Среда , 24 Апрель 2024
Политика

Портников: Путінові все ще кортить розділити світ, а надто – Україну

Російський президент Володимир Путін у своїй статті для американського журналу The National Interest знову закликає до проведення зустрічі лідерів п’яти країн – постійних членів Ради Безпеки ООН

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Він фактично прирівнює цей саміт до Ялтинської конференції, на якій лідери країн-союзниць у Другій світовій війні поділили Європу та сфери впливу у світі.

Читайте також: Влада й “червоні лінії” на Донбасі: якщо Зеленський обдурював нас учора, чи не зробить він те ж саме завтра?

Про значення Ялтинської конференції написали вже тисячі монографій, і я не повторюватимуся. Зауважу лише, що ситуація на час перемоги союзників над нацизмом і сучасна ситуація у світі значно відрізняються. Рішення Ялтинської конференції багато в чому були вимушеними, вони були обумовлені тим, що для перемоги над Гітлером західним демократіям довелося вступити в союз зі Сталіним.

У результаті велика частина Європи на десятиліття виявилася за “залізною завісою”, були зламані мільйони доль, завдано величезних економічних збитків країнам, окупованим Радянським Союзом. Путінська Росія досі втручається у долі сусідніх країн, провокує конфлікти, вбиває та руйнує – а сама при цьому залишається прикладом деградованої держави та суспільства, карикатурою на “імперію зла”.

Незрозуміло при цьому тільки одне – чому західні демократії повинні знову ділити світ із господарем Кремля?

Але Путінові – хочеться. І ще йому дуже хочеться розділити Україну. Уважний читач його статті помітить, що російський президент, коли розповідатиме про участь Радянського Союзу у спільному з Гітлером знищенні Польщі, більше не повторюватиме фрази радянської пропаганди про возз’єднання українського та білоруського народів. Окуповані СРСР території він називає “східними кресами” – так, як це прийнято в польській історіографії. І лише мимохідь зауважує, що це частини території Білорусі, України та Литви.

Читайте також: Незалежна Україна неможлива без євроатлантичної інтеграції – Портников

На Путінову думку, якби не радянська окупація, “мільйони людей різних національностей, зокрема євреї, які мешкали під Брестом і Гродно, Перемишлем, Львовом і Вільно, були б кинуті на знищення нацистам і їхнім місцевим поплічникам – антисемітам і радикал-націоналістам” .

Тобто тепер уже мова йде не про возз’єднання українського та білоруського народів, а про допомогу євреям! І це в той час, коли СРСР практично закрив в’їзд на свою територію євреям із окупованих нацистами регіонів Польщі. Та й у тих, кому вдавалося перейти через новий кордон, була непроста доля – ГУЛАГ і навіть розстріл.

Найвідоміші єврейські політики Польщі, Віктор Альтер і Хенріх Ерліх, загинули у радянській в’язниці в Самарі вже 1943 року, коли війна з Гітлером була в самому розпалі, коли був Голокост! Так що не про євреїв Сталін дбав. І не про євреїв печеться Путін.

Йому потрібна Україна. І його стаття чітко показує, як він хотів би розділити непокірну країну. Собі забрати ту частину, яка була до 1917 року у складі Російської імперії. А із Заходом “поділитися” територією Галичини. Дуже простий план. І божевільний. Але ось тільки Путін у нього вірить.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".