Четверг , 25 Апрель 2024
Общество

Нобелівський комітет зробив Івана Франка громадянином… Російської федерації

На офіційному сайті Нобелівського комітету Іван Франко раптом став громадянином… Російської федерації. Саме так визначено країну (country), з якої походив номінант, у базі даних номінацій на премію з літератури у 1916 році.

Про це на своїй сторінці в “Фейсбуці” повідомив директор директор музею Франка у Львові Богдан Тихолоз.

Франко справді був номінантом на Нобелівську премію з літератури, хоча й не отримав її з низки причин, серед яких – його передчасна смерть. Проте Іван Франко ніколи не був громадянином ані Російської імперії, ані тим паче Російської федерації. Усе своє життя він був підданим імперії Габсбурґів.

Якщо бути точним, народився Іван Франко в Австрійській імперії (яка існувала в 1804-1867 рр.), а помер у двоєдиній Австро-Угорській державі (час її існування – 1867-1918 рр.).
Водночас усі 60 років Франкового життя (1856-1916) цілком і повністю вкладаються в епоху імператора Франца-Йосифа І (1830-1916), цісаря-«рекордсмена» з династії Габсбурґів, який перебував на престолі 68 років (1848-1916!!!).
Так, Іван Франко кілька разів бував у Російській імперії (а точніше, в підросійській Україні – зокрема, у Києві та Одесі, які тоді були для галичанина “за кордоном”), а також волею долі йому судилося побувати під тимчасовою російською окупацією в захопленому царськими військами під час Першої світової війни Львові (у 1914-1915 рр.).
Одначе ніколи, повторюю, ніколи країною проживання Івана Франка не була Росія (у жодних політичних формах її існування).
Натомість упродовж усього свого життя він був мешканцем коронного краю Дунайської імперії – Королівства Галіції та Лодомерії (себто Галичини і Волині).
Тож, навіть за суто формальними критеріями, країна (country) Івана Франка – це аж ніяк не RUSSIAN FEDERATION (RU) now UKRAINE (UA) (як зазначено в базі даних Нобелівського комітету), а радше AUSTRIA (AT) now UKRAINE (UA).

Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка (Дім Франка – Franko House) виступає з ініціативою офіційного звернення до Нобелівського комітету з вимогою виправити прикру помилку в атрибуції громадянства Івана Франка як номінанта на Нобелівську премію з літератури 1916 року. На підставі документальних джерел, копії яких готові надати, засвідчуємо, що він був підданим Австрійської (з 1867 р. – Австро-Угорської) імперії.

Тож країна (country) проживання Івана Франка має бути вказана як AUSTRIA (AT) now UKRAINE (UA), а не RUSSIAN FEDERATION (RU) now UKRAINE (UA) (як ПОМИЛКОВО зазначено в базі даних Нобелівського комітету).

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.

От каких продуктов не стоит отказываться на диете?

Многие хотят похудеть и садятся для этого на диеты.

Как справиться с сезонной аллергией? Советы аллергологов

Для людей, которые страдают аллергией любого формата, начало весны и лета может...

Как безболезненно завершить отношения? Советы психологов

Разрыв отношений - всегда о боли и полученном опыте, который травмирует человека.