Пятница , 29 Март 2024
Политика

Руслан Бортник: Судова реформа – спроба нової влади перезавантажити судову систему під себе

Директор Інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник  в коментарі «ВВ» наголосив, що законопроект №1008 це аж ніяк не реформа, а просто перетягування канату.

«Оцінюю цей законопроект як спробу нової влади перезавантажити судову систему під себе. У нас вже була судова реформа, та звелася вона до того, що людей Януковича змінили люди Порошенка. Тепер заведуть людей, які будуть влаштовувати нинішню владу. І це дозволить встановити контроль нової команди над ВРП та ВККС, – пояснює експерт. – Загалом цей законопроект не привнесе нічого нового та не вплине на якість роботи суддівської гілки влади. Не такою реформа має бути в принципі. Необхідно починати з самого початку. Тобто з навчання бажаючих стати суддями, встановлення антикорупційного та адміністративного контролю над суддями, підвищення контролю над прийняттям рішень. Такі речі необхідні. Саме тоді буде покращуватись якість роботи системи»

Однак є й відверті небезпеки, які несе в собі ухвалений законопроект. За словами Руслана Бортника, за різними оцінками у Верховному суді перебуває до 70 тисяч справ. Тож якщо кількість суддів буде скорочена фактично вдвічі, деякі справи розглядатимуться років по десять! Тобто люди фактично втратять доступ до правосуддя.

«Скорочувати кількість суддів треба з розумом. Нині в деяких судах є критичний недобір кадрів, і люди роками чекають на розгляд своїх справ. Тож треба в принципі уважно дивитися на те, де судді справляються, а де ні. І в разі чого просто переводити їх у суди, де є той самий недобір» , – вважає експерт.

Він виразив сподівання, що зауваження до закону, висловлені буквально з усіх сторін, будуть прийняті до уваги владою та враховані на наступному етапі реформи.

«Одну реформу ми вже проходили: приймали закони, вносили численні правки та зміни до Конституції, та це не дало ефекту. І нині не дасть, якщо головною метою буде не покращення якості правосуддя, а встановлення контролю над судовою системою. Головною метою реформи має бути швидкість та якість прийняття рішень. А не якісь скорочення чи щось інше…

Окрім того, треба зробити суддівську систему максимально незалежною від політики. Натомість судді мають бути підконтрольні тільки антикорупційним структурам», – констатував Руслан Бортник.

«Вечірні Вісті»

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...