й говорить про тенденцію зростання вартості блакитного палива. А з 1 січня взагалі настане так звана ера ринкових цін – тобто вільних і таких, що взагалі не контролюються урядом. І найімовірніше, вартість газу дійсно не контролюватиметься урядом», – констатував він у коментарі «ВВ».

Андрій Никончук своєю чергою припускає, що новий уряд оминає тарифне питання через те, що поки нема чого сказати.

«Вони не мають відповіді на це питання, бо тепло- й водопостачання є наразі найбільш проблемною сферою, де не працюють ринкові механізми», – зазначив він.

Також експерт пояснив, чому місцеві ради залюбки погоджують оскаженілі тарифи, розуміючи, що це призведе до додаткового навантаження на домогосподарства й згодом до кризи неплатежів.

«Вони прекрасно розуміють, що ті, хто не може сплачувати, мають право отримати державну субсидію. Ось і виходить, що в переважній більшості тарифи ухвалюють місцеві органи самоврядування в інтересах своїх комунальних теплоенерго, а ось компенсувати різницю у захмарних тарифах має не місцевий бюджет, а державний», – додав Андрій Никончук.

Враховуючи курс на скорочення програми субсидіювання населення, експерт не виключив, що найближчим часом уряд ухвалить постанову, якою буде встановлено граничну вартість комунальних послуг, на які може розповсюджуватися державна підтримка у вигляді субсидій. Умовно кажучи, субсидія покриватиме вартість гігакалорії на рівні 1000 грн. Якщо тариф у регіоні вищий, різниця ляже на плечі споживача. Звичайно, не за пільговою ціною…

Обидва експерти впевнені, що подорожчання тарифів на опалення для населення все ж відбудеться.

«Розподіл газу в структурі собівартості опалення впливає не більше ніж на 2-3%, мінімальна зарплатня додасть ще 1,5-2%. Враховуючи також підвищення вартості розрахункових матеріалів, можна сміливо казати про те, що варто очікувати на подорожчання опалення для населення принаймні на 10%», – розказав Андрій Никончук.

А Валентин Землянський вважає, що в середньому по Україні тарифи на опалення зростуть орієнтовно на 20%.

На його переконання, якщо б влада мала на меті виконання передвиборчих обіцянок президента щодо прийнятних для українців тарифів, уряд мав би ухвалити постанову й зберегти ПСО (спеціальні зобов’язання з продажу газу для населення за пільговою ціною. – Ред.) принаймні до кінця опалювального сезону.

«Тоді б не виникало питань щодо невизначеності з ціною на газ та тарифами на тепло. Крім того, можна було б сміливо казати про перегляд тарифів на опалення й гаряче водопостачання у бік зниження. Адже в «Нафтогазі» заявляють про те, що в них достатній обсяг закачаного газу за серпневою ціною в 6,5 тисяч гривень, який вони реалізовували населенню за умови передоплати напередодні опалювального сезону. Виходячи з встановленого тарифу, місцева влада та НКРЕКП – в залежності від того, хто в конкретному регіоні ухвалює тарифи, могли б визначитися з тарифами на опалення й гаряче водопостачання», – підсумував експерт.

Олена САФОНОВА

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Список возможных убежищ для донецких беженцев расширился на две области

Жителей Донецкой области, которые прошли через эвакуацию могут найти убежище в ещё...

“Дія” опубликовала свой исходный код, где и как его получить?

Теперь государства, которым интересен опыт украинской цифровизации могут понять логику основного в...

Как назначить дату из “Дії” в календарь не выходя из приложения?

Получить государственные услуги так же просто, как заказать доставку, либо записаться на...

Единый номер спасения: принцип работы линии 112

Начиная с июля прошлого года в украинском государстве постепенно начали внедрять единый...