Четверг , 25 Апрель 2024
Политика

Сергій Биков: Мера хочуть перетворити на британську королеву

Політичний консультант, голова аналітичного центру ІНПОЛІТ Сергій Биков в коментарі «ВВ» зазначив, що законопроект про столицю авторства нардепа Олександра Ткаченка та групи депутатів від «Слуги народу» треба відкликати:

«В цілому обидва законопроекти про столицю, які були подані від фракції «Слуга народу», не відповідають європейській практиці місцевого самоврядування. Більш того, варіант авторства Олександра Ткаченка, за який власне і голосуватимуть у другому читанні, в принципі ліквідує самоуправління в Києві.

Примітно те, що документ закріплює розподіл влади в столиці. Але, судячи з тексту законопроекту, управляти містом буде все ж не обраний мер, а глава КМДА, якого призначатимуть в Офісі президента. А міський голова стане фактично секретарем Київради без владних повноважень. Це така собі спроба перетворити мера на британську королеву. Хоча у неї повноважень значно більше…

Але «слугам народу» треба пригадати, що є рішення Конституційного суду від 2003 року, яке прямо стверджує, що главою КМДА є тільки обраний киянами мер. Іншої трактовки бути не може! Та на практиці ми ж розуміємо, що розподіл функцій та двовладдя дозволяє провладній політичній силі незалежно від результатів виборів призначати свою людину управляти містом.

Також законопроект відновлює районні ради з районними виконкомами, які взагалі називають ратушами. Хоча ратуша – орган місцевого самоврядування, тобто мерія.

Ще в законі зовсім не прописана діяльність ЦНАПів. Залишаться вони чи їх замінять ті ж ратуші?

Автор документа Олександр Ткаченко говорив, що магістрат має бути колегіальним органом, та в тексті законопроекту це не вказано… Тож хотіли зробили як краще, а зробили ще гірше.

Та нагадаю, що головний принцип законотворчості, який мають виконувати всі політики (як і лікарі), – не нашкодь. А ми якраз це і спостерігаємо. Цей законопроект треба відкликати та виписати коректний закон про столицю, який дійсно дуже потрібний. Але це треба робити відповідально та скрупульозно.

Що стосується місцевих виборів… У першому законопроекті від «Слуги народу», поданому до ВР, було зазначено, що дострокові вибори мають відбутися 8 грудня 2019 року. Цей законопроект профільний комітет відхилив. Втім, навіть якби цього не сталося, то провести волевиявлення в грудні не встигли б. Більш того, зараз перевибори проводити в принципі недоречно. Чергові місцеві вибори згідно букви закону пройдуть наприкінці жовтня 2020 року. Тож краще дочекатися цього строку, а не проводити волевиявлення двічі – зараз і через рік.

Також вважаю, що і в інших містах дочасний рестарт не відбудеться (влада якось натякала на Одесу, Дніпро та Харків). Тож найімовірніше «слуги народу» завершать реформу децентралізації , а після цього вже і буде перезапуск вже місцевого самоуправління по всій країні одночасно», – завершив експерт.

 

«Вечірні Вісті»

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".