Вторник , 19 Март 2024
Политика

Замість Зеленського буде нова популістська альтернатива від олігархів – Портников

Передбачувана поразка президентської партії на місцевих виборах і провал ініційованого Володимиром Зеленським опитування громадян дозволяє багатьом говорити про занепад популізму, розчарування українців і можливості повернення країни до цивілізованого розвитку, до реформ і змін

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Читайте також: DW: Кінець гегемонії Зеленського та “слуг народу” в Україні

Але ці надії можуть виявитися марними, якщо ми вважатимемо, що зміни у настроях громадян відбудуться самі собою. Адже потрібно пам’ятати, що Зеленський з’явився на політичній сцені України не просто так. Це – продукт олігархічного реваншу, прагнення зупинити розвиток країни, відкинути її в минуле, не допустити деолігархізації та появи конкурентної економіки. Й українці, які проголосували за Зеленського, були хіба що статистами в олігархічному політичному театрі.

Але при цьому не потрібно думати, що олігархи такі вже ідіоти й не розуміли, наскільки недовготривалим може виявитися їхній тріумф. Вони від самого початку не вірили в ефективність Зеленського й уже тим паче у тривалість дутої популярності колишнього телевізійного коміка. Досить згадати інтерв’ю Ігоря Коломойського, які він давав відразу ж після перемоги Зеленського. Це зараз Коломойський мовчить – а тоді був дуже говірким. І стверджував, що про результати президентової діяльності можна буде судити вже за рік-півтора. Те, що Коломойський не дає ніяких оцінок зараз, ще не означає що нічого не бачить. А означає, що він перебуває в пошуку нових варіантів для збереження своїх позицій і позицій своїх “колег” по олігархічному клубові.

Читайте також: Власного рейтингу в Зеленського не було, немає і ніколи вже не буде – Портников

Нам намагатимуться запропонувати нову популістську альтернативу. Ми можемо її ще не помічати, як не помічали Зеленського, коли він грав у серіалі “Слуз народу”, і могли вважати що це тільки кіно, а не технологія олігархічного реваншу. Але це не означає, що нової популістської альтернативи не буде. Буде! Тим паче, що явка на місцевих виборах явно продемонструвала розчарування більшості населення в наявних політичних проектах. Із цим-то населенням олігархи і працюватимуть, аби запропонувати йому нові дурнички в кольорових обгортках – дурнички, які дозволять їм зберігати вплив і владу в країні, прирікаючи інфантильних прихильників своїх симулякрів на бідність і безвихідь.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.