Пятница , 29 Март 2024
Мир

Здійснюючи історичний крок, палата представників Конгресу піддає Трампа імпічменту

Дональд Трамп став третім президентом США, якому намагаються оголосити імпічмент, оскільки палата представників офіційно звинуватила його в зловживанні владою і перешкоджанні роботі конгресу. Це історичний крок, який серйозно посилить міжпартійну напруженість по всій Америці, в якій і так панує глибокий розкол.

Палата представників з її демократичною більшістю пред’явила звинувачення за двома статтями імпічменту, і це голосування, що пройшло в основному за партійним принципом, забезпечило умови для проведення наступного місяця судового процесу в сенаті, який контролюють республіканці і який є для Трампа більш вигідним полем битви. Саме сенат ухвалюватиме рішення про винесення йому вироку і про відсторонення від посади.

За першою статтею імпічменту – перевищення повноважень – «за» проголосували 230 чоловік, а «проти» 197. За статтею «перешкоджання роботі конгресу» співвідношення голосів було 229 до 198.

За всю 243-річну історію США жодного президента не усували від влади в результаті імпічменту. Для цього потрібно, щоб за імпічмент проголосувало дві третини із 100 членів сенату. Це означає, що як мінімум 20 республіканців повинні приєднатися до демократів і проголосувати проти Трампа, але жоден із них поки не виявив такого бажання.

Трамп, який у листопаді 2020 року має намір переобиратися ще на один чотирирічний термін, назвав процедуру імпічменту «спробою перевороту» з боку демократів, які намагаються анулювати його перемогу на виборах у 2016 році. Провідний республіканець у складі сенату Мітч Макконнелл спрогнозував, що його палата «ні в якому разі» не відсторонить Трампа, коли проводитиме судовий процес.

За першою статтею 73-річного Трампа звинувачують у тому, що він зловживав владою, коли тиснув на Україну, вимагаючи проведення розслідування щодо свого політичного противника Джо Байдена, який є головним претендентом на висунення кандидатом у президенти від Демократичної партії на виборах 2020 року. Ще його звинувачують у поширенні вигідної для Росії і спростованої теорії про змову демократів з Україною у спробі втручання у вибори в 2016 році.

Демократи заявили, що Трамп затримав надання військової допомоги цій країні на 391 мільйон доларів. Допомога була призначена для боротьби з проросійськими сепаратистами, а Трамп до того ж відмовив українському президенту у зустрічі в Білому домі, яка була дуже потрібна Києву. Це було зроблено для того, щоб примусити Україну до втручання у вибори 2020 року за допомогою дискредитації Байдена.

За другою статтею Трампа звинувачують у перешкоджанні роботі конгресу, оскільки він дав вказівку співробітникам адміністрації не виконувати вимоги про явку за законними повістками. Повістки палати представників Конгресу передбачають надання свідчень і документів у зв’язку з процедурою імпічменту. У той же час Трамп заперечує, що він допустив правопорушення, а розпочате у вересні спікером палати представників Ненсі Пелосі розслідування в рамках імпічменту називає «полюванням на відьом»…

Трамп у «Твіттері» назвав процедуру імпічменту «наступом на Америку» і на його партію. А республіканці в палаті представників звинуватили демократів у прагненні скористатися нечесною і сфальсифікованою процедурою з метою анулювання результатів виборів 2016 року…

Голосування за процедурою імпічменту відбулося перед початком передвиборчої кампанії. Трамп змагатиметься з переможцем із числа демократичних претендентів, зокрема з Байденом, який неодноразово критикував дії Трампа на посаді президента і пообіцяв вивести цю проблему на перший план.

Дані опитувань «Рейтер»/«Іпсос» показують, що більшість демократів хоче оголосити Трампу імпічмент, однак основна частина республіканців цього не бажає. Показані по телебаченню листопадові слухання, які мали на меті створити громадську підтримку процедурі імпічменту, призвели до ще більшої поляризації сторін…

Імпічмент придумали батьки-засновники США, які боялися появи монарха на американській землі після відділення від Британії і відходу з-під влади короля Георга III у 18-му столітті…

Раніше імпічменту були піддані всього два президента. Палата представників у 1998 році оголосила імпічмент президенту Біллу Клінтону, звинувативши його в дачі неправдивих свідчень під присягою і в перешкоджанні правосуддю при розгляді справи про його сексуальні стосунки зі стажисткою Білого дому. Однак сенат його виправдав. У 1868 році палата представників піддала імпічменту президента Ендрю Джонсона на тій підставі, що він усунув з посади військового міністра. Однак сенат його виправдав більшістю в один голос.

У 1974 році президент Річард Ніксон пішов у відставку, коли юридичний комітет палати представників затвердив статті імпічменту в Вотергейтському скандалі, зробивши це до того, як палата представників змогла прийняти їх у повному складі.

Сьюзан КОРНУЕЛЛ,
Річард КОУЕН,
Девід МОРГАН

Reuters, Велика Британія

(Матеріал публікується зі скороченнями)

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...