Вторник , 16 Апрель 2024
Политика

73% українців – проти відкриття ринку землі

Ініціатива команди президента щодо запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення викликає категоричне несприйняття серед українців. Загроза пустити вітчизняні чорноземи з молотка об’єднала країну. 73% українців різного віку, професій, майнового стану й політичних уподобань не бажають, щоб земля перетворилася на товар.

Про це свідчать результати опитування Соціологічної групи «Рейтинг», проведеного серед населення України від 18 років і старше методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face) в період з 28 вересня по 1 жовтня поточного року. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Участь в опитуванні взяли 2000 респондентів. Похибка становить не більше 2,2%.

Відповідь на запитання «Як ви ставитеся до запровадження продажу земель сільськогосподарського призначення?» є більш ніж переконливою: 73% респондентів не підтримують відкриття ринку чорноземів, лише 19% – за, 8% не змогли визначитися.

Красномовним фактом є те, що ставлення до цього надважливого для України питання не має регіональних чи електоральних розбіжностей. На півдні нашої країни 74% виступає проти ринку землі, на заході – 72%, в центрі – 73% і на сході – 76%.

З’ясувалося, що запровадження обігу земель не підтримують у всіх вікових категоріях – від наймолодших, які не завжди мають достатній життєвий досвід, до найстарших, які розуміють, що земля є не просто годувальницею, а й запорукою нашого суверенітету. Так, серед аудиторії 18-35 років 65% опитуваних висловилися проти продажу чорноземів (26% – за, 9% – не визначилися). Респонденти віком 36-50 років ще категоричніші – серед цієї групи проти ринку землі виступають 73%. А у віковій категорії 51+ противників запровадження обігу чорноземів вже 80%.

Також це опитування спростовує сталий міф про те, що люди, які володіють наділами, палко бажають виставити паї на продаж. Результати такі: лише 23% тих, хто має та обробляє землю, ставляться позитивно до запровадження ринку. А ось 70% його відкриття не підтримують, 7% ще не визначилися. Серед тих, хто має землю та здає її в оренду, 73% – проти запровадження обігу землі, 21% – за, 6% не визначилися. У групі тих, хто не має землі, проти ринку виступають 74%, за – 17%, 9% – не визначилися.

Різні за статком категорії українців також не підтримують ідеї продажу чорнозему з молотка. Так, 64% забезпечених респондентів висловилися проти ринку землі, 27% – за, 10% не визначилися. Голоси українців середнього рівня забезпеченості розподілилися наступним чином: проти запровадження обігу – 73% респондентів, за – 20%, 7% не визначилися. 76% малозабезпечених і 79% бідних людей виступають проти ринку землі.

Найбільш цікавим є те, що українці, незалежно від своїх політичних уподобань, у переважній більшості не підтримують запровадження обігу земель. У цифровому вимірі це 76% виборців «Батьківщини», 67% електорату «Голосу», 72% тих, хто голосував за «ЄС», 69% прихильників «Слуги народу» й 73% з тих, хто взагалі не ходить на вибори. Таким чином питання землі стало по-справжньому об’єднуючим фактором українців.

До речі, продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям підтримують лише 13%. Проти цього – 81% опитаних. Незважаючи на те, що серед наймолодших та найзаможніших кожен п’ятий не проти дозволити іноземним громадянам купувати землю в Україні, три чверті представників цих категорій виступають однозначно проти такої ініціативи.

Серед основних ризиків від запровадження продажу земель сільськогосподарського призначення респонденти найчастіше обирали те, що земля може бути викуплена іноземцями (41%); власники паїв можуть бути ошукані при продажі землі (31%); на даний час запровадження ринку землі є небезпечним через недосконалість чинного законодавства (31%); зняття мораторію на продаж землі дозволить скупити її олігархам (23%).

17% вважають, що вільний продаж землі не можна запроваджувати в умовах війни; 16% бачать загрозу знищення дрібного та середнього бізнесу на селі; по 13% вважають, що втілення цієї ініціативи призведе до прискорення вимирання сіл, або ж позбавлення селян стабільного доходу від надання паїв в оренду. Лише 5% не бачать жодних ризиків у запровадженні вільного ринку орних земель.

Про загрози щодо продажу землі іноземцям, обману власників паїв та недосконалість чинного законодавства найчастіше говорили ті з опитаних, хто особисто обробляють свої наділи.

Важливо, що 74% респондентів впевнені в тому, що рішення про запровадження продажу земель сільськогосподарського призначення має прийматися на всеукраїнському референдумі. У ході передвиборчих перегонів пан Зеленський обіцяв радитися з народом із найважливіших для країни питань. Враховуючи те, що він дав доручення парламенту до 1 грудня ухвалити законопроекти, що дають старт ринку землі, він ще може виконати передвиборчі обіцянки й оголосити про проведення референдуму.

Аріна МАРТОВА

Вечірні Вісті

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...

Украина осудила иранскую массированную атаку на Израиль

Украина высказала свою позицию относительно атаки Ирана по Израилю.

Что Зеленский заявил о планах Путина на счёт Харькова?

Путин желает захватить город Харьков, тем не менее, Украина делает всё, что...