Четверг , 25 Апрель 2024
Экономика

«А» і «Б» хочуть вмоститися на трубі, що належить українському народу, й збирати вершки? – Олексій Кучеренко

Анбандлінг є одним із ключових пріоритетів «Батьківщини» і вимога Третього енергопакету, який передбачає, що одна й та сама компанія не може одночасно видобувати, транспортувати й продавати газ. За умов правильної реалізації Україна побачить роздроблення «Нафтогазу», що по суті означає знищення монополіста.

Про це у коментарі “ВВ” повідомив екс-міністр ЖКГ, перший заступник комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг (фракція «Батьківщина») Олексій Кучеренко. 

Але в українського народу, якому відома постійність і послідовність дій очільника НАК «Нафтогаз» пана Коболєва, не повинно бути сумнівів у тому, що його активне лобіювання ухвалення законопроекту №2239-1, відбувається не просто так. За правильними лозунгами та чудовим словом «анбандлінг» у виконанні пана Коболєва та його оточення ховається єдина мрія – поставити між державою та газотранспортною системою фірму-прокладку і за її допомогою оперувати фінансовими потоками й управляти ГТС в інтересах якихось приватних структур, а не в інтересах народу України.

Саме заради цього було знайдено дворівневу модель, створено оператора, щоб перетворити «Магістральні газопроводи України» на ту саму фірму-прокладку. Ця схема очевидна для людей, які розуміють, що таке корпоративне управління. Мова вже йде не про продаж газотранспортної системи. По суті ГТС безкоштовно віддають в управління назавжди, без продажу. Оточення Коболєва бажає управляти ГТС власноруч – такі собі «А» і «Б» хочуть вмоститися на трубі, що належить українському народу, й збирати вершки, нічого не роблячи.

Фактично анбандлінг робиться під Коболєва. Якщо Третій енергопакет вимагає створити незалежного державного оператора, голова «Нафтогазу» воліє, щоб оператор був не надто державний і не дуже незалежний.

Ми мали можливість спостерігати, як державна компанія «Нафтогаз» за допомогою Наглядової ради стала незалежною. І тепер ця незалежна державна компанія радо плює на Кабмін, побутових та промислових споживачів, ТКЕ, судиться з урядом, диктує свої вимоги. При цьому зриває всі програми й працює у власних інтересах. Модель управління ГТС буде аналогічною моделі управління «Нафтогазом» – тільки зі своїми нюансами.

Тому анбандлінг, який би міг стати козирем не тільки в економічному, а й у геополітичному масштабі й працювати на користь України, управлятиметься чужими руками в чужих інтересах.

Із цим планом Коболєва та його оточення можна пов’язати й те, що «Нафтогаз» влітку різко змінив стратегію – відтепер у пріоритеті НАК відсутній розвиток власного видобутку. Під час презентації стратегії керівник газового дивізіону пан Фаворов констатував, що видобуток не потрібний, вони роблять ставку на торгівлю. При цьому щось не чутно було реакції Кабміну на таку швидку й самовільну зміну стратегії. Більше того, ніхто не поніс відповідальності за зрив програми збільшення видобутку газу, як ніхто не відповів за заганяння «Укртрансгазу» в борги.

Насправді анбандлінг можна було проводити в рамках існуючого законодавства. В законі «Про ринок природного газу» можна було виділяти «Укртрансгаз», відокремлювати його від «Нафтогазу» й підпорядковувати напряму Кабміну. І не було б жодних проблем й вигадок окремого закону, який створено для того, щоб не розбираючись у подробицях й підводних каменях це рішення було протягнуто в турбореактивному режимі.

На жаль, профільний парламентський комітет під керівництвом Геруса, який одночасно є представником президента в уряді, сприяє втіленню ідей голови «Нафтогазу» у життя.

Минулої п’ятниці закінчилася процедура узгодження правок, і вже на цьому тижні законопроект буде виноситися на комітет. У середовищі фракції «Слуга народу» є велика кількість адекватних патріотичних самодостатніх людей. І коли вони зрозуміють, що «Батьківщина» бореться не за свої інтереси, а за інтереси України, щоб не дати вкрасти ГТС, сподіваюсь, багатьом вистачить розуму не голосувати за такий варіант анбандлінгу.

Вечірні Вісті 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему вскоре въезд в Венецию станет платным?

Венеция станет первым крупным городом в мире, который будет взымать плату за...

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...