Пятница , 26 Апрель 2024
Мир

Гнуться і не промокають: учені створили акумулятори, які можна прати

Фото: New Atlas Доктор Нгок Тан Нгуен демонструє гнучкість нового акумулятора

У Канаді вчені розробили гнучку батарею для електронних пристроїв, яку можна відправляти в пральну машинку.

Подробиці проєкту наводить New Atlas, інформує Фокус.

Багато розробників бачать майбутнє в електроніці, вплетеній у тканину – з її допомогою одяг зможе відстежувати м’язову активність, серцебиття, дихання, обмінюватися інформацією з іншими гаджетами та виконувати різні “розумні” функції, подібно до смартфонів або смарт-годинників. Великою проблемою для них є вибір джерела живлення, яке має бути одночасно гнучким і надійним. Співробітники Університету Британської Колумбії запевняють, що усунули недоліки таких технологій та створили особливу батарею.

Прототип отримав питому ємність 160 мАг-1 і через 500 циклів перезарядки втратив 25% від неї. У процесі випробувань акумулятор витримав 39 циклів прання у побутових і промислових пральних машинах, залишившись цілим і працездатним.

“Носима електроніка – це великий ринок, і батареї, що розтягуються, необхідні для її розвитку. Однак досі батареї, що розтягуються, не можна мочити. Це важливе доповнення, якщо вони повинні витримувати вимоги повсякденного використання”, – заявив автор дослідження доктор Нгок Тан Нгуен.

Щоб досягти мети, вчені відмовилися від традиційної літій-іонної структури із жорстким корпусом на користь суміші діоксиду марганцю та цинку, що відрізняється дешевизною і безпекою. Речовину подрібнили і вставили шматочки в полімер, щоб створити ультратонкі шари, що розтягуються.

“Ми вибрали цинк-марганець, тому що для пристроїв, які носять поряд зі шкірою, це безпечніший хімічний склад, ніж літій-іонні батареї, які можуть виділяти токсичні сполуки за умов виходу з ладу”, – пояснив доктор Нгок Тан Нгуен.

Тепер дослідники працюють над поліпшенням вихідної потужності та терміну служби батареї і заявляє, що створення вже викликало комерційний інтерес, при цьому очікується, що вартість буде аналогічна стандартній батареї, що перезаряджається. Вони вважають, що акумулятор нового типу можна буде використовувати в годиннику і пластирі для вимірювання показників життєдіяльності, а також для смарт-одягу.

“Матеріали коштують недорого, тому виробництво таких батарей буде вигідним і дешевим. Носимим пристроям потрібна енергія. Створюючи м’яку, розтяжну батарею, що миється, ми робимо пристрої комфортними і зручними”, – підкреслив керівник проєкту доктор Джон Медден.

Фокус

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...