Вторник , 19 Март 2024
Общество

НКРЕКП схвалила приховану абонплату

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг  внесла зміни до порядку формування тарифів облгазів на розподіл газу таким чином, щоб плата визначалася не за фактичними обсягами споживання, а за спожитий газ за минулий рік (1/12 від минулорічного обсягу).

Про це повідомляє громадська організація «Публічний аудит».

Таким чином, базою для встановлення тарифу та нарахування плати за розподіл будуть не прогнозні обсяги розподілу (при встановленні тарифу) або фактичні обсяги споживання (при нарахуванні плати за розподіл), а обсяги за попередній рік.

До прийняття цього рішення побутовий споживач сплачував за розподіл газу, виходячи з реального обсягу споживання: спожив – сплатив, не спожив – не сплатив. За новою моделлю він має або спрогнозувати свій майбутній обсяг споживання газу на рік вперед і сплачувати за розподіл відповідно до цього прогнозу рівними частинами щомісяця, або сплачувати щомісяця рівними частинами за минулорічним обсягом споживання. Тобто, якщо людина передбачила, що використає впродовж року 1000 кубів газу (або такий обсяг був спожитий торік), на цей обсяг розрахують вартість розподілу, яка має сплачуватися рівними частинами щомісяця.

Проте якщо, до прикладу, погода цієї зими виявиться теплішою, або ж людина вирішить заощаджувати, або взагалі не проживатиме декілька місяців у помешканні та не користуватиметься газом, за новою моделлю їй все одно доведеться платити за розподіл, незалежно від того, був спожитий газ чи ні.

«Тому нова методика розрахунків – це прихована скандальна абонплата за газові труби, яку намагалися протягнути Порошенко, Гройсман та Вовк, але через народні протести вони відмовилися від такої ідеї», – коментує аналітик «Публічного аудиту» Тарас Галайда.

За його словами, внаслідок ухвалення такого рішення НКРЕКП тарифи збільшилися в середньому на 95% (від 22,9% до 280%, залежно від підприємства). Та й сама модель розрахунків створена для зручності насамперед облгазів.

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Список возможных убежищ для донецких беженцев расширился на две области

Жителей Донецкой области, которые прошли через эвакуацию могут найти убежище в ещё...

“Дія” опубликовала свой исходный код, где и как его получить?

Теперь государства, которым интересен опыт украинской цифровизации могут понять логику основного в...

Как назначить дату из “Дії” в календарь не выходя из приложения?

Получить государственные услуги так же просто, как заказать доставку, либо записаться на...

Единый номер спасения: принцип работы линии 112

Начиная с июля прошлого года в украинском государстве постепенно начали внедрять единый...