Суббота , 20 Апрель 2024
Мир

Найважливіша океанічна течія на Землі опинилася на межі колапсу, – вчені

Згідно з новим дослідженням, одна з найважливіших океанічних течій у світі демонструє серйозні ознаки руйнування, викликаючи побоювання серед усієї наукової спільноти, пише Forbes.

Експерти переживають, що в результаті глобального потепління, викликаного діяльністю людини, можуть відбутися ще більш значні кліматичні зміни, інформує Фокус.

Дослідження, опубліковане в журналі Nature Climate Change, виявило кілька ознак того, що Атлантична меридіональна циркуляція (AMOC) (система течій в Атлантичному океані, яку приводить у рух різниця в температурі, солоності та щільності вод на різних його ділянках), частиною якої є Гольфстрім, сповільнюється і може ось-ось завалитися.

Чим важлива система течій

Підвищення температури поверхні моря у тропіках і поширення прісної води з танучих крижаних щитів є найбільшими факторами у потенційному порушенні роботи AMOC, масивної системи течій, яка має вирішальне значення для розподілу тепла по всій планеті.

Атлантичні течії приводять у рух Гольфстрім.

Ця течія сприяє помірним температурам у Північній півкулі, несучи теплу воду з тропіків на північ по Гольфстріму в Європу, а потім повертаючи холодніші води в Антарктиду.

Однак цей процес може сповільнитися, оскільки тепліші температури в тропіках роблять воду трохи легшою, а прісна вода з крижаних щитів ще більше знижує щільність води, забезпечуючи меншу потужність для того, щоб вода опускалася і поверталася на південь, що загрожує припиненням циклу течії. За останнє сторіччя з огляду на ці факти сталася майже повна втрата стабільності перебігу.

На що слід звернути увагу

Якщо течія зупиниться, це може спричинити серйозні зміни у кліматі планети, найбільш імовірним наслідком яких стане похолодання в Західній Європі.

Вважається, що схожа ситуація сталася, коли AMOC зупинився в кінці льодовикового періоду, причому бульбашки газу свідчать про те, що похолодання тривало близько 1 000 років.

Чого вчені не знають

Зараз уповільнення є лише гіпотезою, заснованої на показниках потепління температури поверхні моря і збільшення проникнення прісної води.

 

На думку вчених, щоб остаточно зафіксувати уповільнення течії AMOC, враховуючи, наскільки великою і складною є ця течія, потрібні роки. Також неясно, скільки часу може зайняти повне припинення течії, якщо вона дійсно сповільнюється.

“Ознаки дестабілізації, які можна помітити вже зараз – це те, чого я не ніяк не очікував і це мене страшенно лякає”, – розповів автор дослідження Ніклас Боерс з Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін.

Ключові моменти

Наслідки різкого і тривалого ослаблення течій до кінця не вивчені. За деякими оцінками, це може охолодити планету, потенційно навіть протидіючи гіршим наслідкам глобального потепління. Але не варто радіти.

Величезні зміни у розподілі енергії та поживних речовин у течіях Атлантики зроблять величезний вплив на погодні умови і екологію по всьому світу, що спричинить за собою масштабні економічні наслідки у найрізноманітніших галузях – від сільського господарства до туризму.

“Що нам точно потрібно зробити – знизити викиди і тримати їх рівень якомога нижчим. Імовірність того, що ця подія матиме надзвичайно серйозні наслідки, збільшується з кожним грамом CO2, який ми викидаємо в атмосферу”, – підсумував Боерс.

Фокус

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...