Четверг , 28 Март 2024
Политика

Сергій Биков: Законопроект №2178 про колонізацію України

Питання продовження мораторію на продаж земель змушує політиків щороку ламати списи. Та кожного разу селяни перемагали. Цьогоріч ситуація виглядає вкрай небезпечно. Адже однопартійна більшість у Верховній Раді планує повторити «ваучерну аферу 90-х». Тільки тепер з молотка хочуть пустити не промисловість, а сільськогосподарську землю.

Про це на своїй сторінці в “Фейсбуці” написав політичний консультант, голова аналітичного центру ІНПОЛІТ Сергій Биков. 
На захист фермерів стали партія «Батьківщина», Всеукраїнська аграрна рада, асоціації фермерів, опозиційна платформа «За життя», науковці та експерти. Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко зібрала найактивніших за круглим столом у Верховній Раді для обговорення урядового законопроекту №2178.

Лідерка «Батьківщини» нагадала, що партія послідовно відстоює вітчизняних аграріїв та зазначила ризики, які несе відкриття ринку землі.

«Якщо цей закон буде ухвалено, Україна вже не побудує фермерського укладу і аграрного сектору, який базується на селянському господарстві. Крок за кроком будуть витіснені наші аграрії, які складають середній клас, а нові – вже не народяться. Ми можемо залишитися без продовольства для нашого народу та стати сировинним придатком для розвинених країн світу», зауважила Юлія Тимошенко.

Не лише українські, але й міжнародні експерти не радять пускати олігархів до землі. Наприклад, міжнародне об’єднання OXFAM, заснували 1942 року в Оксфорді (Великобританія). Організація займається аналізом головних проблем людства. У доповідях OXFAM стверджує, що міжнародні олігархи полюють на уряди країн з родючими землями. Мовляв, корумповані та некомпетентні уряди по всьому світу стають вигідними партнерами для міжнародної олігархії.

Протягом 2000 – 2011 років транснаціональні корпорації поглинули с/г землі у 56 країнах «третього світу». Аргентина – один із найяскравіших прикладів здачі інтересів на користь міжнародних хижаків.

Земельні угоди на користь олігархів витісняють людей із сіл та знищують фермерство як класу. Та це ще пів біди. Вже у середньостроковій перспективі угоди призвели до виснаження родючих земель та спровокували продовольчі кризи у цих державах.

Через дії некомпетентних, а часто і корумпованих урядів, відбувається новітня колонізація світу. І колонізатори бачать Україну своєю наступною здобиччю.

Тож, урядовий законопроект №2178 помилково називають законопроектом про обіг земель сільськогосподарського призначення. Правильною назвою буде проект Закону України про колонізацію України.

Поданий законопроект надає право особам з подвійним громадянством та підприємствам з іноземним капіталом скупити українську землю за дріб’язок. Законопроект вводить обмеження для покупців, які більше схожі на жарт. Наприклад, забороняється купувати більше ніж 0,5% усієї території України одному власнику. Ще забороняється купити в одні руки більше ніж 15% території однієї області. Це знущання.

Середньостатистичне аграрне підприємство у Європі обробляє 20 – 50 гектарів. Про жодні 210 тисяч ніхто і не веде мови. Європейці розуміють, що пріоритет у сільському господарстві треба надавати фермерам. Саме тому у ЄС 96% с/г земель обробляються фермерами. Переважно, сімейного типу.

Нерегульований ринок землі знищить фермерство в Україні. Фермери не зможуть на аукціонах конкурувати з великими агрохолдингами. Фермер надто обмежений в обігових коштах, щоб конкурувати з великим бізнесом. Особливо, коли фермер в Україні бере кредит під 25%, а іноземець в себе вдома під 2%. Програш фермера на старті вже у 10 – 12 разів.

На відміну від міжнародних латифундистів, фермер не може працювати у мінус. А от земельні олігархи можуть штучно занижувати вартість своєї продукції, щоб витіснити малих конкурентів. Про яку соціальну державу ми тоді говоримо?

Україні необхідний фермерський устрій та індустріалізація сіл. На селі треба підтримувати фермерство, стимулювати первинну та вторинну переробку. Адже так ми збільшимо доходи від АПК з $18 млрд до $180 млрд. Економічний ефект аграрної переробки відчули наші сусіди як Польща та Угорщина. А от Словаччина пішла назустріч латифундистам, за що і поплатилася. Зараз на всю Словаччину лише 26 тисяч фермерських господарств. А вартість землі з 2011 року у них впала на 8 тисяч євро.

Цілком вірно, що таке стратегічне питання, як ринок землі, «Батьківщина» вимагає вирішувати винятково на референдумі. Учасники круглого столу одностайно підтримали резолюцію, в якій вимагають розв’язати питання ринку землі на референдумі. Спитати у людей, чи готові вони продати територію під час війни, чи готові навічно віддати іноземним олігархам прибутки від української землі. Відповідну резолюцію учасники круглого столу передали Президентові, Прем’єр-міністрові та Голові Верховної Ради.

Вечірні Вісті

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.