Четверг , 18 Апрель 2024
Политика

Децентралізація від Зеленського: як президент вибудовує вертикаль влади

У липні 2015 року тодішній президент Петро Порошенко презентував проект змін до Конституції у частині децентралізації. Цей документ був доволі спірним й містив чимало потенційно загрозливих моментів. Та він все ж був направлений до Конституційного суду й отримав позитивний висновок. Навіть пройшов перше читання, однак до фінального голосування справа так і не дійшла. І ось чотири року потому вже новий глава держави Володимир Зеленський презентував свій варіант змін в Основний Закон у частині децентралізації. Але чомусь ці дві законодавчі ініціативи такі схожі…

І недарма так здається. Нещодавно представник президента в КСУ Федір Веніславський відзначив, що законопроект Зеленського №2598 фактично побудований на основі законопроекту №2217-а, який був поданий попереднім президентом Петром Порошенком та розглядався у Конституційному суді.

«90% положень законопроекту – це ті норми, що пройшли апробацію в КСУ на предмет їхньої відповідності статтям 157 та 158 Конституції України», – підкреслив Веніславський.

Цікаво, звісно. Особливо зважаючи на те, як сам Зеленський, ще будучи кандидатом у президенти, критикував режим Порошенка… Однак виявилося, що нинішній глава держави подав набагато більш спірний документ, аніж той, який ми побачили влітку 2015 року.

Тож які пропозиції висуває нині глава держави? Ось декілька основних моментів. Так, пропонується переписати статтю 133 Конституції та викласти її в такій редакції: «Систему адміністративно-територіального устрою України складають адміністративно-територіальні одиниці: громади, округи, області, Автономна Республіка Крим». Тобто райони ліквідовуються, натомість з’являються округи. Але це не найцікавіше. Із чинної редакції Конституції вилучать перелік областей України!

Окрім того, в тій самій статті пропонують зазначити, що «правовий статус міста Києва як столиці України визначається окремим законом». А в чинній редакції маємо: «Міста Київ та Севастополь мають спеціальний статус, який визначається законами України». Як то кажуть, знайдіть десять відмінностей. Куди ж подівся Севастополь?

Зеленський пропонує, щоб адміністративно-територіальний устрій України, статус адміністративно-територіальних одиниць та правовий статус міста Києва як столиці визначались виключно законами. В такому разі особливий статус не треба вносити до Конституції і, відповідно, шукати 300 голосів. Можна буде обійтися профільним законом та простою більшістю. Це дуже талановито!

Нагадаємо, що у прикінцевих положеннях закону про децентралізацію авторства Петра Порошенка була згадка про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Вони також мали регулюватися окремим законом. Втім, саме ця норма й стала на заваді фінальному голосуванню. Навіть в тодішній більшості йшли суперечки через те, чи варто усе це записувати в Основний Закон. Нині ж маємо точнісінько ту саму суть, тільки прописану куди більш талановито. Респект юристам Зеленського! Хитрість вдалася. Втім…

Ось ще цікава річ. Нині запроваджується інститут префектів, які стануть представниками держави в округах і областях, а також у місті Києві. Призначати префектів за поданням Кабміну буде президент. Строк перебування префекта на посаді в одному окрузі, області, столиці не може перевищувати трьох років. Та найголовніша річ – їх надширокі повноваження. Зокрема пропонується, що префект «вносить президенту України подання про зупинення дії ухваленого радою, головою громади, окружною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України та створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці».

Також визначається, що президент може тимчасово зупиняти повноваження голови громади, складу ради громади, окружної, обласної ради за поданням префекта та призначати тимчасового державного уповноваженого… Це точно децентралізація? Чи навпаки – подальша централізація?

До речі, депутати Європарламенту розкритикували зміни від Зеленського якраз у частині префектів. Така оцінка пролунала в Страсбурзі в рамках засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС. Зокрема, доповідач по Україні, депутат від групи європейських «народників» Міхаель Галер (Німеччина) зазначив, що система префектів «не повинна протистояти децентралізації і не повинна бути спрямована на створення вертикалі влади».

Своєю чергою віце-президент делегації ЄП у комітеті асоціації, депутат від групи «зелених» Віола фон Крамон назвала пропозицію ввести інститут префектів «дуже небезпечним розвитком». Фон Крамон підкреслила, що в принципі не варто поспішати із цими конституційними змінами.

Не в захваті від ініціативи Володимира Зеленського й влада на місцях. Так, зі спільною заявою виступили 50 міських, селищних, сільських голів, голів об’єднаних територіальних громад та експертів із питань децентралізації влади і місцевого самоврядування.

Вони закликали не допустити поспішного голосування за законопроект і провести широкі дискусії та професійні консультації з даного приводу. У заяві зазначено, що «запропоновані законопроектом №2598 зміни, порівняно з чинною Конституцією України, містять ознаки централізації влади, звужують статус органів місцевого самоврядування та надмірно розширюють контрольні повноваження держави в особі префектів та президента».

Тож тепер слово за гарантом. Саме він має вимкнути зелений принтер та прислухатися до критики. Ну і, найголовніше, виправити усе. Та чи це потрібно новій владі?

Микола БИКОВ

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...