Пятница , 19 Апрель 2024
Мир

Високопоставлені жертви “Новичка”: протистояння Заходу й Росії через отруєння Навального тільки починається

Отже, Євросоюз узгодив санкції проти Росії через отруєння Олексія Навального. Їх повинен формально затвердити саміт ЄС у Люксембурзі. “Нью-Йорк Таймз”, посилаючись на власні джерела, стверджує, що до списку санкцій увійшли шестеро осіб: перший заступник голови адміністрації президента Росії Сергій Кирієнко, голова ФСБ Олександр Бортников, очільник управління внутрішньої політики адміністрації президента Андрій Ярін, два заступники міністра оборони Олексій Криворучко й Павло Попов, а також представник президента в Сибірському федеральному окрузі Сергій Меняйло. Крім того, передбачають запровадження санкцій проти Державного науково-дослідного інституту органічної хімії та технології, де, як вважають у державах Євросоюзу, розробляли отруйну речовину “Новичок”, сліди якої виявилм в аналізах Навального

Ну, щодо ДержНДІОХТу жодних питань не виникає. Ніхто з розсудливих експертів не сумнівається, що саме там виробляють усі різновиди “Новичка”. А от щодо конкретних персоналій одразу ж виникають питання. Як гадають джерела “Нью-Йорк Таймз”, особи, проти яких уводитимуть санкції, на думку представників ЄС, знали про підготовлюване отруєння або безпосередньо брали участь у його підготовці. Кирієнко потрапив у цей список за посадою. Оскільки мало хто сумнівається, що наказ про ліквідацію Навального віддав Путін, то Сергій Владиленович видається дуже придатною фігурою для передачі команди в ДержНДІОХТ на виготовлення конкретних “Новичков” (чи інших отрут) для конкретних замахів. Адже такі накази можуть передавати тільки особи, особливо наближені до Путіна й абсолютно лояльні до нього. Тобто такі люди, які з Путіновим відходом утрачають будь-які кар’єрні перспективи, тому в жодному разі не зацікавлені в його усуненні.

Читайте також: ЄС узгодив санкції за отруєння Навального: у списку шестеро осіб та одна компанія

До того ж у журналістських колах Росії давно поширюють чутки, що Кирієнко в адміністрації президента Росії якраз і займається отруєннями. Зрозуміло, достовірність цих чуток оцінити неможливо. Цілком імовірно, вони народилися внаслідок того, що Кирієнко в ролі представником президента Росії у Приволзькому федеральному окрузі водночас був головою державної комісії з хімічного роззброєння, займався знищенням запасів хімічної зброї (значною мірою – на американські гроші) і в цій ролі курував нинішній ДержНДІОХТ. Здавалося б, йому й карти в руки! Однак із тим же успіхом накази про виготовлення отрут міг передавати й сам голова президентської адміністрації Антон Вайно. Ні Вайно, ні Кирієнко за освітою хіміками не є, але для того, щоб передати наказ, це й не потрібно. Адже схему замахів розробляють точно не вони, а справжні фахівці, зокрема і якийсь дуже кваліфікований фахівець (або фахівці) з отрут, цілком можливо – із того ж ДержНДІОХТу.

А передавати команду на виготовлення “Новичка”, до речі, могли також очільник Федеральної служби охорони генерал-полковник Дмитро Вікторович Кочнєв або очільник Служби безпеки президента генерал-полковник Олексій Олександрович Рубєжной, який змінив у 2016 році на цій посаді Кочнєва. Але Вайно, Кочнєва й Рубєжного до списку санкцій, судячи з усього, долучати не збираються. Адже ці люди дійсно часом супроводжують Путіна під час зарубіжних візитів і санкції проти них викликали б низку дуже гучних міжнародних скандалів.

Включення в список причетного до отруєння Навального Бортникова цілком зрозуміле. Оскільки офіцери ФСБ постійно стежили за лідером позасистемної опозиції, голова ФСБ повинен був віддати їм наказ зняти спостереження на той час, коли здійснювали отруєння, і вочевидь був обізнаний, що Навального збираються отруїти. А ось здійснювали отруєння Навального теж підлеглі Бортникова чи представники інших структур, сьогодні впевнено сказати не можна. Як відомо, Скрипалів намагалися отруїти різновидом “Новичка” працівники ГРУ, а Зелімхана Хангошвілі в Берліні вбив кілер, пов’язаний із ФСБ. Але не можна виключити, що ліквідацію противників режиму всередині Росії здійснює якась спеціально створена для цих цілей структура, яка підпорядковується або Адміністрації президента Росії, або ФСО.

Ярін потрапив до списку санкцій за посадою.Як начальник Управління адміністрації президента Росії з питань внутрішньої політики він, мабуть, серед іншого відповідав за нейтралізацію загрози владі з боку Навального, але далеко не факт, що Андрій Веніамінович брав участь у підготовці отруєння й узагалі знав про те, що воно готується.

Читайте також: Бліда тінь Андропова. Кремль справді вірить у всесильне ЦРУ та “Держдепове печивко”

Заступник міністра оборони Криворучко – людина цивільна, дійсний державний радник Російської Федерації 2 класу, що відповідає армійському генерал-лейтенантові. За посадою він курує питання організації військово-технічного забезпечення збройних сил, планування розвитку озброєння, військової та спеціальної техніки, контроль за виконанням державного оборонного замовлення та організацію в ЗС патентно-ліцензійної, винахідницької та раціоналізаторської роботи. Імовірно до цього переліку входить і ДержНДІОХТ, чому проти Олексія Юрійовича і збираються ввести санкції. Хоча до отруєння Навального він навряд чи мав безпосередній стосунок.

Інший заступник міністра оборони Росії генерал армії Попов курує Головне управління науково-дослідницької діяльності та технологічного супроводу передових технологій (інноваційних досліджень) Міноборони Росії, Головне управління розвитку інформаційних і телекомунікаційних технологій Міноборони Росії та Головний науково-дослідний випробувальний центр робототехніки Міноборони Росії. Мабуть, до сфери його відповідальності також належить ДержНДІОХТ, і з цієї причини Павло Анатолійович опинився у списку санкцій. Проте туди не потрапив, якщо вірити “Нью-Йорк Таймз”, начальник ГРУ віце-адмірал Ігор Костюков.

Нарешті Меняйло радше за все потрапив під санкції, що називається, за компанію. Терміново треба було знайти ще одного високопосадовця, який безпосередньо пов’язаний із Путіним і водночас міг бути так чи інакше причетний до подій, пов’язаних із отруєнням Навального. І тут представник президента в Сибірському федеральному окрузі підвернувся дуже вчасно. Віце-адмірал Меняйло, як відомо, зіграв важливу роль у російській анексії Севастополя, а потім був його не дуже вдалим “губернатором”. Із “губернаторства” його зняли й відправили повпредом у Сибір. Не виключено, що саме через нього надходили вказівки омським лікарям щодо того, якої версії дотримуватися у випадку з Навальним і коли випускати пацієнта в Берлін. Але не менш імовірним видається припущення, що це могли безпосередньо передавати каналами ФСБ без будь-якої участі Меняйла.

Зрозуміло, що ухвалені Євросоюзом санкції мають насамперед символічне значення й повинні вказувати на Путінову роль в отруєнні Навального, хоча сам він під санкції зі зрозумілих причин не потрапив. Сергій Лавров уже пригрозив, що через санкції у справі Навального Росія може перервати контакти з ЄС і відповісти симетричними санкціями. Як видається, протистояння Росії й Заходу через отруєння російського опозиціонера тільки починається.

Борис СОКОЛОВ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...