Среда , 24 Апрель 2024
Политика

Вісім причин значного падіння довіри до Зеленського

Вперше рівень довіри до президента України Володимира Зеленського став нижчим, аніж недовіра

Опитування провів КМІС 20-23 червня 2020 року.

Причин падіння довіри багато:

1. “Хороший хлопець” і “хороший управлінець” – це дві різні речі. Проілюструю це давньою українською політичною традицією – придумувати собі месію, а потім розчаровуватися в ньому. Власне, ця причина найменшою мірою залежить від самого Зеленського, а є проблемою української політичної культури. Не знаю, як на виборах 2024 року, але у 2029-му ми знову гратимемося в месію. І знову будемо розчаровуватись.

2. Відсутність команди. У принципі не дивно, з огляду на те, що голосували за “неполітика” (конгломерат представників різних команд, що часто конкурують між собою, “посилений” неполітиками-непрофесіоналами – це не команда). А прихід останнім часом “старих професіоналів” із минулої влади лише поглибив неприйняття Зеленського тією частиною його патріотичного електорату, яка голосувала за нього тільки тому, що розчарувалась у Порошенкові.

Читайте також: Коти в мішках: перед нами минуле, яке намагається прикидатися майбутнім

3. Відсутність ідеології. Добре, ідеології немає в більшості партії, тому – відсутність хоча б якоїсь базової ідеї, за яку можна зачепитися. Заяви про трансформацію від лібертаріанства до соціал-лібералізму так і залишилися заявами. І якщо патріотам і навіть проросійським силам є за що зачепитися, то з ідеологією “за все добре проти всього поганого” – можна впевнено йти до нульової підтримки.

4. Декоративність змін – більшість популістських рішень ухвалено, але на практиці люди їх так і не відчули – зняття недоторканості депутатами, обмеження зарплат держслужбовців. Наприклад, скасування недоторканості не призвело до того, щоб хоч одного депутата змогли притягнути до відповідальності.

5. Нездатність дати відповідь на головні виклики президентства:

– швидкий мир на сході;

– коронавірус і “дивний” карантин.

Читайте також: Блогерка окреслила найбільший комунікаційний провал влади на найвищому рівні

6. Зростання критики. Якщо на початку президентства опонентами Зеленського були представники лише патріотичного табору, то через рік ситуація погіршилась, і критикувати його почали проросійські сили, які, до речі, контролюють значну частку в інформаційному просторі. Фактично Зеленський опинився під тиском із обох сторін – і з боку патріотів, і з боку проросійських сил. І, не маючи реального підґрунтя у вигляді ідеології, посунути його й із патріотичного, й із проросійського електорату виявилось не складно.

7. Нездатність знайти себе. Протягом року Зеленський декілька разів намагався змінити свій імідж, адже так і не знайшов себе. Можливо, це через те, що він усе-таки актор і намагається грати різні ролі. Але виборцям треба, щоб він грав сам себе. Спочатку Зеленський був “своїм хлопцем”, потім він почав грати в українського Лукашенка (“полювання на чортів”), потім із хлопця із народу він почав грати “справжнього президента” (із краваткою та зверненнями не з динамікою, а в офіційному стилі).

8. Самоусунення від прийняття рішень. Минулі два тижні він узагалі зник із інформаційної орбіти, видаючи на-гора “інформаційні консерви”, які були далекі від реальних проблем. Фактично – він став президентом оточення, тобто рішення приймають інші, а сам Зеленський став декоративною постаттю. І від зміни оточення найбільше залежить зміна політики президента

Так чи інакше, Зеленський мав величезний карт-бланш. Але він його витратив на те, що шукав свою ідеальну роль президента. І замість того, щоб обміняти довіру на непопулярні реформи, він її витратив на те, щоб розтягнути утримування позитивної довіри на цілий рік.

Богдан ПЕТРЕНКО

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".