Вторник , 23 Апрель 2024
Мир

Від Дамаска до Аляски: про що свідчать нові спроби росіян помститися американцям

Героїчний таран американського бронеавтомобіля в Сирії, здійснений російськими військовими, у результаті якого четверо американців отримали легкі контузії – це все-таки не помста за Хішім. Четверо контужених американців, звичайно ж, зовсім не дорівнюють чотирьом сотням убитих росіян

Цього разу Шойгу й Герасимов мстилися “клятим янкі” за загибель у тій же Сирії старшого військового радника генерал-майора В’ячеслава Гладких, колишнього заступника командувача 36-ї загальновійськової армії. Разом із ним загинув сирійський генерал, командувач військами в районі міста Тадмор Аль-Маядін Мухаммад Тайсар аз-Захір. Обидва вони підірвалися на міні, закладеній повстанцями. Також загинули або отримали поранення декілька їхніх підлеглих.

На одному з сирійських телеграм-каналів з’явилося відео підриву Гладких. І завдяки цьому відео стає зрозуміло, що російський генерал загинув через власне нехлюйство. Він виліз із бронемашини й разом із військовими, які його супроводжували, став обходити колону техніки узбіччям, і в результаті вибухнув фугас. Тим самим Гладких порушив усі правила поведінки в мінонебезбечних районах. А вони кажуть, що там, де ймовірно діють ворожі диверсійні групи, слід пересуватися тільки дорогами, які так-сяк контролюють сапери, і в жодному разі не виїжджати й не виходити на узбіччя, де цілком можуть бути щойно встановлені й іще не знешкоджені міни.

Читайте також: Москва перестала приховувати свою присутність у Лівії

У тому, що ця вимога справедлива, довелося переконатися ще радянським солдатам йі офіцерам на гіркому досвіді фінської та Другої світової воєн. За загибель генерала росіяни спочатку вирішили помститися сирійським повстанцям і відкрили вогонь артилерії та ракетно-бомбові удари з повітря. Наскільки ефективною була відплата, сказати важко, але російські військові відзвітували про знищення цілого батальйону: “У результаті було ліквідовано 327 бойовиків, знищено 134 укриття, 17 спостережних пунктів, 7 складів з матеріальними засобами і 5 підземних сховищ озброєння і боєприпасів”. Як іронізують із цього приводу російські журналісти, повідомлення треба розуміти так, що після артитерійських альотів й ударів із повітря в місця розташування бійців були спрямовані групи російського спецпризначення, які ретельно перерахували убитих, проставивши на них хрестики крейдою.

Розібравшись із “бойовиками”, російські герої взялися за американців. Як генерали в Москві й Дамаску, так і офіцери та контрактники російського контингенту в Сирії свято вірять власній пропаганді, яка стверджує, що зброю бійцям сирійської опозиції постачають американці, і вони ж нацьковують “бойовиків-терористів” на російських військовослужбовців. Але час і спосіб атаки проти американців були обрані так, щоб уникнути будь-яких серйозних втрат із американського боку й не нарватися на “відповідь” у вигляді другого Хішіма. У Москві, очевидно, вирішили, що через чотирьох контужених американських солдатів Вашингтон не стягуватиме в Сирію все своє військово-морське та військово-повітряне угруповання в Середземномор’ї.

От якби хтось із американців загинув (що заздалегідь виключити не можна було), тоді Трампові мимоволі довелося б відповісти, і російському угрупованню в Сирії мало б не здалося. Але, дякувати Богові, минулося. Зараз, коли американський контингент у курдських районах Сирії скорочений до 500 осіб, і Дональд Трамп, у переддень президентських виборів, оголосив про завершення всіх воєн, які в останні роки вела Америка в Афганістані, Іраку та Сирії, шанси на серйозну американську відповідь на російську провокацію були мінімальні, бо будь-яке велике бойове зіткнення американських і російських вояків у Сирії було б не на користь американського президента.

Тому начальник російського Генштабу генерал Валерій Герасимов почав звично брехати своєму американському колезі, що це американці порушили правила взаємодії та намагалися заблокувати російський патруль, про рух якого американське командування сповістили заздалегідь. Однак відео, яке з’явилося на одному із сайтів загарбників ОРДЛО, начисто спростовує російську версію зіткнення й доводить, що все було з точністю до навпаки.

Читайте також: Бийся з Росією або помри – іншого шляху не має ні Україна, ні Білорусь

На відео добре видно, як колона з російськими прапорами переслідує американську техніку й намагається її заблокувати, а коли це не вдається, російський бронетранспортер таранить американський бронеавтомобіль і виштовхує його на узбіччя. Два американських автомобіля на відео оточені броньованим автомобілем “Тайфун”, двома бронеавтомобілями “Тигр”, вантажівкою “Урал”, а над колоною летять два російських бойових гелікоптери – Мі-8 і Мі-24ВМ. Це не залишає сумнівів в тому, хто саме став ініціатором зіткнення. У Білому домі дії російських військових назвали небезпечними й непрофесійними.

Але Шойгу й Герасимову налякати американців у Сирії мало вдалося. Не встигли розібратися із зіткненням колон, як поблизу Аляски, але в міжнародних водах, сплив російський підводний човен – атомний підводний крейсер-ракетоносець “Омськ”. Мета, вочевидь, була залякати американських обивателів – мовляв, дивіться, ми в разі чого, можемо й по американських містах ракетами вдарити. Але американці не тільки не злякалися, але навіть, як здається, не зрозуміли, що їх хотіли залякати. Американське командування припустило, що на борту човна трапилася якась нештатна ситуація (наразі відзначали 20-ту річницю трагедії – загибелі “Курська”), і висловило готовність прийти на допомогу, якщо буде відповідне звернення з російської сторони.

Невже російські адмірали всерйоз думають, що якщо їх ніхто не топить (у мирний час!), то це означає, що підводний човен ніхто не фіксує? І їм тут же довелося заспокоювати американців, але вже з іншого приводу: ніякої нештатної ситуації немає. А “Омськ” разом із іншими кораблями бере участь у військово-морських навчаннях Тихоокеанського флоту Росії “Океанський щит-2020”, які проходять в Беринговому морі. І на підтвердження російське Міністерство оборони виклало ролик, де підводний крейсер здійснює екстрене занурення приблизно до 40 м. Як випливає з переговорів екіпажу, умовна мета розташована від неї на відстані 329 км. Після зворотного відліку підводний човен здійснює залп протикорабельной ракетою “Граніт”.

З усього сказаного випливає, що в російських збройних силах головним як і раніше залишаються політичний піар і вміння напустити туман в очі, як свого начальства, так і потенційних супротивників, а не реальна бойова підготовка військ і техніки.

Борис СОКОЛОВ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.

Сенат США пообещал быстро отправить законопроект о помощи Украине на подпись

Сенат США быстро примет законопроекты, выдвинутые спикером Палаты представителей Майка Джонсона.