Четверг , 28 Март 2024
Мир

«Місяць наш»: Трамп підписав указ про право США вести видобуток ресурсів на Місяці

Президент США Дональд Трамп підписав указ, який декларує право на комерційне використання ресурсів Місяця та інших космічних тіл, йдеться в повідомленні прес-служби Білого дому, передає РБК.

«Американці повинні мати право вести комерційне дослідження, видобуток і використання ресурсів в космічному просторі відповідно до чинного законодавства», – йдеться в указі.

При цьому в документі наголошується, що космос як юридично, так і фізично служить «унікальним простором для діяльності людини, і США не розглядають його як загальне надбання», тому політика країни має бути спрямована на те, щоб «стимулювати міжнародну підтримку видобутку і використання ресурсів у космосі».

Зокрема, США не визнають Угоду про діяльність держав на Місяці та інших небесних тілах, відзначається в указі. «У зв’язку з цим держсекретареві слід протидіяти будь-яким спробам з боку будь-якої держави або міжнародної організації трактувати Угоду про Місяць як таку, що відображає звичайне міжнародне право», – йдеться в документі.

Протягом 180 днів держсекретар повинен відзвітувати про свою роботу з даного питання.

В Угоді про діяльність держав на Місяці та інших небесних тілах, прийнятій резолюцією Генасамблеї ООН в грудні 1979 року, стверджується, що дослідження і використання супутника вважається надбанням всього людства і здійснюється в інтересах усіх країн світу. Держави, які займаються дослідженням Місяця, повинні керуватися принципами співпраці та взаємодопомоги.

«Місяць не підлягає національному присвоєнню ні шляхом проголошення на нього суверенітету, ні шляхом використання або окупації, ні будь-якими іншими засобами», – підкреслюється в угоді.

Рік тому Трамп вимагав «за всяку ціну» відправити американців на Місяць, давши на це NASA п’ять років. У зв’язку з цим відомство оголосило про космічну програму «Артеміда», що складається з двох етапів – висадки екіпажу з першою жінкою на Місяці і польотів на супутник зі створенням на ньому інфраструктури. На цей проект президент пообіцяв виділити NASA додатково $1,6 млрд. У вересні того ж року до програми приєдналася Австралія.

На початку лютого Трамп попросив у конгресу виділити гроші на програму пілотованих польотів на Марс і Місяць. Це необхідно, щоб «таким чоловіком і першою жінкою на Місяці стали американські астронавти і <…> щоб Америка була першою країною, яка встановить свій прапор на Марсі», заявив він.

mind.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...

Почему Европейский Союз продолжает склоняться к политике победы над Россией?

Лидеры Европейского Союза всё больше соглашаются с политикой победы.

Как Европейский Союз планирует перевести экономику на военные рельсы?

Европейский Союз выразил намерение поставить свою экономику на "военные рельсы".