Четверг , 25 Апрель 2024
Мир

Час збирати каміння. Вчені з’ясували, звідки з’являються загадкові візерунки на Землі та Марсі

Деякі з найдивовижніших візерунків на поверхні нашої планети створені завдяки крихітним “голкам” із льоду. Процес створення цих “малюнків” дуже схожий на подібний, який відбувається і на поверхні Марса, кажуть учені.

Такі візерунки з’являються, коли однакове за розміром каміння збираються разом на поверхні, повідомляє space.com, інформує Фокус.

Голки з льоду

У новому дослідженні вчені з’ясували, що голки з льоду формують цікаві візерунки з каменів у різних місцях нашої планети. Коли ці крижані голки замерзають, вони сприяють переміщенню невеликих каменів у ту чи іншу сторону. Через деякий час камені збираються в одному місці, і з’являється “малюнок”. За словами Бернарда Галлета з Вашингтонського університету, нове дослідження не тільки підтверджує взаємозв’язок між голками з льоду та візерунками з каменів, але й може дати відповідь на питання, як подібні поверхневі утворення з’являються на Марсі.

Як з’являються голки з льоду?

Фото: space.com

Ці крижані голки з’являються через різницю температур вологого ґрунту та навколишнього повітря. Вночі в певний типах ґрунту вода виходить на поверхню та під упливом холодного повітря перетворюється на лід, приймаючи кристалічну голчату форму.

Як голки з льоду впливають на формування ландшафту?

У межах нового дослідження вчені рівномірно розподілили невеликі камені на рівній квадратній ділянці землі розміром 40 на 40 см. Потім вони 30 разів заморожували поверхню, а потім дозволяли їй знову відтанути. Під час експерименту голки з льоду, які то з’являлися, то зникали, повільно сприяли пересуванню каменів, і таким чином почали формуватися візерунки. Також учені помітили, що на рівній поверхні каміння формує петлі та завитки, а на пологих схилах воно вибудовує рівні ряди.

“Малюнки” з каменів: зліва – острів Свальбард, Норвегія; у центрі – околиці вулкана Мауна-Кеа, Гаваї; праворуч – острів Гренландія.[-]. Фото: space.com

Не всі типи ґрунту підходять для формування голок із льоду

З огляду на той факт, що голки з льоду з’являються з води, яка замерзає у вузьких порах на поверхні ґрунту, вчені з’ясували, що не всі типи ґрунту підходять для цього процесу.

Найкраще підходить ґрунт, де є багато осадових порід або органічних речовин. Також голки з люду можуть формуватися не в усіх типах клімату. Такі крижані утворення створюються тільки там, де ґрунт вологий, а повітря швидко охолоджується, кажуть учені.

Візерунки Марса

Кам’яні візерунки на Марсі. Фото: space.com

Дослідники припускають, що подібний процес може бути причиною появи візерунків на поверхні Марса, які вивчав марсохід Curiosity. Незважаючи на те, що в атмосфері Марса дуже мало води, за даними NASA, у марсіанському ґрунті є ознаки наявності маленьких кристалів льоду. Коли ґрунт нагрівається, він трохи розширюється, а при зниженні температури знову стискається.

Хоча цей процес не так дивний, як те, що роблять крижані голки на Землі, які відштовхують камені, але він може викликати зсув крихітних каменів і пилу на Марсі. За словами Галлета, на нашій планеті, візерунки, які з’являються від дрібних змін ґрунту, завдяки розширенню та стискуванню, можуть бути й непомітні. А ось на Марсі, навпаки, їх видно.

Але голок із льоду на Марсі поки не виявлено, кажуть учені.

Фокус

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.