Пятница , 29 Март 2024
Политика

Портников пояснив, що своєю участю у виборчій кампанії ОПЗЖ каже українцям Путін

Володимир Путін наказав дозволити поставки на російський ринок продукції трьох українських підприємств – компанії “Брацлав”, Барського машинобудівного заводу й Рубіжанського картонного комбінату

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Путін зробив цю заяву на нараді із прем’єр-міністром Росії Михайлом Мішустіним та іншими членами уряду, однак пов’язувати її потрібно зовсім не із цією зустріччю, а з недавнім Путіновим спілкуванням із Віктором Медведчуком.

Читайте також: Зустріч Путіна із Медведчуком показує, чого Кремль хоче від України – Портников

Саме на цій зустрічі пролунало Медведчукове прохання про відновлення поставок, а Путін розповідав про те, як йому болить серце за українців, що залишилися без роботи. Ну й після цього Медведчук зустрівся з Мішустінім, і список підприємств вочевидь узгодили.

Навіщо це Путінові? Все дуже просто. Російський президент таким чином бере участь у виборчій кампанії ОПЗЖ на місцевих виборах і водночас посилає, як йому здається, сигнал до підприємницької еліти – ось за кого потрібно голосувати, ось кого потрібно підтримувати, якщо ви хочете відновлення співпраці з Росією.

Путін діє так уже не вперше. 2004 року під час виборчої кампанії Віктора Януковича він у прямому ефірі українського телебачення оголосив продовження терміну перебування громадян України в Росії без реєстрації до 90 днів. Тоді можливості перебувати в Росії до 90 днів без реєстрації не мав ніхто. Навіть росіяни не могли поїхати в інше місто власної країни на 90 днів без обов’язкової реєстрації. Але Путінові потрібно було довести, що Янукович – найкращий вибір для тих, хто хоче співпраці з Москвою. Або просто працювати в Росії.

Читайте також: За Фокіновою відставкою ми забули про режисера цієї вистави, чия діяльність загрожує нам капітуляцією

Уже після початку війни Путін намагався продемонструвати важливість Медведчука, лобіюючи його участь у перемовинах Тристоронньої контактної групи та, що найголовніше, в обміні полоненими. Якщо Медведчука не було у схемах обміну – не було й обміну. І це теж був сигнал.

Але зараз перемовини щодо Донбасу міцно заблоковані, йти на будь-які кроки, які допоможуть президентові Володимирові Зеленському Путін відверто не має наміру. А Медведчукові допомагати треба. Саме тому знайшли інший сигнал – “реабілітацію” кількох українських підприємств. Ну а якщо є інтерес до повернення повноцінної економічної співпраці з Росією, зрозуміло, як про це можна домовитися – обрати президентом Медведчука й капітулювати. Ось, власне, й усе, що хоче нам сказати Путін.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...