Вторник , 19 Март 2024
Мир

Чи допоможе багатий кузен Асада повернути Росії її вкладення в Сирію?

Усередині правлячого клану Сирії вибухнула сварка між президентом Асадом і його двоюрідним братом, найбагатшою людиною країни, який відмовився витрачати свої статки, якими завжди хизувався, на оплату військових боргів країни.

Суперечка, про яку повідомляють обидві сторони, а також новинні сайти, почалася з постів в соцмережах. Їх розмістив 22-річний Мохаммед Махлуф, син Рамі Махлуфа – двоюрідного брата Асада, який володіє багатьма великими підприємствами Сирії.

Махлуф-молодший став відомим завдяки своєму аккаунту в Instagram, де він позує на тлі спортивних авто і своєї величезної вілли в Дубаї, де мешкає постійно. Нещодавно він зізнався, що збирається інвестувати 300 мільйонів доларів у нерухомість в Сирії, заявивши, що ці кошти він заробив, займаючись «бізнесом».

Це викликало скандал, який має міжнародні наслідки. В одній зі статей йшлося про те, що російський президент Путін змусив Асада активізуватися, вимагаючи виплатити 3 мільярди доларів у рахунок погашення виділеної Росією на війну позики. Автор статті припускає: якщо у сирійської держави забракне готівки на виплату Путіну, вона напевно знайдеться у сім’ї Махлуфа.

Інші джерела говорили, що Асад намагається поступово відновити контроль над країною, де за час тривалої війни стався розкол із безліччю ворогуючих фракцій. Гроші Махлуфа йшли на фінансування бойових формувань, які начебто виступали на стороні Асада, але не входили до складу офіційної армії.

Кажуть, що 50-річний Рамі Махлуф відмовився добровільно віддати майно своєї сім’ї. Тоді воно було конфісковано в рамках «кампанії боротьби з корупцією».

Повідомлялося, що пан Махлуф перебуває в Дамаску під домашнім арештом разом зі своїми двома братами. А також із батьком, який був братом покійної матері Асада, Аніси.

На сторінці у «Фейсбуці», яка належить іншому кузену Махлуфа, сирійцеві по імені Несрін, було опубліковано загадкове повідомлення: «Тим, хто думає, що на моєму дядькові і його синах все закінчиться, треба записатися до ветеринара … #домашній арешт».

Багато років Рамі Махлуф служив фінансовою опорою режиму Асадів. Його батько був призначений відповідальним за фінанси великої родини ще батьком Асада, президентом Хафезом Асадом. Після приходу до влади нинішнього президента пан Махлуф побудував свою власну імперію, приватизувавши цілі шматки сирійської економіки.

Серед його активів були готелі, фінансові установи і найбільша в країні компанія мобільного зв’язку. Повідомлялося, що до повстання 2011 року він контролював 60% сирійської економіки.

Суперечки в сім’ї виникли після смерті Аніси Махлуф 2016 року. Вони посилилися, коли Асад виявився не в змозі фінансувати відновлення держави.

Ймовірні вимоги Путіна виплатити готівку, схоже, збіглися з прибуттям російського спецназу для сприяння наступу військ режиму в Ідлібі на північному заході Сирії. Кажуть, що росіянам не подобається втручання угруповань, пов’язаних із Махлуфом, а також їхні зв’язки з Іраном, який, хоча і співпрацює з Росією і режимом Асада в цій війні, в довгостроковій перспективі має власні інтереси в регіоні.

Джошуа Лендіс, американський вчений, у якого є знайомі, близькі до режиму, сказав: суперечка, наскільки він розуміє, в основному пов’язана з грошима, і він не думає, що Махлуфа офіційно заарештували.

«Розповідають, що Рамі та інші не інвестують гроші в своїй країні. Ця антикорупційна кампанія покликана покарати його за те, що він перемістив свої гроші за межі країни», – каже він.

Неясно, скільки грошей Махлуфи вивели за кордон, але самого факту виведення капіталів Мохаммед Махлуф особливо і не приховував.

У двох рекламних статтях на сайті International Business Times його зображували як незалежного заможного бізнесмена і філантропа.

«Він завзятий гольфіст, володіє безліччю вражаючих автомобілів… У нього є ще й приватний реактивний літак, виготовлений за індивідуальним замовленням… Проте молодий представник сирійської еліти використовує свої можливості… для вирішення безлічі проблем у сфері освіти, збереження навколишнього середовища та охорони здоров’я. Велика економічна міць йде пліч-о-пліч із великою відповідальністю перед суспільством», – говорилося в одній зі статей, яка тепер видалена.

Річард СПЕНСЕР

The Times, Велика Британія

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Чехии предлагают ввести запрет на импорт российского и белорусского зерна

В качестве отягощения санкционных ограничений против РФ Чехия готовится к запрету на...

США отреагировали на возможное размещение войск других стран в Украине

Советник Белого дома Джон Кирби сделал заявление о том, что США не...

Как война в Украине сказалась на оборонной промышленности Финляндии?

Война в Украине значительно усилила финскую оборонную промышленность.

На какой срок перенесли суд над Дональдом Трампом?

Судебный процесс над бывшим лидером США Дональдом Трампом перенесён.