Четверг , 28 Март 2024
Политика

Операція «Бурштин»

Однією з обіцянок президента Зеленського було врегулювання видобутку бурштину. Глава держави доручив уряду до 1 жовтня розробити відповідні законопроекти. У визначений термін Кабмін відзвітував про схвалення необхідних ініціатив. Але в парламенті документи ще не зареєстровані. Тому поки маємо орієнтуватися на слова урядовців.

У Кабміні обіцяють, що буде впроваджено тимчасовий мораторій на вивезення необробленого мінералу за кордон. Гарантують й врегулювання усіх земельних питань з доступу до покладів бурштину. За новими правилами буде запроваджено єдиний дозвіл на розвідку з правом видобування на 5 років на ділянки до 10 га із визначенням початкової вартості продажу на аукціоні. Крім того, буде знижено ставку рентної плати за видобування бурштину з 25% до 15%.

Народний депутат VIII скликання Сергій ЄВТУШОК у коментарі «ВВ» зазначив, що врегулювання проблеми видобутку сонячного каменю давно вже на часі і будь-який закон буде краще, ніж те, що відбувається зараз. На думку політика, насамперед варто провести інвентаризацію порушених земель.

«Адже наразі вже багато ділянок нагадують місячні пейзажі. Їх потрібно взяти під контроль і слідкувати, щоб кількість порушених гектарів не збільшувалася», – констатував він.

Друге важливе питання – сам механізм видобутку бурштину. Завдає найменшої шкоди природі такий: на територіях, де є поклади бурштину, знімати верхній родючий шар землі й потім кар’єрним способом із залученням спецтехніки видобувати камінь. Коли поклад вже розроблений, він знову засипається родючим шаром ґрунту, що був знятий раніше, й засаджується деревами.

«Але старателі, які де-юре відсутні, а де-факто займаються видобутком бурштину, цей мінерал і копають, і за допомогою помп вимивають, не гребують й залученням техніки. Тому важливо «вмонтувати» їх у законодавче поле, наприклад шляхом створення артілей. Це дасть можливість місцевим старателям працювати. Інакше вони знайдуть, як обійти закон і продовжувати нелегальний видобуток», – пояснив Сергій Євтушок.

Політик нагадав, що і зараз існує заборона на вивезення бурштину за кордон. Але контрабанда при цьому буяє. На його думку, одним із запобіжних механізмів може стати біржа, на якій іноземці зможуть легально на відкритих торгах придбати мінерал, щоб потім везти до своїх країн на переробку.

Також потрібно на місці створювати переробні підприємства, завдяки яким з’являться нові робочі місця, й платити податки. І це також дуже важливо, адже зрозуміло, що коли камінь-сирець вивозиться за кордон, додаткову його вартість ми втрачаємо.

Серій Євтушок впевнений, що зниженням ставки рентної плати легалізувати старателів навряд чи можливо. А ось посилення кримінальної відповідальності за незаконний видобуток дуже потрібно.

«Зараз в Україні жодна людина не заарештована і не відбуває покарання за незаконний видобуток бурштину. Максимум – штраф чи конфіскація партії мінералу, що є способом наживи для силовиків. Бо вони забирають великий бурштин й замість нього підкладають дрібний. Але ж ціна різна при однаковій вазі», – підсумував політик. 

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.