Вторник , 19 Март 2024
Политика

Міністр назвав важливе досягнення свого берлінського візиту й окреслив “розумні компроміси”

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підбив підсумки свого візиту до Німеччини

Так, очільник МЗС повідомив, що вважає “важливим досягненням” своєї поїздки в Берлін повернення до порядку денного питань анексованого Криму й українських політв’язнів у Криму та Росії.

“Крим і Донбас – це все українські території, тимчасово окуповані Росією в ході агресії, – наголосив урядовець. – У цьому плані між ними немає різниці”.

“Тому я і сказав в інтерв’ю німецьким ЗМІ під час візиту: ми доб’ємося деокупації та реінтеграції в Україну й Донбасу, і Криму. Скільки б часу це не зайняло”, – зазначив високопосадовець.

Читайте також: Кулеба поділився важливимм підсумками зустрічі з міністеркою оборони Німеччини. ВІДЕО

За його словами, візиту такого рівня “давно не було між Україною та Німеччиною”. “Найцінніше, що він дав – це особистий контакт і відверту, детальну розмову про позиції сторін, – додав дипломат. – Критично важливо максимально точно розуміти одне одного перш ніж вступати в перемовини з росіянами”.

Кулеба запевнив, що українській делегації владося “чітко донести до німецьких партнерів нашу позицію”, “детально поінформували, чому “буксує” Мінськ” та “яка реальна безпекова й гуманітарна ситуація на сході” й “чому мирне врегулювання починається з безпеки”.

“Врегулювання неможливе без компромісів, – погодився міністр. – Але простір для них відкриється лише тоді, коли замовкне зброя”.

“Oberste Priorität ist es dabei, einen dauerhaften und überprüfbaren Waffenstillstand umzusetzen”. “Основним пріоритетом є впровадження тривалого та верифікованого припинення вогню”. Важливо, що це пролунало саме від мого німецького колеги Гайко Мааса. Тобто наші погляди на принцип “Спершу безпека” збігаються”, – переконаний голова МЗС.

Читайте також: “Новий треш”: дипломата обурив черговий “сюрприз” від Єрмака

“Займаючи проактивну позицію і наполегливо висуваючи нові ініціативи, Україна наочно демонструє партнерам – Франції та Німеччині – свою конструктивність, – зауважив урядовець. – Тим очевиднішим стає, що проблема – не в Україні.

“Водночас ми чітко заявляли: Україна не переходитиме червоних ліній свого суверенітету й територіальної цілісності. Ми не підемо на прямий діалог із окупаційними адміністраціями. Ми не підемо на вигадану Кремлем федералізацію. Ми не поступимося в питанні кордону, виводу російських військ, розформування окупаційних адміністрацій”, – наголосив Кулеба.

“Україна з року в рік демонструє готовність йти на розумні компроміси в питанні особливостей місцевого самоврядування після повернення тимчасово окупованих територій до складу України, – нагадав міністр, – але ми ніколи не підемо на жодні особливі статуси за російським сценарієм, із правом вето на загальнонаціональні рішення й іншими вимогами, які підривають наш суверенітет”.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.