Пятница , 29 Март 2024
Политика

Візуалізація мрій від уряду

У дівчат, які захоплюються так званою позитивною психологією, є «карта скарбів». Зазвичай це аркуш ватману з наклеєними на нього картинками та фото, які мають візуалізувати мрію. Ідеальний чоловік, успішна кар’єра, краса, молодість, дім – повна чаша, умовно кажучи, все, чого хоче досягти володарка цієї «карти». А ще «позитивісти» налаштовують себе на те, що мета вже досягнута. Тому у спілкуванні і навіть подумки вони утворюють речення не в майбутньому, а в теперішньому часі. Урядова програма дій, виписана на 121 сторінці, до болю нагадує «карту скарбів», просякнуту позитивними й амбітними цілями.

Презентуючи програму, прем’єр Гончарук назвав її «людоцентричною», від чого одразу згадався інший випускник МАУП й попередній очільник уряду Володимир Гройсман.

Згідно з документом, запропоновані цілі спрямовані «переважно не на покращення абстрактних показників, а на вирішення конкретних проблем людей у різних соціальних ролях і життєвих ситуаціях».

Зазначено, що за кожну із запропонованих цілей в уряді відповідатиме конкретна особа. Це має дозволити побудувати роботу за принципом орієнтованості на результат і ефективно здійснювати кадрову політику.

Ключові цілі програми більш ніж амбітні. До 2024 року економіка України (ВВП) зросте на 40%, буде створено 1 млн нових робочих місць, буде залучено 50 млрд доларів прямих іноземних інвестицій. Також відбудеться очевидний розвиток інфраструктури, зокрема всі основні дороги (24000 км) будуть приведені у хороший стан, активно розвиватиметься залізниця, побудовано п’ять глибоководних портів та 15 аеропортів.

Більше того, кожен українець буде забезпечений на рівні реального прожиткового мінімуму, рівень забруднення довкілля зменшиться принаймні на 20%, а демографічний тренд буде позитивним (народжуватиметься і повертатиметься в Україну більше людей, ніж помиратиме і виїжджатиме). Реалізація дій уряду допоможе нашій країні наблизитися до повноправного членства в ЄС та НАТО.

В програмі кожне міністерство викладає свої цілі. Беремо, наприклад, програму Мінфіна, яка складається із шести цілей. Вони звучать так: «Платники податків мають нижче податкове навантаження та значно менше часу витрачають на їх адміністрування. Витрати платників податків на обслуговування боргів зменшуються. Доброчесні експортери та імпортери та громадяни України мають прозорі, прості та передбачувані правила митного контролю та митного оформлення, при цьому їхні економічні інтереси та інтереси щодо рівності конкурентних умов захищені. Українці та добросовісний бізнес захищені від фінансового шахрайства. Українці живуть у державі, яка передбачувано розпоряджається публічними фінансами. Бізнес та громадяни мають доступ до значно дешевших фінансових ресурсів».

Але ті законопроекти, які зі швидкістю «зеленого принтера» ухвалює парламент, напряму протирічать задекларованим урядом програмним пунктам й призведуть лише до ще більшої тінізації економіки.

Так, у програмі є безліч пунктів, які можуть зігріти серце кожного українця, хоч і мають дещо дивний вигляд. Наприклад, три мети МОЗ: «Люди менше хворіють. Люди, які захворіли, швидше одужують. Люди довше живуть». Це, безумовно, прекрасно, але потрібно бути чарівником, щоб за п’ять років змінити демографічну ситуацію.

Правда, тут є хоч якась конкретика. Уряд обіцяє українцям гарантований пакет необхідних медпослуг та удосконалення системи контролю їхньої якості. Породіллям гарантують безоплатні та безпечні пологи в рамках програми державних гарантій медичного обслуговування населення, що має сприяти зниженню рівня смертності дітей віком до одного року щонайменше на 15%. А ще машина екстреної медичної допомоги доїжджатиме до пацієнта не пізніше як за 10 хвилин після виклику у містах і за 20 – поза їхніми межами. Щоправда, попередники гарантували те ж саме, але реальність чомусь не співпадала з красивими гаслами.

Або беремо Мінсоцполітики. У цього відомства також прекрасні цілі. Згідно з ними, люди з інвалідністю, які мають бажання працювати, працевлаштовані. Ті ж, хто за станом здоров’я не можуть трудитися, отримують гідний рівень утримання та догляду. Наявність інвалідності не є причиною бідності та ізоляції від суспільства. Люди шанованого віку мають умови для активного життя, кваліфікований та сучасний догляд і гідне матеріальне забезпечення. А сім’ї, що опинилися в складних життєвих обставинах, зокрема через низькі доходи, отримують своєчасну та професійну допомогу, включаючи фінансову, яка спрямована на швидкий вихід із кризи та подолання складних життєвих обставин. Крім того, кожна дитина зростає та виховується в родинах або в умовах, максимально наближених до сімейних, у благополучному, доброзичливому та безпечному середовищі, де дбають про потреби та інтереси дітей.

І такі позитивні наміри є в програмі по кожному міністерству. Але, на жаль, конкретного плану дій та строку виконання певних пунктів задля досягнення таких благородних цілей ви не знайдете, як би не шукали.

Також складається враження, що Кабмін сам не вірить у втілення цих планів. Бо починає виправдовуватися з приводу власної програми діяльності, мовляв, безліч проблем можуть стати на заваді. Серед «ступорів» урядовці вказують і необхідність витрачати третину бюджету на повернення та обслуговування боргів, і слабку економіку, і зношену інфраструктуру, і бідність, і, звичайно, загрозу продовження агресивних дій з боку РФ.

Та й під час презентації програми в ефірі «Свободи слова» Олексій Гончарук почав говорити про те, що програма дій уряду – це документ із задекларованими цілями й коротким описом замислу, яким саме чином ці цілі досягатимуться. При цьому він наголошував, що програму не можна розцінювати як стратегію чи документ на всі випадки життя. Тому виникає побоювання, що прекрасні мрії так і залишаться мріями на папері чи черговій «карті скарбів» чергового уряду.

Катерина МІЦКЕВИЧ

Вечірні Вісті

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...