Четверг , 28 Март 2024
Политика

Сьогодні суд обиратиме запобіжний захід Порошенкові

Сьогодні, 18 черня, Печерський районний суд Києва проведе засідання, на якому розгляне запобіжний захід для Петра Порошенка

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

За словами адвокатів п’ятого президента України, засідання заплановане на 15:15.

Один із захисників, Ілля Новіков, 16 червня зазначив, що Офіс генерального прокурора проситиме суд взяти народного депутата під варту.

Адвокат додав, що питання про запобіжний захід розглядатиме суддя Сергій Вовк, на якого розподілили справу.

“Про суддю Вовка існує поширювана серед юристів думка, що він пов’язаний із Офісом президента. Суддя Вовк вів процес Луценка, його намагалися звільнити, і він відновився на посаді судді. Суддя Вовк розглядав і виносив рішення за попередніми клопотаннями ДБР у рамках серії справ проти Порошенка. Те, що це клопотання через низку причин виявилося розподіленис на суддю Вовка, – це очікувано, і нас це не здивувало”, – наголосив Новіков.

Захисник також підтвердив, що Порошенко обов’язково буде на сьогоднішньому суді, хоча цього дня мав би відбутися похорон його батька, який помер 16 червня. “Петро Порошенко обов’язково з’явиться в суді – це принципове питання, і тепер іще принциповіше”, – запевнив Ілля Новиков.

Читайте також: Зеленському не варто перетворюватися на Януковича у блазенському ковпаку – Портников

Речник експрезидента Святослав Цеголко повідомив у ніч на 18 червня, що через суд похорон перенесли на 19 червня.

Інший адвокат п’ятого президента Ігор Головань говорив про велику кількість процесуальних порушень у провадженні проти політика, за яким його планують узяти під варту.

Він, зокрема, нагадав, що попередній генпрокурор Руслан Рябошапка називав підозри проти Петра Порошенка необґрунтованими, також керівник САП Назар Холодницький заявляв про відсутність правопорушення в нинішній справі щодо призначення колишнім президентом на посаду першого заступника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка.

За словами захисника, нинішня генпрокурорка Ірина Венедіктова – “перша в історії очільниця ОГПУ, яка фактично поставила під сумнів конституційні повноваження президента України”.

Читайте також: Справа Стерненка – це пастка для Зеленського

Інформацію про те, що Офіс генпрокурора клопотатиме перед судом про взяття Порошенка під варту, також подає УП із посиланням на пресслужбу ОГПУ. У цьому повідомленні також ідеться про можливість внесення застави в сумі 10 мільйонів гривень.

Також про план узяти Порошенка під варту з альтернативою в 10 мільйонів гривень вів мову проросійський високопосадовець часів режиму Віктора Януковича Андрій Портнов, який ініціював понад десяток кримінальних проваджень щодо п’ятого президента і час від часу публікує внутрішню інформацію правоохоронних органів.

У більшості цих проваджень Порошенко наразі є свідком. У нинішньому провадженні щодо призначення Семочка йому вже намагалися вручити підозру. Порошенко та його адвокати наголошують, що з погляду Кримінального процесуального кодексу вручення підозри не було. Венедіктова стверджує протилежне.

Кілька заяв із застереженнями проти політичного переслідування нинішньою владою України опозиції, Порошенка зокрема, вже пролунали на Заході.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...