Четверг , 18 Апрель 2024
Политика

Поліграф так поліграф!

18 жовтня на засіданні парламентського комітету з питань фінансів  народні депутати провалили законопроект №2047, якій мав ліквідувати так звані «майданчики нардепа Яценка» (так схему охрестили в ЗМІ). Загалом у документі мова йшла про відміну корупційних схем під час оцінки об’єктів нерухомості. Після цього з декількох джерел з’явилася інформація про те, що одинадцять «слуг народу» отримали по 30 тисяч доларів, щоб завалити законопроект.

Тож Спеціалізована антикорупційна прокуратура  швидесенько відкрила провадження проти народних обранців, яких підозрюють у хабарництві. Звісно, це треба розслідувати, і якомога швидше! А ми всі пильно стежитимемо за розвитком подій. От лише здається, у нас цю справу вирішили перетворити на шоу.

Президент Володимир Зеленський на своїй сторінці у «Фейсбуці» залишив гнівний пост: «Вважаю, що всі члени комітету з питань фінансів, податкової та митної політики повинні пройти перевірку на детекторі брехні. Якщо цією перевіркою буде встановлена хоча б найменша вірогідність того, що хтось із депутатів брав гроші за голосування на комітеті, цими депутатами мають зайнятися антикорупційні органи. Чесне та неупереджене розслідування має зняти всі питання і дати відповіді – хоч би якими гіркими вони були. Так само вважаю за необхідне вчинити і стосовно депутата, який вів сумнівну переписку щодо «вирішення питань». І якщо підозри виправдаються – ми з такими депутатами попрощаємось».

Ну і пішло-поїхало. І тепер замість стадіону  – поліграф! Так, декілька найсміливіших нардепів стрімко помчали проходити перевірку на детекторі брехні. Виглядало це дуже дивно. До речі,  відомі поліграфологи розбили ці тестування в пух і прах. І крісло неправильне, і датчики ліпилися не туди, куди потрібно… Та й узагалі процедура була порушена від самого початку і до кінця.

Тепер же у фракції «Слуга народу» говорять про те, що треба організовано, усім разом перевіритися на поліграфі в  якомусь із правоохоронних органів. Ну а чому із цього не почали, якщо вже  так хочеться шоу?

До речі, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в ефірі програми “Право на владу” спрогнозував, що результати розслідування у справі про спробу підкупу членів фінансового  комітету ВР з’являться за два тижні. Та невже? А ще Арахамія додав, що законопроект, навколо якого вибухнув скандал, винесуть в сесійну залу на голосування без висновку комітету. Ну це вже просто фантастика! І заразом шикарний привід потім оскаржити голосування.

Насправді в цій історії прекрасне усе від початку і до кінця. Наприклад, ініціатива одного зі «слуг народу» законодавчо закріпити перевірку на поліграфі нардепів ледь не щороку. А також на детекторі брехні треба перевіряти і кандидатів у народні депутати…

Любі друзі, усе це феєрично і надто смішно. Бо результати поліграфу у жодній країні світу не можуть свідчити про стовідсоткову правдивість людини чи навпаки. Це досить неточний метод перевірки, який дуже часто піддається критиці. Бо ж усе залежить від величезної кількості факторів, які можуть різним чином впливати на результат.

Насправді в цій ситуації поліграфу замало. Варто до нардепів запросити ще оракула, ворожку, а також доктора Кела Лайтмана (якого грав Тім Рот) із серіалу «Теорія брехні». Вони точно визначать, чи брав хтось хабар. Ну а якщо серйозно, то з цими шоу варто закінчувати. А от боротьбу з корупцією – починати!

Яна ДЖУНГАРОВА

“Вечірні Вісті”

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...