Четверг , 28 Март 2024
Мир

Трамп укотре намагається контрабандою протягнути Путіна на саміт “сімки” – Портников

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп заявив про те, що відкладає проведення саміту “великої сімки” раніше запланованого ним на кінець червня

Про це пише для “Еспресо” Віталій Портников

Трамп пропонує провести зустріч восени. При цьому на осінній саміт Трамп хоче запросити очільників Росії, Австралії, Південної Кореї та Індії

Саму “велику сімку” Трамп схарактеризував як “дуже застарілу групу країн”. Але така характеристика радше за все відображає емоції та роздратування американського президента. Для Трампа саміт “великої сімки” в американській столиці мав би стати симуляцією нормальності в ситуації продовження пандемії коронавірусу й масових протестів у США.

Але після того, як федеральна канцлерка Німеччини Анґела Меркель і прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо відмовилися прибути до Вашингтона на очний саміт, стало зрозуміло, що ніякої симуляції не відбудеться. І тоді Трамп вирішив не просто відкласти саміт, але і спробувати “торпедувати” “сімку” за допомогою країн, із якими йому буде легше домовлятися.

Читайте також: Трамп заплющує очі на те, що “антифашизм” є інструментом російської гібридної агресії

Керівників інших країн і раніше запрошували як гостей на саміти групи, питання тільки – у якому форматі, постійних учасників або гостей. Навряд чи Трампові вдасться розширити сам склад “сімки”, для цього потрібна згода всіх учасників групи. Але якщо мова йде про гостьове запрошення, тут проблеми можуть виникнути вже в самого Путіна.

Адже на відміну від керівників Південної Кореї, Австралії та Індії, він уже був повноправним учасником засідань групи – тоді, коли її називали “вісімкою”, а не “сімкою”. І брати участь у новій зустрічі в ролі бідного родича, а не завсідника – це явний удар по путінському самолюбству.

Ще одна проблема, яка не дозволить Путінові брати участь в саміті – це прагнення Трампа до формування антикитайського фронту. Можливо, така пропозиція зацікавить прем’єр-міністра Індії Нарендру Моді, але тільки не Путіна, для якого участь у антикитайському союзі – справжнісінька політична й економічна катастрофа.

Читайте також: Портников: Шредер має всі підстави вважати себе титаном, а всіх інших – карликами

У цьому випадку Путін краще вирушить до Пекіна, а не до Вашингтона. Якщо взагалі кудись вирушить – жорстка самоізоляція, у якій продовжує перебувати російський президент, ставить під сумнів саму можливість його поїздок найближчими місяцями.

Але врешті-решт річ не в Путіні. Річу Трампі, який укотре намагається контрабандою протягнути Путіна на зустрічі “великої сімки” – і тільки опозиція інших учасників самітів заважає йому досягти цієї непривабливої ​​мети.

Це прагнення ще раз доводить, що для Трампа миттєва вигода і незрозуміла (або гірше того – добре зрозуміла) симпатія до російського правителя є куди важливішими, ніж американські цінності й цінності цивілізованого світу загалом – цінності, захисником яких, за логікою своєї посади, мав би виступати президент США.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...

Почему Европейский Союз продолжает склоняться к политике победы над Россией?

Лидеры Европейского Союза всё больше соглашаются с политикой победы.

Как Европейский Союз планирует перевести экономику на военные рельсы?

Европейский Союз выразил намерение поставить свою экономику на "военные рельсы".