Пятница , 29 Март 2024
Общество

Чим корисний булгур? Та як його правильно готувати?

“Сьогодні мова піде про булгур та його властивості. Це не окрема злакова культура, а крупа з пшениці: як манка або кус-кус. Відрізняється від них обробкою, ступенем подрібнення пшеничного зерна”, – про  це на своїй сторінці у Фейсбуці пише дієтолог Світлана Фус, інформує UAINFO.org.

“Відразу скажу – булгур, як будь-який інший продукт з пшениці, містить білок глютен, він же клейковина. Тому людям, що страждають на целіакію, в яких непереносимість глютену, булгур протипоказано. Насправді, глютен це звичайний білок, один з безлічі інших. Для здорової людини шкідливого в ньому нічого немає. Тому виключати продукти з глютеном з раціону не треба.

Чим же корисний булгур? Для приготування крупи пшеничні зерна пропарюють, потім висушують на сонці, очищають від оболонок і подрібнюють до потрібного розміру. У 100 г крупи міститься 13 г білка, близько 2 г жирів, 70 г вуглеводів, 12 г клітковини, її калорійність – 340 ккал. У 100 г приготовленої з булгура каші кількість всіх зазначених інгредієнтів приблизно в 3 рази менше. Оскільки при виробництві булгура в пшениці залишаються зародки, в цій крупі більше поживних речовин і вітамінів у порівнянні з манкою і кус-кусом і багатьма іншими популярними крупами. Булур містить вітаміни групи В (крім В12), К і РР, фолієву кислоту, а також різні мінерали.

Варений булгур перетравлюється повільніше і довше створює відчуття ситості, якщо порівнювати з манкою і кус-кусом. Глікемічний індекс булгура 45, кус-куса 65, манки 75 од. Ще одна перевага приготування страв з булгура – навіть тривале варіння не розварює до кашоподібного стану і він не втрачає форми, як, наприклад, рис або перловка.

Корисно в булгур додавати ягоди, фрукти чи зелень, щоб поліпшити смак страви і наситити вітамінами. Традиційна страва з булгура – табуле, холодна варена крупа з зеленню і свіжими овочами, заправлена лимонним соком і оливковою олією.

Булгур – поживна крупа, яка вносить різноманітність в харчування. І пам’ятайте, що є ще багато гідних зернових каш: перловка, просо, гречка, вівсянка та ін.

Нагадаю, що булгур, як всі каші це, в першу чергу, вуглеводи. Ви часто чуєте, що вуглеводи краще їсти вранці і вдень, щоб запастися енергією для фізичної і розумової роботи і, найголовніше, не їсти ввечері, щоб не набирати вагу. Це тільки частково вірно. Я б радила з вечірнього прийому їжі прибрати в першу чергу прості вуглеводи – солодкі фрукти і овочі, сухофрукти, мед, солодощі і т.д. Саме їх потрібно вживати в першу половину дня. А ось невелика кількість такої каші, як булгур, з’їсти на вечерю можна”, – завершує дієтолог.

 


Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.