Понедельник , 18 Март 2024
Политика

Сергій Биков: «Якщо ми дамо слабину, то можемо запустити незворотні процеси»

Політичний консультант, голова аналітичного центру ІНПОЛІТ Сергій Биков в коментарі «ВВ» зазначив, що президент Володимир Зеленський намагається вибудувати проукраїнську позицію та погоджується з тими «червоними лініями», які озвучила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

 «Зокрема, вибори можуть відбутися тільки після того як кордон контролюватимуть українські прикордонники; після того як тимчасово переміщені особи, а по факту біженці, зможуть повернутися додому; тоді, коли українські політичні партії зможуть брати учать у перегонах.

Та ніякого особливого статусу бути не може! Це ключова позиція. Якщо одній області дамо особливий статус, то по факту у нас почнеться федералізація і про унітарну державу можемо забути. Ось пригадайте, у Криму була автономія – дуже лайтовий варіант того, що зараз хочуть в ОРДЛО. І до чого це призвело? Крим у нас відібрали. Аналогічна історія може статися з будь-яким прикордонним регіоном. Як РФ на Донбасі роздає російські паспорти, так на Закарпатті роздають угорські, на Одещині – молдовські, на Івано-Франківщині та Львіщині – карти поляка… Це глобальна конкуренція за людей та території. На жаль, Україна стала геополітичним полем для цієї битви. І якщо ми дамо слабину, то можемо запустити незворотні процеси.

На прес-марафоні Зеленський сказав, що Україна розробить закон для Донбасу, але сподіваюсь, що в команді президента поставлять інтереси держави на перше місце. Необхідно вивести історію про особливий статус за дужки.

Нагадаю, що Франк-Вальтер Штайнмайєр у 2008 році пропонував подібну формулу для Грузії. Багато років потому запропонував нам. Але він не розуміє різниці та коріння конфліктів. Ситуації кардинально різні. Поміж тим, навіть в 2008 році його формула не задовольнила жодну сторону, окрім Володимира Путіна… Про це теж не треба забувати.

Нині ми повинні дочекатися, доки наші дипломати вийдуть із кінцевою позицією. Тоді ж Україна продемонструє, чи готова йти на поступки. Є надважливі питання, в яких поступатися зась.

Щодо того, коли з’явиться закон для Донбасу. Можливо, ми побачимо проект документа вже найближчим часом. Але якщо влада думає над впровадженням особливого статусу, то вона має запитати це у народу на всеукраїнському референдумі. Зеленський ще під час своєї передвиборчої кампанії обіцяв вирішувати на плебісцитах усі найважливіші питання.

До речі, щоб провести референдум, можна проголосувати профільний законопроект, який подала фракція  «Батьківщина» (бо ж сам Зеленський не поспішає вносити на розгляд парламенту закон про проведення плебісциту). Так він зможе виконати свою передвиборчу обіцянку», – завершив політолог.

 

«Вечірні Вісті»

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.