Пятница , 29 Март 2024
Мир

Washington Post: Пандемія коронавірусу змінить підхід людства до війни

З наближенням пандемії коронавірусу до свого піку, оборонні аналітики починають оцінювати, як глобальне поширення смертельної хвороби може змінити погляди людства на війну.

“Пандемія викрила деякі важливі прогалини у військовому плануванні і готовності, а також уразливості в нашій національній готовності”, – цитує Washington Post слова колишнього помічника міністра оборони США Дерека Чоллета, який зараз обіймає посаду віце-президента “Німецького фонду Маршалла”.

“Надію дає те, що це змусить нас виправити деякі речі й підготуватися так, як ми повинні були це зробити багато років тому”, – додав він.

Низка аналітиків погоджуються, що, безумовно, COVID-19 мав “демонстративний ефект”. Пандемія показала, як несподівано цілу глобальну економіку може зупинити новий патоген, чиє походження, спосіб поширення й вплив досі лишаються до кінця не зрозумілими більш ніж через три місяці після початкового спалаху в Китаї.

Наша форма демократії надзвичайно уразлива. Лише абсолютно безмозкий ворог цього не помітить”, – сказав стратег і професор Школи управління Джона Кеннеді в Гарвардському університеті Грем Еллісон.

Але історія COVID-19 також демонструє, як важко буде використати вірус в якості біологічної зброї. Агресор буде таким же уразливим, як і його ціль. Така побічна дія може бути прийнятною для груп анархістів, які переслідують мету глобального знищення. Але ісламським терористам, наприклад, доведеться зіштовхнутися з тим фактом, що вірус вб’є не менше мусульман, ніж тих, хто не належить до цієї релігії. Справа в тому, що у генетичному коді всі люди майже однакові.

Наша особиста ДНК має більше особливостей. Тому, як пише The Atlantic у статті “Зламуючи президентський код ДНК”, легше розробити зброю, яка буде націлена проти конкретної людини. Водночас вчені кажуть, що атакувати виключно один народ чи расу буде надзвичайно важко без ризику неконтрольованого поширення.

А як щодо розробки солдатів, які не хворіють? Здатність пандемії  вивести з бойової готовності потужний ядерний авіаносець USS Theodore Roosevelt вказала на уразливість армій перед хворобами. Після пандемії багато аналітиків у сфері оборони посилять свої аргументи на користь спрямування бюджету Пентагона на розробку автономних кораблів, літаків і наземних військових систем, яким не страшні віруси: природні чи умисне розроблені в лабораторіях.

Але аналітики попереджають, що цей перехід не буде легким. Військові планувальники Збройних сил США дійсно вірять в те, що стратегічна перевага країни полягає в розумних людських командирах на місцях по всьому світу.

“Жодна країна так сильно не інвестувала в цю спадщину й парадигми, ніж США. І жодні збройні сили не мають таких великих викликів в процесі змін”, – сказав оборонний аналітик Університету Вірджинії Філіп Зеліков. 
Але він додав, що зі зростанням труднощів “народ подивиться більш ретельно на те, про яку війну конкретно ми думаємо, з меншою толерантністю до пропозицій в дусі: “Давайте просто збільшимо оборонну верхівку””.

Пандемія COVID-19 вже дала поштовх закликам покращити збір розвідувальних даних про такі екзотичні глобальні загрози і збудувати глобальну систему моніторингу. Але поширення хвороби було помилкою не прогнозування загрози, а впровадження ефективних політик. Президент Дональд Трамп  діяв катастрофічно повільно й неорганізовано. Але окрім нього фінансові ринки Wall Street, військові лідери й навіть планувальники у сфері охорони здоров’я теж не відреагували досить оперативно на ранні застереження з Китаю.

Колишній секретар ВМС США і передовий оборонний стратег Річард Данціг наголошує, що людство просто не здатне зрозуміти, як швидко експоненціальна зміна може перевернути світ. Новий феномен може подвоювати свої сили кожні кілька днів, але в очах більшості спостерігачів він навіть через кілька тижнів буде відносно дрібним. Коли ж загроза стане очевидною, стримувати її буде вже запізно.

Видання пише, що Пентагон точно підготується краще до наступної пандемії, так само як цивільні відомства на федеральному й місцевому рівнях. Вірогідно США вступлять в нову еру стратегічного створення запасів, в ході якого на складах буде більше систем вентиляції легень і медичних масок, щоб їх вистачило навіть у разі початку кризи, потужнішої, ніж нинішня.

Уроки минулих війн часто забуваються, коли починаються нові конфлікти. Епідемій це теж стосується. Оборонні аналітики вказують на те, як швидко світ повернувся до старої “норми” після нищівної пандемії грипу в 1918 році.

unian.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...