Суббота , 20 Апрель 2024
Мир

Пермський стрілець Бекмансуров – продукт агресивної мілітаризації Росії

Вже багато років Російська Федерація веде агресивну мілітаристську риторику. Від самого верху. Ми бачимо, як саме таку риторику використовує президент РФ: демонструє мультфільми, як ракети летять на територію інших країн, показує різні види озброєнь – кулемети, автомати, танки і так далі, постійно підтримує в населення думку, що країна знаходиться в оточенні…

Ще у 2014-2015 роках у мережу проривались думки деяких російських експертів, які попереджали, що така тема агресивної мілітаризації, культивація ідеї, що Росія – фортеця в облозі, рано чи пізно повернеться до РФ бумерангом. І такі випадки, як розстріл десятків людей в Пермському державному університеті 18-річним стрілком, як на мене, можуть бути саме наслідком такої послідовної політики, пише Олег Бєлоколос для УНІАН.

Я не фахівець з поведінкового аналізу, але про це ще сім років тому говорили самі російські спеціалісти. Постійне нагнітання настроїв про те, що навкруги – вороги, не може не впливати на психіку та свідомість пересічних росіян. Поляризація світу на “своїх” і “ворогів” призводить до того, що таку модель росіяни приміряють не тільки на якісь країни, а й на людей поруч, проти яких запросто можна застосовувати насилля. От і з’являється якийсь збочений погляд на реальність. Коли ти повинен бути сильним не для того, щоб уміти дати здачі, а продемонструвати свою силу таким чином – піти і когось розстріляти. 

Варто нагадати, що розстріл майже трьох десятків людей в Пермському державному університеті – не перший такий випадок в Росії. Одна з найгучніших історій, коли у жовтні 2018 року 18-річний студент розстріляв понад 60 осіб (21 людина загинула) в політехнічному коледжі в анексованому Росією Криму, в місті Керч. А одна з нещодавніх – коли в травні поточного року 19-річний юнак розстріляв три десятки осіб в загальноосвітній школі в російській Казані (дев’ятеро загинули).

Але чи можна порівнювати ці інциденти? Так, у тому сенсі, що суспільство правди не дізнається ніколи. В РФ все це загрифують, утаємничать і, врешті, замнуть. І зроблять все дуже швидко. Саме такі паралелі я б спостерігав. 

Адже що зараз насправді відбувається в РФ, ніхто не знає. Будь-яку історію або “закривають”, або дають викривлену картину події, вигідну російській владі.

Звісно, іноді лунають думки, що у нас теж не все “гладко”. Але насправді цікавий феномен: попри всі наші коливання і зигзаги, ми дуже відхилилися від росіян. Їх ментальність, навіть найбільш ліберально мислячих, все одно повертає їх до розвалу Союзу, про який ми вже давно забули. І навіть якщо хтось каже, що ми десь схожі, бо в багатьох регіонах України українці послуговуються російською мовою, насправді за тридцять років ми – абсолютно різні ментально люди. 

Олег БЄЛОКОЛОС

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...