Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

В’ятрович розповів про третю спробу наступу русифікаторів у парламенті

У середу, 17 червня, на гуманітарний комітет Верховної Ради знову (вже втретє!) виносять законопроєкт одіозного “слуги народу” Бужанського №2362 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо навчання державою мовою в закладах освіти”.

Цей той самий проєкт, який вносить зміни до законів про мову та про освіту й передбачає зрив переходу з 1 вересня 2020 на українську мову навчання тих учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською.

Читайте також: Той, хто агітує за російськомовну Україну, насправді агітує за Росію від Ужгорода до Владивостока – Портников

Я певен, що режим Зеленського спробує винести цей антиукраїнський проєкт на найближчі пленарні засідання. Русифікатори поспішають, бо якщо не протягнути цей проєкт до парламентських канікул, із 1 вересня учні просто навчатимуться українською.

До цього все готове, і Міносвіти, яке за три роки підготувало школи для переходу на українську мову, виступає категорично проти цього закону. Не кажучи вже про те, що за даними Мінфіну та МОНу зворотна русифікація шкіл потребувала б лише цього літа 56 мільйонів гривень термінових видатків.

Більше того, у новій версії свого законопроєкту Бужанський пропонує змінити мовні норми ухваленого вже нинішнім скликанням Ради й підписаного Зеленським закону “Про повну загальну середню освіту” і фактично дозволити тотальну русифікацію шкільної освіти.

Читайте також: Кіпіані: Російська мова – це не Пушкін, а Путін

Ми не маємо право допустити не лише ухвалення, а навіть розгляду цього вкрай небезпечного законопроєкту. Як член гуманітарного комітету закликаю зняти це питання з розгляду комітету і прошу колег мене підтримати. І, звичайно, не допустити спроб винести його на пленарне засідання.

Якщо цього не буде зроблено, це означатиме, що настав час громадянам переходити до активних дій на захист своєї мови, щоб разом зірвати русифікаторські плани влади.

Володимир В’ЯТРОВИЧ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...