Вторник , 19 Март 2024
Мир

Зворотний бік злочинного світу Великої Британії XXI століття

Хто править кримінальним підпіллям сьогодні? Були часи, коли всім були знайомі фотороботи тих, кого розшукує поліція, їхні прізвиська, клуби і паби, де підозрілі особи збиралися і обмірковували свої темні справи. Тепер злочинність організовують як будь-який інший бізнес, і його головні дійові особи мають вигляд звичайнісіньких брокерів або магнатів. Ми живемо в світі, в якому, за висловом Роба Вейнрайта, донедавна головного поліцейського Європи, злочинність «стала анонімною». Підпілля стало елітою.

За оцінками Національного агентства по боротьбі зі злочинністю (НАБЗ), у Великій Британії щороку відмивається 90 мільярдів фунтів стерлінгів кримінальних грошей, що становить 4% ВВП країни. Лондон став світовою столицею легалізації доходів і серцем європейської організованої злочинності. Англійська стала мовою міжнародного злочинного співтовариства.

Злочинність – невід’ємна частина британської економіки, що забезпечує сотні тисяч робочих місць, причому не тільки для професійних злочинців, – за підрахунками НАБЗ, нині діють 4629 організованих злочинних груп, – а й для співробітників поліції та в’язниць, юристів і судових чиновників, а також для охоронного бізнесу, в якому зараз задіяно понад півмільйона осіб.

Так само, як зникали з головних вулиць вивіски місцевих магазинів, зникають старі сімейні фірми злочинців, чи то в Лондоні, Глазго, Ньюкаслі, чи то в Манчестері. І так само, як британські футбольні фанати вивчали імена безлічі нових іноземних гравців, детективам довелося робити те саме, коли з’являлося все більше нових злочинців. У Британію колись ввозили наркотики із півдюжини країн, зараз їх більше 30. Молода людина, яка раніше шукала б собі місця у сфері торгівлі або промисловості, тепер може побачити, що наркобізнес пропонує кращі перспективи кар’єрного росту. А крім наркотиків і зброї, британські торговельні канали тепер сприяють торгівлі жінками зі Східної Європи та Африки для проституції і дітьми з В’єтнаму, які працюють у наркоторговців на найнижчих позиціях.

За останні чверть століття змінився сам вигляд світової злочинності. Стів Родхаус, заступник директора НАБЗ,  говорить: «Міжнародний характер злочинності і технологій – ось, мабуть, два головні чинники, які змінилися».

Виступаючи у штаб-квартирі НАБЗ у Воксхоллі, на півдні Лондона, Родхаус розповів, наскільки швидко розвивалася робота агентства: «Практично всі найбільш значущі і великі операції НАБЗ нині пов’язані з переміщенням людей, товарів або грошей через міжнародні кордони. Часи, коли ми мали справу з бандами наркоторговців, бандами торговців вогнепальною зброєю або бандами, що торгують людьми, змінилися, коли з’явилася концепція багатопрофільної «полізлочинності». Групи, що задовольняють запити кримінальних ринків, якими б вони не були, зараз зустрічаються набагато частіше. Це бізнес, і люди прагнуть експлуатувати ринки, то навіщо обмежуватися одним?»

Вейнрайт, який дев’ять років обіймав пост глави Європолу, також відзначив цю глобалізацію злочинності. Виступаючи на зборах Поліцейського фонду відразу після своєї відставки минулого року, він сказав, що Європол, європейський еквівалент Інтерполу, який розширився з моменту його заснування в 1998 році, коли «він складався буквально з двох чоловіків і собаки, – в Люксембурзі», нині розглядає 65 тисяч справ на рік. За його підрахунками, до 2018 року в Європі орудували п’ять тисяч організованих злочинних угруповань, і модель мафії змінилася на «більш гнучку» модель, в якій задіяні 180 різних країн і майже 400-500 великих фахівців з відмивання грошей. Це міжнародний бізнес з фахівцями з вербування персоналу, переміщення, відмивання грошей і підробки документів.

Один із головних чинників – це, безумовно, інтернет. Вейнрайт порівняв його вплив на злочинність із впливом автомобіля в 1920-30-х роках, коли раптом злочинці отримали можливість швидко ховатися і користуватися перевагами нових ринків. Він також нагадав про даркнет, де, за його підрахунками, продавалося 350 тисяч видів різних незаконних товарів, – 60% з них становили наркотики, – але крім них там було буквально все, від зброї до порнографії, і навіть працювала система рейтингу для оцінки швидкості доставки і якості.

Нові обличчя, про які британська поліція – і часто Інтерпол і Європол – не знали, вкупі зі зростаючою кількістю технічно підкованих злочинців, здатних приховати свою особистість, змішалися в отруйний коктейль, новий вид – «Злодії анонімні».

Данкен КЕМПБЕЛЛ

The Guardian, Великобританія

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Чехии предлагают ввести запрет на импорт российского и белорусского зерна

В качестве отягощения санкционных ограничений против РФ Чехия готовится к запрету на...

США отреагировали на возможное размещение войск других стран в Украине

Советник Белого дома Джон Кирби сделал заявление о том, что США не...

Как война в Украине сказалась на оборонной промышленности Финляндии?

Война в Украине значительно усилила финскую оборонную промышленность.

На какой срок перенесли суд над Дональдом Трампом?

Судебный процесс над бывшим лидером США Дональдом Трампом перенесён.