Среда , 24 Апрель 2024
Общество

Віталій Махінько: Поки Україна не перетвориться на справжню правову державу, жоден законопроект не поверне наших співвітчизників додому

На мою думку, законопроект готувався людьми, які не зовсім розуміються на проблематиці трудових мігрантів та не знають, від чого їх потрібно захищати в країнах перебування. Тому ухвалення документа в тому варіанті, який є зараз, нічого не принесе, окрім додаткових витрат на створення нового органу та комплектації його штату тощо.

Про це у коментарі “ВВ” повідомив голова профспілки українських трудових мігрантів «Трудова солідарність» Віталій Махінько. 

На жаль, пропозиція депутатів щодо посилення правової допомоги українцям за межами країни не запрацює ефективно. Бо послуги кваліфікованих юристів за кордоном дуже дорогі, і в кожній країні є свої особливості законодавства.

Дуже багато людей працюють нелегально, й відстоювання своїх прав для них може закінчитися депортацією, бо фактично вони порушують місцеве законодавство.

У тій самій Польщі 95% наших співгромадян, зайнятість яких вважається легальною, оформлюють не трудові, а цивільно-правові угоди. Укладання таких договорів дозволяє суттєво урізати права українців, які працюють за кордоном: в цих угодах можуть прописати 12-годинний робочий день, розгалужену систему штрафів, працю без відпусток тощо. І людина, яка приїжджає працювати на одних умовах на певну вакансію, отримує значно більше функціональних обов’язків та вдвічі менше грошей. Через те, що цивільно-правові угоди не підпадають під польське трудове законодавство й регулюються господарським, суд порушень не бачить, адже все відбувається в рамках закону.

Більше того, в інших країнах корупцію також ніхто не відміняв. Тому в найбільших польських агенціях, за допомогою яких наші співвітчизники працевлаштовуються, налагоджені зв’язки з інспекціями праці, які ніколи не бачать жодних порушень. І це попри укладання міжвідомчих угод!

Тому в першу чергу потрібно опікуватися не створенням нового відомства, що передбачено в законопроекті, а змусити ті органи влади, які наразі відповідають за напрямок трудової міграції, працювати по-справжньому.

Так, Мінсоцполітики здійснює ліцензування та контроль діяльності компаній з працевлаштування за кордоном. Консульства, які підпорядковані МЗС, мають надавати захист та допомогу в країнах перебування мігрантів. Служба зовнішньої розвідки займається проблематикою нелегальної міграції, та і в МВС є Департамент протидії торгівлі людьми. Адже наразі багато посередників пропонують нелегальну роботу за кордоном. А деякі навіть відкрито роблять пропозиції щодо виготовлення нелегальних документів, за якими легше буде працевлаштуватися в іншій країні. Якби ці органи запрацювали належним чином – це суттєво б покращило ситуацію. В подальшому доречно було б ввести окрему посаду на рівні заступника міністра з питань трудових мігрантів, який би опікувався тільки ними.

Але поки Україна не перетвориться на справжню правову державу, де закон є один для всіх, жоден законопроект не здатний буде повернути наших співвітчизників додому. Тимчасова праця за кордоном наочно демонструє, що життя за кордоном не солодке і що ми там чужі. Тим не менш українці почуваються більш комфортно, якщо з часом перевозять туди свої родини. І таких мігрантів вже майже стовідсотково не повернути. Їхні діти вчаться у місцевих школах і швидко адаптуються до нових умов життя. Тому треба зробити так, щоб людина бачила себе та свою місію в Україні. 

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.

От каких продуктов не стоит отказываться на диете?

Многие хотят похудеть и садятся для этого на диеты.

Как справиться с сезонной аллергией? Советы аллергологов

Для людей, которые страдают аллергией любого формата, начало весны и лета может...

Как безболезненно завершить отношения? Советы психологов

Разрыв отношений - всегда о боли и полученном опыте, который травмирует человека.