Суббота , 27 Апрель 2024
Мир

Трамп пояснив, у якому разі закличе військовиків покласти край заворушенням у США

Президент США Дональд Трамп пригрозив задіяти військових для припинення широкомасштабних протестів, викликаних вбивством поліцейськими неозброєного темношкірого чоловіка

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

На пресконференції 1 червня Трамп заявив, що готовий розгорнути військові сили, якщо губернатори не слідуватимуть його рекомендаціям і не розгорнуть сили Національної гвардії в достатній кількості, щоб “домінувати на вулицях”.

Читайте також: Трамп заплющує очі на те, що “антифашизм” є інструментом російської гібридної агресії

Президент США може використовувати Закон про повстання часів громадянської війни для розгортання військ. Закон допускає таке застосування військових у правоохоронних цілях у крайніх випадках. Попередні застосування збройних сил у США призначалися для надання допомоги американцям у надзвичайних ситуаціях, таких як стихійні лиха, і відбувалися тільки за погодженням з державними та місцевими посадовими особами.

У США вночі 1 червня протести проти соціальної нерівності супроводжувалися заворушеннями й насильством у декількох містах. Демонстранти вимагають суду над чотирма співробітниками поліції за їхню роль у загибелі 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. Вони стверджують, що протестують не тільки проти жорстокого поводження поліції з темношкірими, а й проти “системного расизму в США”.

Тим часом поліція в багатьох містах намагається забезпечити дотримання нічної комендантської години. Приблизно 40 міст, зокрема Лос-Анджелес, Маямі, Детройт, Філадельфія, заборонили вуличні демонстрації після настання темряви.

Читайте також: Трамп укотре намагається контрабандою протягнути Путіна на саміт “сімки” – Портников

Демонстрації почалися 26 травня в Міннеаполісі, де 46-річний темношкірий чоловік Джордж Флойд помер після того, як його затримали, закували в кайданки й поклали на землю обличчям униз, а поліціянт притискав його шию коліном – у той час як Флойд казав, що не може дихати.

Через чотири дні Дерекові Шовіну, який затримував Флойда, висунули звинувачення в убивстві третього ступеня й ненавмисному вбивстві другого ступеня. Він і троє інших його колег-поліціянтів, які стояли поруч і не втручалися, були звільнені.

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...